24 Temmuz 2014 17:02

Abdullah Cömert davası Balıkesir'e alındı

Abdullah Cömert’in ailesi Yargıtay’ın davayı Balıkesir’e almasına tepki göstererek ‘Dava Balıkesir’e kaçırılıp, takipsiz bırakılmak isteniyor” diye tepki gösterdi.

Abdullah Cömert davası Balıkesir\'e alındı
Paylaş

Abdullah Cömert’in ailesi Yargıtay’ın davanın Balıkesir’de görülmesine karar vermesine tepki göstererek ‘Dava Balıkesir’e kaçırılıyor, dava takipsiz bırakılmak isteniyor” diye tepki gösterdi.

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, Hatay'da Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 22 yaşındaki Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili polis memuru 29 yaşındaki Ahmet Kuş'un tutuksuz yargılandığı davanın Balıkesir'de görülmesine karar verdi.

Polis memuru Ahmet Kuş'un olası kasıtla adam öldürmek suçundan tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması 4 Temmuz'da Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, duruşma öncesinde davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde görülmesi için sanık avukatı Fatih Maden 26 Mayıs'ta Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etti. Avukatın başvurusu üzerine valilik ve emniyetten alınan olumlu kararın ardından dosya Başsavcılık tarafından 27 Mayıs'ta Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlığın incelemesinin sonra dava dosyasının gönderildiği Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi davanın Balıkesir'de görülmesine karar verdi.

'DAVA TAKİPSİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR'

18 Temmuz'da verilen kararı bugün UYAP'tan gören Avukatları Hatice Can, Erhan Biner ve Ali Bilgin ile Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ve ablası Fatma Kartal, karara tepki gösterdi. Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Av. Hatice Can unları söyledi:

"Dava, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nce adil yargılanma hakkı, doğal yargıç yerindelik ilkeleri ihlal edilerek, Hatay'dan Balıkesir'e kaçırıldı. Evrensel hukuk ilkelerine aykırı bu karar ile Abdullah Cömert'in ailesinin ve tüm Hatay halklarının adalet arayışı engellenmeye çalışılarak aile ikinci kez cezalandırıldı. Balıkesir, Hatay'dan bin 300 kilometre uzaklıktadır. Bu kadar uzak bir il seçilerek dava takipsiz ve izleyicisiz bırakılmak isteniyor. Dava, Hatay halkından kaçırılıyor. Hatay kenti neden ve kim için güvensiz? Balıkesir neden daha güvenli? Eğer Hatay güvensiz kabul edildiyse bunun sorumlusu kimdir? Abdullah Cömert'in ailesi ekonomik, sosyal ve psikolojik yönden yıpratılmaya devam ediliyor. Ancak dava Türkiye'nin hangi iline kaçırılırsa kaçırılsın ailesi, avukatları, milletvekilleri, ulusal ve uluslararası heyetler, partiler, sivil toplum kuruluşları ile davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz."


‘GEREKİRSE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ’

Karara itiraz edeceklerini de kaydeden Can, "İlk olarak davaya bakan Hatay 2'nci, Ağır Ceza Mahkemesi'ne Yargıtay'ın kararına karşı davanın Hatay'da görülmesi için ısrarcı olmasını talep edeceğiz. Mahkemenin talebimizi reddetmesi durumunda dosyanın Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu'na gönderilmesini talep ederiz ve burada da muhtemelen reddedilir. O zaman da Anayasa Mahkemesi'nden başka yol kalmaz. Yani davanın Hatay'da görülmesi için tüm yasal haklarımızı arayacağız" diye konuştu.

Can ayrıca, tutuksuz yargılanan polis Ahmet Kuş'un tutuklanması için Hatay 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapmış oldukları başvuruyla ilgili de henüz bir karar çıkmadığını sözlerine ekledi.

'BİR KEZ DAHA CEZALANDIRDIK'

Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nce alınan kararın siyasi olduğunu belirterek, "Davanın Balıkesir'e gönderilmesi bizi bir kez daha cezalandırdıkları anlamına geliyor. Kardeşim nerede öldürüldüyse davanın orada görülmesini istiyoruz. Babam ilk duruşmaya adaletli karar çıkmayacağı için gelmemişti, bu konuda haklı çıktı. Dava 1300 km uzağa götürüldü. Bizim bu davayı takip edecek maddi gücümüz yok. Bizi hem maddi hem manevi yormak için alınan siyasi bir karar bu" diye konuştu. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı seçimi için oy pusulaları basıldı

SONRAKİ HABER

Zonguldak’ta köprü isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...