22 Kasım 2014 14:08

Mungan: Sesimiz kısılmaya çalışılıyor

19. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin açılışında Akün ve Şinasi Sahnelerinin satılmasına tepki öne çıktı. Bu yıl ilk kez verilen Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü’nün sahibi Murathan Mungan oldu.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

19. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin açılışında Akün ve Şinasi Sahnelerinin satılmasına tepki öne çıktı. Açılışta konuşan Şair Murathan Mungan, tiyatro sahnelerinin satılmasını eleştirerek, “Yeni Sahnenin satılmasıyla başlayan sürece bugün Akün ve Şinasi Sahneleri de katıldı. Benim kuşağıma, benden önceki kuşağa, benden bir sonraki kuşağa, hatıralarımızı anılarımızı borçlular sesimiz kısılmaya çalışılıyor” dedi.

Bu yıl ilk kez verilen Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü’nün sahibi Murathan Mungan oldu.

‘BU ÖDÜL BİR GÖNÜL BORCU’

Prof. Dr. Sevda Şener’in adını taşıyan ve bu sene ilk kez verilen ödülün sahibi Şair ve Yazar Murathan Mungan oldu.  Mungan ödül konuşmasında kendisinin de Sevda Şener’in öğrencisi olduğunu dile getirdi. 6 yıl Devlet Tiyatrolarında çalıştığını da hatırlatan Mungan, “Sevda Hoca’nın adına konmuş bir ödülün sahibi olmak ona bir gönül borcunu ödemek gibi” sözlerini kullandı. “Kentlerin hatıraları, hafızaları vardır” diyen Mungan “Yeni Sahnenin satılmasıyla başlayan sürece bugün Akün ve Şinasi Sahneleri de katıldı. Benim kuşağıma, benden önceki kuşağa, benden bir sonraki kuşağa, hatıralarımızı anılarımızı borçlular Sesimiz kısılmaya çalışıldı ve çalışılıyor. Çok daha derin protestolar yapılmalıdır” diye konuştu.

‘ONLAR KAPATACAK, BİZ AÇACAĞIZ’

Festival Emek Ödülü’nü Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın elinden alan Doç. Dr. Türel Ezici de “Tiyatro sanatı, 2 bin 500 yıllık tarihi boyunca en olumsuz koşullarda küllerinden yeniden doğmayı başarmış çok güçlü bir sanat. Bizim güzel ülkemizde, akademide, profesyonel ve amatör sahnelerde sonsuza kadar yaşayacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

‘USTALARI AVM’DE TANIMADIK’

Ünlü Oyuncu, Yazar, Yönetmen Nedim Saban ise Festival Onur Ödülü’nü aldı. Saban, Ödülü almadan önce yaptığı konuşmasında kendisinden önce ödül alan ustaları Akün’de, Şinasi’de, AKM’de seyrettiğini, alışveriş merkezlerinde otellerde tanımadığını belirterek, onlara Tepebaşı Deneme Sahnesinde, AKM’de hayran olduğunu, bu hayranlığı kimsenin yıkmasını istemediğini vurguladı. Saban, “Sanatçı yapıcıdır, ama yıkılırsa yıkar” dedi. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ermenek, Soma ve Türkiye’nin her yerinde hayatını kaybeden bütün emekçileri andığını söyledi. Ermenek’te oğlunu kaybeden Recep Gökçe’ye de değinen Taşdelen, “Bugün artık sanat, tiyatro, o yırtık kara lastiğe insanlığı mahkum eden bu düzene karşı direnenlerin meclisidir” ifadelerini kullandı.
Festivali açılış töreni Ters Ağaç Kukla Tiyatrosunun sahnelediği “Son İncir”adlı oyunla sona erdi. festival 30 Kasım’a kadar devam edecek.


TİYATROLARIN KAPATILMASINA SEYİRCİ KALMAYIN

“Karanlığa inat yaşasın sanat” diyen Belediye tiyatroları ve Devlet Tiyatrosu sanatçılarının üyesi olduğu Adana Tiyatro Derneği, TÜSAK’a ve Tiyatroların kapatılmasına tepki göstermek için Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “AVM değil sahne istiyoruz” dövizlerinin taşındığı eylemde açıklamayı okuyan Sema Öner Kelav, sanatseverlere seslenerek “Sesinizi sesimize katın. Kültür ve sanat yuvalarının yok edilmesine seyirci kalmayın. az gelişmişlik tablosuna bizimle birlikte sahip çıkın” dedi. TÜSAK’ta bahsederek “Bakanlar kurulu tarafından seçilecek bir kurulun ne kadar bağımsız olacağını kamuoyuna bırakıyorum”dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özel Konser’in konuk şefi: Ali Poyrazoğlu

SONRAKİ HABER

Altındiş: Tutuklanırım diye ülkeme dönemiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...