17 Kasım 2014 00:53

‘Ak Saray’a bütçe var işçiye yok’

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten Boyar Kimya işçileri asgari ücrete düşünülen yüzde 3+3’ük zamma tepki gösteriyor.

‘Ak Saray’a bütçe  var işçiye yok’

İnanç YILDIZ
Gaziantep

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten Boyar Kimya işçileri asgari ücrete düşünülen yüzde 3+3’ük zamma tepki gösteriyor. Asgari ücretle geçinmekte zorlandıklarını dile getiren işçiler, yapılacak yüzde 3’lük zamla 2015 yılında 891 liradan 922 lira yükselecek asgari ücret için işçiler, “yüzde 3 ‘den başka rakam bilmiyorlar mı” diye soruyor. İşçiler,  “Devletin bütçesi yok mu? ‘Ak Saray’ yapıyor. Devletin bütçesi var demek. Eğer devletin elinde 922 lirayla bir ailenin geçimini sağlayacak bir planı varsa bize bu planı açıklamasını bekliyoruz” diye konuşuyor.

Antep Başpınar OSB’de faaliyet yürüten Boyar Kimya işçileri Demokrasi meydanında asgari ücrete yapılacak yüzde 3+3’lük komik zam için basın açıklaması yaptı. İşçilere Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü de destek verdi. “Asgari ücret köleliktir”, “Köle değil emekçiyiz. Sadaka değil, zam istiyoruz”, “Asgari ücret değil, halkça bölüşüm adil paylaşım istiyoruz” dövizleri açan işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiyiz, haklıyız söke söke alırız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Danaoğlu, yapılacak zammın hangi yaşam şartlarına göre yapıldığının açıklanmasını istedi.

922 LİRAYLA GEÇİM PLANI AÇIKLANSIN

“Devletin elinde 922 lirayla bir ailenin geçimini sağlayacak bir planı varsa bize bu planı açıklamasını bekliyoruz” sözlerini kullanan Danaoğlu, şunları söyledi; “2015 yılında 922 lira yapılması planlanan asgari ücretle sadece 3 kişilik bir ailenin 30 gün boyunca nasıl bir hayat sürdüreceği düşünülmüştür. Ve bu ücretle sadece 1 çocuklu ailenin bile bir tek çocuğuna nasıl eğitimini verebileceği ve nasıl bir gelecek hazırlayacağı bu 922 lirayı belirleyen kişilerce hiç düşünülmüş müdür? Seçim zamanında vaatler veren, sürekli iş dünyasında ilerleme kaydettiğini dile getiren devlet yöneticilerine sesleniyorum, biz bu iş dünyasının bir çalışanı bir parçası değil miyiz? En düşük memur maaşı 1771 TL iken, açlık sınırı 1177 TL iken 891 lira olan asgari ücreti 922 lira yaparak açlık sınırının bile çok çok altında bir ücretle bir aileye hangi mantıkla çocuğunuzu okutun deniliyor. Eğer bu devletin elinde 922 lirayla bir ailenin geçimini sağlayacak bir planı varsa bize bu planı açıklamasını bekliyoruz.”

‘BAŞBAKAN BU MAAŞLA GEÇİNEBİLİR Mİ?’

Basın açıklamasına katılan işçiler, gazetemize konuştu. Aldıkları maaşla geçinemediklerini söyleyen Emrah Tanrısevdi, çoğu zaman elektrik, su ve kiraya yapılan zamların kendi maaşlarına yapılan zamdan çok olduğunu dile getirdi. “Devlet sesimizi duysun” diyen Tanrısevdi, “891 lira maaş alıyoruz. 300 liralık evler 500 lira oldu. Ay sonunu getiremiyoruz. Sağdan soldan borç alıyoruz. Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız sesimizi duysun. Kendileri bu parayla geçinebilir mi” diye konuştu.

Asgari ücrete yapılacak yüzde 3’lük zamma tepki gösteren İrfan Çoban da, “Devlet diyor en az 3 çocuk yapın. 3 değil 1 çocuk yapsak da biz yine geçinemiyoruz. Bakkala versek, kasaba veremiyoruz. Kasaba versek fırına veremiyoruz. Biz nasıl geçineceğiz bilmiyorum” dedi. Yüzde 3’lük zammın ne olduğunu soran Çoban, “Yüzde 3’den başka rakam bilmiyorlar mı? Devletin bütçesi yok mu? ‘Ak Saray’ yapıyor. Devletin bütçesi var. Biz çok bir şey istemiyoruz. Açlık sınırı 1777 TL diyor. Onu versinler bize. O da yok” dedi.

‘DEVLETİN VERDİ DE BEN SANA VERMEDİM Mİ?’

3 çocuklu, kiracı olduğunu söyleyen Mahmut Güllü ise “Ellerini vicdanına koysunlar. Çocuklarınızı okutun diyorlar. Ben çocuğumu nasıl okutayım, okutamayacağım. Babamın yanına gidiyorum ‘Baba tüpüm bitti.’ Anamın yanına gidiyorum; Ana ‘kira için yardım edin’ diyorum. Çocuğum hastalanıyor. Araba tutup götüremiyorum çocuğumu. Ne yapalım illa kötü iş mi yapalım. Açısız ya. Patronun yanına çıkıyoruz. ‘Devletin verdi de ben sana vermedim mi’ diyor” diye konuştu.

‘900 LİRAYLA BİR İNSAN GEÇİNEMEZ’

Konuştuğumuz işçilerin sorunları, talepleri hemen hemen aynı. Yusuf Çelik sadece “İnsanca yaşamak istiyoruz” derken, Hüseyin Özdemir ise, “yüzde 3+3 diyenleri getirsinler arkadaşlarla para toplayalım, verelim iki asgari ücret, bir ay geçinsin, ben sonra ona çalışacağım. Nasıl geçinilecekmiş bu paraya” diye soruyor. Servet İrkek de, “900 lirayla hiçbir insan geçinemez” dedi.Son olarak ise İlker Köşker de, Soma’da, Ermenek’te ölen işçilerin asgari ücretle çalışırken öldüğünü hatırlatarak, “Devlet artık işverenin kölesi olmasın. İşveren devletin kölesi olsun” dedi.

Evrensel'i Takip Et