05 Haziran 2015 00:53

7 Haziran referandumu

7 Haziran referandumu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

7 Haziran seçimlerinin sıradan bir milletvekili seçimi olmadığını bu seçimlerin bir referandum olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu referandum ülkemizin tek adam diktatörlüğünün yasallaştığı ‘başkanlık’ sistemi ile mi yoluna yürüyeceği yoksa parlamenter demokratik sistemle mi yoluna yürüyeceğinin bir oylaması olacak.

Bu referandumun sonucunu belirleyecek olan HDP’nin alacağı oylardır. HDP barajı geçemezse zaten söyleyecek bir söz kalmamıştır, bizi bekleyen başkanlık sistemine doğru ilerlemiş olacağız. AKP oyunu düşürdüğü halde milletvekili sayısını arttırıp Anayasayı değiştirme çoğunluğunu elde edecektir. 
HDP barajı aştığı takdirde ise AKP’nin ilk etapta anayasayı değiştirme hatta referanduma götürecek çoğunluktaki milletvekili sayısına ulaşması mümkün olamayacaktır. Hatta tek başına iktidar olma şansını dahi kaybetmesi olasıdır. 

Seçim çalışmasında bize en çok sorulan soruların başında AKP ile bir koalisyon kurup kurmayacağımız ve oyların çalınmasını nasıl engelleyeceğimiz yönündeydi. Bu konuda Eş Genel Başkanlarımızın açıklamaları elimizi hayli güçlendirdi. Neticede biz ne destek de halk bu sorunun cevabını ilk ağızlardan duymak istiyor.  Eş Genel Başkanlarımızın cevabı çok netti: “Biz AKP’yi içeriden de dışarıdan da desteklemeyeceğiz. Biz meclise AKP’ye destek olmak için değil hesap sormak için gidiyoruz.”

Bu kadar açık ve net cevaplara rağmen hâlâ bu konuda kuşkusu olanlara HDP’nin ilk kapısını çaldığı partinin AKP değil CHP olduğunu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin CHP Milletvekili Rıza Türmen’i ortak cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini hatırlatırız. CHP’nin yönü ise HDP değil MHP olmuştur. Yani biz bu sorunun cevabını hem söylemimizle hem de pratiğimizle vermiş durumdayız. Bu konuda herhangi bir kuşkunun kaldığına inanmıyoruz.

İki aydır sürdürdüğümüz seçim çalışmasında biz adaylar olarak girmediğimiz mahalle hatta  sokak bırakmazken parti gönüllülerimiz ise girmedikleri ev bırakmadılar. İki aydır her sorulan soruyla sabırla cevap verdik, kendimiz ve partimizden emindik, o yüzden soruları cevaplandırırken hiç zorlanmadık. Seçim bildirgemizi, yeni yaşam projemizi halkımıza anlattık. 

Sıra yurttaşlarımızda, sıra biz’lerde; 8 Haziran’da TBMM’yi bir çiçek bahçesine dönüştürecek olan HDP’nin Mecliste yer almasıdır. Diktatörlüğe dur demenin yolu HDP’nin Mecliste yer almasıyla mümkün olacaktır. 
TBMM’nin tüm halkların ve inançların meclisi olabilmesinin yolu, HDP’nin Meclise girmesiyle mümkün olacaktır. 4 milyon oy alıp da 9.8 gibi bir oranla barajın altında kalan HDP’nin olmadığı Meclis, Büyük Millet Meclisi olamayacaktır. 

Ülkemizde ve coğrafyamızda barışın teminatı HDP olacaktır. Tecavüzcü IŞİD katillerine dur diyebilmenin yolu da AKP’ye dur diyebilmekten geçmektedir. Türkiye’nin desteğinin kesildiği bir IŞİD’in yenilgiye mahkum olduğuna Kobanê’de şahit olduk. Halklarımızın sınır nöbetleriyle AKP’nin IŞİD’e olan desteği engellendiği için Kobanê zaferi yaşanmıştır. Şimdi bunu tüm coğrafyada yaşatma ve AKP Hükümeti ile IŞİD arasında oluşan can damarını kesme vakidir. IŞİD, el Nusra gibi Alevi, Türkmen, Kürt, Êzidî katillerine dur demenin yolu AKP’ye dur demekten geçmektedir. Bunun yolu HDP’ye oy vermek ve HDP’nin barajı aşmasını sağlamaktır. 

Pazartesi sabahı mutlu ve huzurlu bir ülkede uyanmak dileğiyle...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...