13 Şubat 2015 00:58

Miting ve boykot

Miting ve boykot

Fotoğraf: Envato

Paylaş

8 Şubat Pazar günü eğitimdeki hak ihlalleri ve demokratik, laik eğitim gibi temel taleplerle düzenlenen miting Alevilerin öncülüğünde ama tüm demokrasi güçlerinin yan yana organize ederek örgütledikleri bir miting oldu. Miting öncesinde yaşanan tüm iç tartışmalar ve eksikliklerine rağmen istenilen sonuca ulaşmış ve derdimizi anlatacak etkiyi yaratmıştır.

Miting farklı kesimlerin sembollerinin yan yana durmasıyla da dikkatleri çeken bir miting oldu. Din derslerini boykot için İstanbul’dan Ankara’ya kadar yapılan protesto yürüyüşü ve arkasından Ankara’da düzenlenen mitingde nasıl Kobanê ve Şengal işgalleri protesto edilmiş ve bu yönüyle IŞİD gibi canilere karşı net bir tutum alınmışsa bu mitingde de anadilinde eğitim hakkı başta olmak üzere tüm kesimlerin talepleri kürsüden net bir şekilde dile getirilerek sahiplenildi. 

Türkiye Cumhuriyetinin onlarca yıldır yürüttüğü Aleviler ile Kürtleri birbirine karşı düşman etme ve bu düşmanlık üzerinden mazlumların üzerindeki baskıcı ve asimilasyoncu politikalarına alet olmadığımız bir kez daha gösterildi. Miting bu yönüyle oldukça önemliydi çünkü Devletin Aleviler üzerinde yürüttüğü Kürt düşmanlığını körükleme politikalarına en çok uyum gösteren Alevi kesimleri de bu mitingde kürsüde ve bu mitingin düzenleyicileriydiler.

Şimdi bu mitingi düzenleyen Alevi örgütlenmeleri ve Eğitimsen öncülüğündeki demokratik örgütler bugün için (13 Şubat) okulları bir günlüğüne boykot ediyorlar. Bu boykotu demokratik mücadelenin bir aşaması ve mitingdeki taleplerin pekiştirilmesi olarak kabul edip desteklemek şarttır. 

Alevi kesiminde zaman zaman lokal olarak da olsa boykotlar gündeme gelmekte ve tartışılmaktadır. İzmir örgütlerimiz bu boykotu geçtiğimiz yıl hayata geçirmek için pratik eylemliliklerde de bulundular. Ancak Alevilerin din dersi boykotu lokal eylemlikler dışında genele yansıyamadı. Bunun bir çok nedeni olmakla birlikte tek bir derse yönelik boykotun pratikte uygulanmasının zorluklarını da eklemek gerekir.

Alevilerin din dersi boykotunda uygulamaları gereken yöntem ders boykotu şeklinde ve bir günlük yada tüm yıl olmak olmamalıdır. Her ikisinin de ailelere, çocuklara yüklediği sorumluluklar ağırdır. Bu konuda yapılması gereken her yıl okulların açıldığı hafta bir haftalık boykot uygulamak olmalıdır. Zaten o bir hafta Kürtlerin de anadil nedeniyle okul boykotları olmaktadır. Tüm bu eğitimdeki asimilasyon politikalarına karşı farklı kesimlerin mücadelesini ortaklaştırmak ve okulların açıldığı hafta zorunlu din dersi, Eğitimdeki gericileşme, paralı eğitim ve anadil hakkı gibi tüm talepleri birleştirip okulları boşaltmak ve altarnatif eğitimler konmalıdır. T.C.’nin imha, inkar ve asimilasyon politikaları nasıl farklı kesimleri aynı derecede hedef alıyorsa aynı şekilde farklı kesimlerinde bu imha, inkar ve asimilasyon politikalarına karşı eylemlerini ortaklaştırması gerekmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa