13 Kasım 2014 00:50

İpinizi koparıp uçurtma müzesine gidin

Siz de hafta içine gelen resmi tatil günlerinde çocuğunuzu nereye bırakacağınızı kara kara düşünür müsünüz? Ya da hafta sonu, ‘Çocuğu dışarı çıkarıp hava aldırmak lazım’ diyorsanız: İşte tam size göre bir yer Uçurtma Müzesi.

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Müze, Üsküdar’da, Üsküdar Belediyesinin karşısında Uncular Caddesinin sonunda yer alan Bakıcı Sokak’ta. Avrupa yakasındaysanız vapurla Üsküdar’a geçersiniz. Vapura binmeden önce martılara atmak için birkaç simit alırsanız yolculuk şahane geçecektir.    

Müzenin Kurucusu Mehmet Naci Aköz aynı zamanda İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı. Müzede, Aköz’ün 1986’dan beri dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı 750 ürün sergileniyor. Bu ürünler dört ana başlıkta toplanmış: Uçurtmalar, uçurtmalarla ilgili yayınlar, uçurtma malzemeleri ve uçurtmalarla ilgili çeşitli nesneler.

22 ülkeden ürünlerin sergilendiği müzede, uçurtmanın çıtasından kuyruğuna kadar nasıl yapılacağı da uygulamalı olarak anlatılıyor. Müzeye girdiğinizde sizi karşılayan rehber eğitmenler atölyeye alıyor. Öncelikle uçurtma deseni seçen çocuklar uçurtma malzemelerini alıp rehber eğitmenlerin desteğiyle uçurtma yapmaya başlıyorlar.  Çok keyifli ve heyecanlı bu faaliyetin ardından uçurtmasını kapan çocuk, doğal olarak dışarıya, uçurtmayı uçurmaya koşuyor. Bunun daracık sokaklarda mümkün olamayacağını zar zor anlatıp içeri alıyoruz çocukları.

Sonra, başka bir rehber eğitmen, çocuklara müzeyi gezdiriyor. Gezi kısa sürüyor; zira küçük bir yer burası. Çocukları bir tabureye oturtup bütün uçurtmaları tek tek anlatmaya başlıyor.  Öyle bir anlatım ki çocuklar kendilerini şahane bir oyunun içinde hissediyor.  Her bir uçurtmanın hikayesini dinleyen çocuklar uçurtmalara dokunmaktan da büyük bir keyif alıyor. İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından yetiştirilen uçurtma eğitmenleri atölye çalışmasına katılanlara uçurtma yapımını öğrettikten sonra birer sertifika veriyorlar.

Önceden telefonla randevu alarak, pazar günleri hariç her gün 09-17 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müze, uçurtma malzemeleri hariç ücretsiz. Unutmayın uçurtma rüzgara direndiği için uçar...

26 YILDIR  UÇURTMA BİRİKTİRMİŞ

Müzenin kurucusu Mehmet Naci Aköz proseyonel olarak  1980 yılında başlamış uçurtmacılığa. İlk bir iki yıl uçurtma satmış ve yarışmalara katılmış.  Müze kurma fikri, 1986 yılında Aköz’ün eline geçen bir Japon kataloğu sayesinde olmuş.  Bundan sonra, uçurtma biriktirmeye başlamış. Yıllarca süren birikimin ardından Aköz, 1997 yılında Türkiye’nin ilk uluslararası uçurtma festivali olan Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivalini düzenlemiş. Bu festivale, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılım sağlanmış. Ardından, 1998 yılında 2. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali yapılmış. Bu iki festivale dünyanın çeştili yerlerinden değişik uçurtmalar gelmiş.  2005 yılında ise ABD, Japonya, Endonezya ve Çin’deki uçurtma federasyonlarından gelen kişiler onlarca uçurtma getirmiş. 26 yıllık birikimden sonra müze 2005’de kurulmuş.  2011’de, Üsküdar Belediyesi ile işbirliğine giden müze, isim değişikliği yaparak “Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi” adını almış.  

 

ÖNCEKİ HABER

Validebağ için yürüdüler...

SONRAKİ HABER

1863 Boğaziçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...