Devlet, işitme engellilerin okul talebini duymuyor!
Türkiye'de nüfusun yüzde 12’sini oluşturan engelliler, yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde de büyük zorluklar yaşıyor. 16 yaşındaki Vanlı işitme engelli Enes Aslan bunlardan sadece biri. İşitme engelliler için bir lise bulunmaması nedeniyle eğitimini sürdüremeyen Enes ve ailesi, aynı durumda olan çok sayıda aile gibi bir okul istiyor.

Ruken ERTAŞ
Buse TOPALOĞLU
Van
Enesin babası Abdullah Aslan geçen yıl Van’da bulunan Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler İlköğretim Okulundan mezun olan Enes’i, Van ve çevre illerde işitme engelliler için bir lise bulunmaması nedeniyle Endüstri Meslek Lisesi’ne göndermiş. Ancak oğlunun burada uyum sorunu yaşadığını gören baba, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oğlu için uygun bir lise bulunması talebiyle başvurmuş. İl Milli Eğitim Müdürlüğü baba Aslan’a çocukların Van’daki okullarda uyum sorunu yaşacağını belirterek, İstanbul Fatih’te bulunan özel bir yatılı okula kayıt yapmalarını önermiş. Baba Aslan, İstanbul’daki liseye kayıt yaptırmış ancak kısa süre sonra oradaki lise kapanınca, Enes’i Van’a geri getirmek zorunda kalmış.
TEK İSTEDİĞİ BİR OKUL
Baba Aslan, Enes’in okuması için bu kez de Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısını çalmış. Oradan da olumlu yanıt alamamış. Daha sonra tesadüfen Enes’in sistem üzerinden bir liseye kayıtlı olduğunu öğrenmiş ve Enes’i o liseye göndermeyi planlamış. Ancak Enes, bunu öğrenince daha önceki lisede yaşadığı sorunları yeniden yaşamamak için evden kaçmış. Babası 50 gün sonra Enes’in izini İstanbul’da bulmuş. Enes, işitme engelliler için eğitim veren liseler dışında bir yerde okumak istemiyor. Tek isteği iletişim sorunu yaşamadan okumak.
KUPA GETİRDİLER AMA OKULLARI YOK!
Bir süre sonra Van İşitme Engelliler Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile tanışan Enes, bölge illerden gelen yaklaşık 40 öğrenci ile birlikte katıldığı 9. Doğu ve Güneydoğu Gap Oyunları’nda farklı dallarda başarılar elde ediyor. Enes ve arkadaşları Aydın’da düzenlenen işitme engelliler voleybol şampiyonasından da Türkiye birincisi olarak kupa ile dönmüş.
VALİLİKTEN DE CEVAP ALAMADILAR
Gazetemize konuşan dernek başkanı Hatip Çolapkolu, derneği 2010 yılında kendi çabalarıyla kurduklarını ve tek amaçlarını işitme engellileri sosyal hayata kazandırmak olduğunu söyledi. İşitme engellilerin dernekte hayat bulduğunu söyleyen Çolapkolu, birçok işitme engellinin iş bulamadığını vurguladı. Derneklerinde eğitim gören 40 işitme engelli çocuğun, Van dışından geldiğini ve ilkokulu yatılı okuduklarını ancak maddi imkansızlıklardan dolayı liseyi okuyamadıklarını söyledi. Çolapkolu, birçok kişi ve kurumdan kendilerine yardım etmelerini istediklerini, Van valisiyle de görüştüklerini ancak herhangi bir destek alamadıklarını söyledi.
Çolapkolu, Van Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine Van’da bir İşitme Engelli Lisesi yapılması için onay çıktığını söylediklerini, ancak bunun ne zaman olacağına dair bilgi vermediklerini de belirtti.
Evrensel'i Takip Et