21 Ocak 2016 01:00

Bir vekil daha ne desin?

Bir vekil daha ne desin?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sokağa çıkma yasağının 40. gününe girdiği Cizre’de aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve gazetecilerin de olduğu gruba iki zırhlı araçtan seri şekilde ateş açıldı. İMC TV kameramanı Refik Tekin dahil 10 kişi yaralandı.
Saldırının ardından Evrensel’e konuşan Faysal Sarıyıldız, arkadaşımız Şerif Karataş’a yaşananları anlattıktan sonra şu cümleyi kurdu: “Bu sizinle yaptığımız son görüşme olabilir. Bir daha görüşme şansımız olmayabilir.”
Bir vekil yaşadıklarını, tanık olduklarını daha etkili hangi cümle ile anlatabilir? Daha ne diyebilir?
Türkiye, barışçıl çözüme dair diyalog arayışlarının iktidar tarafından rafa kaldırılmasının ardından 2009’da başlayan KCK davalarında ‘düşman ceza hukuku’ kavramını çok sık duymaya başlamıştı. Seçilmiş vekiller, belediye başkanları, gazeteciler ve hukukçuların uydurma gerekçelerle suçlandıkları yargılamalarda savunma yapan avukatlar, karşılaştıkları muameleyi ‘düşman ceza hukuku’ pratiği olarak özetlemişlerdi.
Bugün de o ‘düşman ceza hukuku’nun kurşunlu hali yaşanıyor. Kısa bir süre önce HDP Milletvekili Ferhat Encü’nün bulunduğu binanın kapısını kıranlar, dün de HDP Milletvekilinin olduğu gruba kurşun yağdırdı.
1990’lı yıllarda DEP milletvekilleri için yaşanan tedirginliği içinden geçtiğimiz dönemde HDP milletvekilleri için yaşar hale geldik.
Türkiye bugünlere müzakere sürecinin buzdolabına kaldırılmasının ardından geldi.
HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın o büyük endişe veren cümlesinin sonrasını yaşamamak için akademisyenlerin müzakerelere geri dönülmesi ve kalıcı barışın inşa edilmesi çağrısına kulak verilmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...