12 Kasım 2014 04:19

'150-200 binlik bir kasaba, IŞİD efsanesini yıkıyor'

Gençlik Kobanê İçin Direnişte grubu, "İslam, IŞİD ve Rojava Devrimi üçgeninde Ortadoğu ve Kadın" başlıklı panel düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gazeteci yazar Fehim Işık, yazar İhsan Eliaçık, DÖKH üyesi Burcu Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı panele Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendî telekonferans yoluyla katıldı.

Paylaş

Katılımcılar tarafından "Biji berxwedana YPJ", "Gençlik APO'nun fedaisidir" ve "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı panel yapılan saygı duruşu ile başladı. "YPJ'li kahraman kadınlar" adlı kısa film gösteriminin ardından, gazeteci-yazar Fehim Işık, "Rojava Modeli" adlı sunumunu gerçekleştirdi. 2012 Mart ayından itibaren rejimin devam etmesine rağmen Kürtlerin, Demokratik Toplum Hareketi öncülüğünde kendi kendilerini yönetmek amacıyla halk meclisleri oluşturmaya başladığını belirten Işık, Kuzey Afrika'da özellikle de Tunus'ta örgütlü olan El Nusra'nın, Türkiye üzerinden Suriye ve Rojava'ya geçtiğini ve Kürtler örgütlenmeye başladığında da saldırmaya başladığını ifade etti. 

IŞİD'in destek alarak güçlenmesi ve Kobanê'ye yönelik saldırı sürecini anlatan Işık, şunları aktardı: "Rojava, toplumun farklı renklerini oluşturan kesimlere ve azınlık inançlara yönelik maddelerin olduğu bir yönetim anlayışı. Sadece Türkiye değil, Ortadoğu'daki diğer diktatörlerin de böyle bir yönetim anlayışını kabul etmeyeceği ortada. Yani örnek olabilecek bir demokratik yapı geliştirmeleri saldırıya uğramalarının temel nedenlerinden biriydi. Bu bölge devletlerinin saldırgan tutumlarına neden oldu." IŞİD karşısında Irak ve Suriye'nin barınamadığını, 40 devletinIŞİD karşısında bir araya gelerek bir koalisyon oluşturmasına rağmen bir başarı kazanamadığını belirten Işık, "150-200 binlik bir kasaba direniyor. Savaşmadan savaşı kazanıyor ve IŞİD efsanesini yıkıyor" dedi.

'EN DİRENGEN DEVRİMCİLER KADINLARDIR'

Ardından konuşan DÖKH üyesi Burcu Şahin ise, "Rojava devriminde kadın" adlı sunumunu yaptı. Rojava devriminde tekçi, erkek egemen devlete karşı kadınların öncülük ettiğini belirterek, kadın bakış açısı ile anti hiyerarşik, çoğulcu bir yönetim anlayışı olduğunu kaydetti. Şahin, Rojava'da olduğu gibi Kürdistan'ın dört parçasında da kadınların öncülük misyonu yüklendiği ifade ederek, kadınların askeri olarak da ekonomik olarak da çok büyük roller oynadığını dile getirdi. Direnişle beraber kadınların daha da hızlı bir şekilde demokratik düzeni inşa etmeye giriştiklerini belirtti. Toplumsal Sözleşme'nin kadın eşitliğini ve hayatın bütün alanlarına katılımını garanti altına aldığını, kadınların hep en ön saflarda yer aldığını belirten Şahin, "DAİŞ (IŞİD) erkek egemen hareketin en barbar halidir. Kadınlar bu zihniyete karşı en fedai eylemlilikleri yapıyor. En direngen devrimciler kadınlardır bu yüzden Arin Mirkan'laşmaktan, Beritan'laşmaktan, Zilan'laşmaktan bahsediyoruz" diye belirtti. 

'IŞİD HİÇBİR DİNE SIĞMIYOR'

Ardından konuşan yazar İhsan Eliaçık da, "İslam ve IŞİD' adlı sunumunu gerçekleştirdi. IŞİD'in yaptıklarının sadece Kur'an açısından değil 4 kitap ve diğer inançlar açısından da aykırı olduğunu söyleyen Eliaçık, bütün dinlerde yer alan öldürmek, çalmak, tecavüz etmek, sürgün etmek olan dört büyük suçtan dolayıIŞİD'in hiçbir dine sığmadığını ifade etti. Bugün Türkiye'de de dini cemaatlerin birçoğunun potansiyel IŞİD'çi olduğunu belirten Eliaçık, sorgulanmamış eski İslam kültürünün öğrenildiğini ve okutulduğunu kaydetti. Eliaçık, Rojava Sözleşmesi'nin Medine Sözleşmesi'ne benzediğini, Medine Sözleşmesi'nin İslam tarihinde ilk defa Rojava'da vücut bulduğunu ifade etti. 

'YPJ ŞENGAL KADINLARININ İNTİKAMINI ALIYOR'

Daha sonra konuşan Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendî ile telekonferans sistemi ile bağlantı gerçekleştirildi. Efendî, sınır hattında askerin saldırısı sonucu başından vurularak yaşamını yitiren Kader Ortakaya'yı anarak başladığı konuşmasında, 3 yıldır kuşatma, 2 aydır da savaş halinde olan Kobanê'nin direnerek başardığını ve kazanacağını ifade etti. Kürtlerin sesini dünyaya duyurduklarını kaydeden Efendî, "Yüzyıl önceki sessiz Kürtler yok" diye konuştu. Başından beri bağımsızlıklarını koruyarak yol aldıklarını belirten Efendî, "Sınırları kaldırdık, çünkü irademiz köken olarak felsefesini Önder Apo'dan alıyor, direniyoruz ve kazanacağız" dedi.IŞİD'in Şengal'de Kürtlerin namusuna el attığında, kadınları pazarlarda sattığında Şengal kadınını örgütleyebilecekleri gerçeğiyle karşılaştıklarını söyleyen Efendî, YPJ'nin Rojava'da yaptığını Şengal'de de yapabileceklerini belirterek özeleştiride bulundu. Efendî, YPJ'nin Şengal kadınlarının intikamını çeteleri yok ederek aldığını, tüm dünyadaki zulme, barbarlığa ve gericiliğe karşı savaştıklarını ifade etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar'da sanat atölyesinde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Malatya'da Kürt öğrencilere ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...