09 Kasım 2014 00:56

Merkezi yönetim değil Erdoğan bütçesi!

Hükümetin hazırladığı 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nda, işçi ölümleriyle gündeme gelen Çalışma Bakanlığı bütçesi önceki yıllara oranla düşürüldü. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından Cumhurbaşkanlığı bütçesinde ise yüzde 97’lik rekor artış yapıldı. Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemlerde örtülü ödenekten harcanan para ise yüzde 900 oranında arttı.

Paylaş

Hükümetin hazırladığı 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı tercihleri ve öncelikleriyle siyasi perspektifini de ortaya koyuyor. 2015 bütçesi, 2014 bütçesine oranla yüzde 5.5 oranında arttırılarak 473 milyar liraya çıkarıldı. 2015 bütçe giderlerine yüzde 5.5, gelirlerinde ise yüzde 6.6 artış öngörülüyor. Daha çok vergi gelirlerindeki artıştan elde edilmesi planlanan gelirlerle bütçenin faturası bir kez daha çalışanlara ve halka kesiliyor. Öngörülen tasarı ile önümüzdeki yıl da vergi gelirlerinin yüzde 10.7 oranında artarak 351.6 milyardan 389.5 milyar liraya çıkacağı ifade ediliyor.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Hazırlanan bütçe tasarısında kurumlar bütçesi yüzde 8.3 oranında arttırıldı. Kurumlar bütçesinin artırılmasında Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artırılması büyük etki yaptı. Tasarıda

Cumhurbaşkanlığının bütçesi yüzde 97 oranında artırıldı. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, 1 milyar 370 milyon TL’ye yaptırılan ak sarayın maliyetinin çıkarılması için artırıldığı belirtiliyor. Bunun 900 milyon TL’sinin ödendiği geriye kalan kısmının ise yeni bütçeden karşılanacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki rekor artışın ardından kurumlardan Kalkınma Bakanlığının bütçesi yüzde 93 artışla (1.9 milyar lira), ikinci en fazla artışın olduğu bütçe oldu. Buna karşılık emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarını doğrudan ilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesinin düşürülmesi ise bütçenin hangi ihtiyaçlar üzerinden hazırlandığını ve önceliklerini gösteriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesi 2014 yılına oranla yüzde 6.3 düşürülerek 30 milyar 678 milyon lira olarak belirlendi.

DİYANET ASLAN PAYINI ALMAYA DEVAM EDİYOR

Bununla birlikte kurumlardan TBMM’nin bütçesi yüzde 1.7 oranında düşürülerek 763 milyon lira olarak hesaplandı. Erdoğan’ın tercihleri ile Cumhurbaşkanlığı bütçesi artırılırken Başbakanlığın bütçesinin de yüzde 0.5 oranında azaltılarak 929 milyon lira hesaplanması dikkat çekti. Orman ve Su İşleri Bakanlığının bütçesi de yüzde 1.1 oranında düşüşe gidilerek 11 milyar olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı da 5 milyar 743 milyon TL ile merkezi bütçenin 1.2’lik bölümünü almaya devam ediyor. (Ankara/EVRENSEL)


‘VELİ 12 YILDA 5 KAT SOYULDU’

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 2015 Bütçe görüşmeleri devam ederken, hükümetin eğitime ayırdığı bütçeye eğitimcilerden tepki geldi. Eğitim Sen Ankara Şubeleri, eğitim yatırımlarının AKP iktidarı döneminde yarı yarıya azaldığını, halkın cebinden yapılan harcamaların ise son 12 yılda 5 kattan fazla arttığına dikkat çekti.

Şubelerin dün düzenlediği basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, 2015 Bütçe görüşmelerinde söylenen rakamların gerçekleri gizlediğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin rakamlarının görünüşte arttığını ancak bu rakamların büyük bir kısmının zorunlu harcamalara gittiğini söyleyen Bozdoğan, eğitim bütçesinin yükünün velilerin sırtında olduğunu vurguladı. Bozdoğan, eğitime ayrılan bütçenin asıl göstergesi olan eğitim yatırımlarının 2002 yılında MEB bütçesinin yüzde 17’sini oluşturduğunu, ancak 2014 yılında bu oranın yüzde 9’a gerilediğini dile getirdi. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasında devletin bonkör davrandığını kaydeden Bozdoğan, “Hükümet, devlet okullarına gelince ‘kaynak yok’ yalanıyla devlet okullarını kendi kaderi ile baş başa bırakmıştır” dedi.

EV ÖDEVİ!

Eğitim emekçileri olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ev ödevi verdiklerini belirten Bozdoğan, “ Yunanistan krizle boğuşan ve krizi hâlâ atlatamayan bir ülkedir. Türkiye ise krizin teğet geçtiği bir ülke olarak herkesin gıpta ile baktığı bir ülkedir. Yunanistan’da bir eğitim emekçisi ne kadar maaş almaktadır, başkanlık sarayının metrekaresi nedir ve kaç odası vardır?” dedi. Bozdoğan, yanıtı almak için 24 Kasım günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacaklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Berlin Duvarı’ndan geriye ne kaldı?

SONRAKİ HABER

Kız Kardeşlik Köprüsü için ‘Bir Kazak da Sen Ör’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...