20 Mart 2015 00:58

Alevi lisesi konusu

Alevi lisesi konusu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Basına “Alevi imam hatibi”, “Alevi lisesi”, “Dede-baba Lisesi” gibi adlarla yansıyan Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesinin temeli, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla 14 Mart’ta atıldı. Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nde inşa edilecek lisenin 2015-2016 öğretim yılında açılacağı ve 600 öğrencinin eğitim göreceği tahmin ediliyor.

‘Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığının’ ortak projesi olan okulun müfredatında, Alevi-Bektaşi inancına uygun “dede-baba” eğitimi verilecek; okuldan mezun olanlar dilerlerse üniversite eğitimlerine devam edebilecek, dilerlerse de dede-baba olarak görev alabilecek. Öğrenci, öğretmen seçimi ve ders kitaplarının hazırlanmasındaysa, vakıf ile bakanlık, tek merci olacak.

Agos’un konuştuğu Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sakine Tükek, “Proje sırasında Alevi derneklerine danıştınız mı?” sorusuna, bütün Alevi derneklerini temel atma törenine çağırdıkları ve hepsiyle iletişim halinde oldukları cevabını vermiş.
Şimdi konuyu bir usul ve esas yönünden ele alarak görüşümüzü aktaralım.

Bir defa Dost Eli Yardım Vakfı bir Alevi kurumu değildir. Bu amaçla kurulmuş ve misyonu bu olan bir kurum da değildir (kendi web sitelerinden bakılabilir). Bu kurum adından da anlaşılacağı gibi bir yardım kuruluşudur (Hak Erenler hizmetlerini kabul ve makbul eylesin).

Bu kurumun Aleviler açısından son derece tartışmalı ve hassasiyet taşıyan bir konuda “Ben  yaptım oldu” demesini kabul edemeyiz. Yaptıkları doğru bile olsa bir bütün olarak Alevi toplumunu ilgilendiren bir konuda Alevi kamuoyunu bilgilendirmek, öneri ve eleştirilerini ve rızalıklarını almaları gerekir. Temeli atılan lise bir özel lise olmayıp bizzat Milli Eğitim Bakanlığı yani hükümetin içinde olduğu ve onay verdiği bir okuldur. Alevi dünyasının kurum ve kuruluşları, ocakları, pirleri, kanaat önderleri ile bu konuları istişare etmek acaba çok mu zordu yoksa işlerine mi gelmedi? Bunun cevabı ise “Alevi kurumlarını törene davet ettik” şeklinde olmuş.
Milli Eğitim Bakanlığı, bir tarafta Alevilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması ile ilgili AİHM’de kazandıkları davalar ortalıkta dururken ve bu kararları uygulamayacaklarını beyan etmişken diğer taraftan da Alevileri pek bir düşünmüş(!) ve böyle bir projeye onay vermiş. Bir tarafta cezaevindeki Alevi mahkum görüşmek için “dede” istediğinde “Dede diye bir inanç önderi yoktur, hoca verelim” derken diğer taraftan “dede” yetiştirmek için okul açmış. Buradan şunu mu çıkartalım; “Halihazırda sizin Cemevlerinizde ve ocaklarınızda hizmet yürüten dedeler bizim formatımıza uygun değil, o yüzden biz onları kabul etmiyoruz, bizim kabul edeceğimiz dedeler bu okuldan yetişecek.”

Bir zamanlar Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun itiraf ettiği gibi bu devlet her daim Alevilere yeni bir don biçme peşindedir. Bu devletin Türk-İslamcı kodları konu Alevilik olunca her hükümet döneminde aynı refleksi göstermektedir.
T.C. devleti ve bu devletin AKP iktidarı Alevilerin hayrına bir şey düşünüyorlar ise öncelikle ellerinde yapmakla, yerine getirmekle yükümlü oldukları AİHM zorunlu din dersi kararını, AİHM cemevleri kararını, Danıştay din dersi kararlarını, Yargıtay cemevi yapma ve yaptırmayla ilgili kararlarının gereğini yerine getirsinler.

Hükümet Alevilerin temsiliyeti, muhatapları belli iken kendisine devşirme muhataplar aramasın. AKP içerisinde siyaset yapan Alevi kimselerin kurduğu böyle yardım kuruluşlarını da karşımıza Alevi kurumu gibi çıkartmasın. Sayın Sakine Tükek’in AKP İl Genel Meclis Üyesi olması şüphesiz ki bir yardım kuruluşunun başında olmasına ve de bir Alevi olmasına engel değildir. Aksini söyleyenler olsa da ben bunu doğru bulmuyorum. Ancak Sayın Sakine Tükek üzerinden Aleviler için bu denli önemli bir konunun, projenin oldu bittiye getirilmesini kabul etmeyiz.

Alevilerin pirlerinin analarının nasıl yetişeceğini bizler biliriz. Devletin okullarında Hükümetin müfredatıyla yetişecek dedeler karşımıza sorun olarak çıkmaktan başka bir işe yaramayacaklardır. Korucular nasıl önce Kürt halkının başına, sonra da devletin başına bela olmuşsa gün gelecek devletin yetiştirdiği bu dedeler de önce Alevilerin sonra da yine bu devletin başına bela olacaklardır.
Hak Erenler bizi yolundan izinden sapmışlardan korusun.

Aşk ile.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...