19 Temmuz 2014 16:18

Vatandaşın korunduğu bir sisteme ihtiyaç var

Bugün yapılan kayıp eylemlerinde İstanbul'da Cumartesi Anneleri, Şırnak'ta Dayikên ŞemiyêBatman ve Diyarbakır'da kayıp yakınları oturma eylemleri yaparak kaybedilen yakınlarının faillerinin bulunması ve akıbetlirinin araştırılmasını istedi.

Vatandaşın korunduğu bir sisteme ihtiyaç var
Paylaş

Bugün yapılan kayıp eylemlerinde İstanbul'da Cumartesi Anneleri, Şırnak'ta Dayikên ŞemiyêBatman ve Diyarbakır'da kayıp yakınları oturma eylemleri yaparak kaybedilen yakınlarının faillerinin bulunması ve akıbetlirinin araştırılmasını istedi

Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin araştırılması ve faillerin bulunması talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri adalet arayışının 486. haftasında Galatasaray Meydanı’ndaydı. Ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının olduğu dövizleri ve kırmızı karanfilleri taşıyan kayıp yakınları bu hafta 20 Temmuz 1992’de gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay’ın akıbetini sordu.

Eylemde konuşan Hasan Gülünay’ın eşi Birsen Gülünay, kızı Deniz Gülünay, Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır, kayıplara neden olan kişilere ve mahkeme davalarına tepki gösterdi.

Bu haftaki basın açıklamasını ise İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi yaptı. (İsim gelecek) “Kayıpların akıbetlerinin açığa çıkartılabilmesi, faillerinden hesap sorulabilmesi için; halkın iktidarı denetleme mekanizmalarının işleyişine katıldığı, iktidar gücünün halka hizmet etmek için kullanıldığı, yargının devletin karşısında vatandaşı koruduğu, çerçevesi evrensel adalet, özgürlük ve eşitlik ilkeleriyle çizilmiş bir sisteme ihtiyacımız var. Biz, kamuoyuna ve tüm demokrasi güçlerine bunu hatırlatmak için de 486 haftadır Galatasaray’dayız” dedi.

ANNELER KAYIPLARI ARIYOR

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), 90’lı yıllarda gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 282. haftada da Sanat Sokağı’nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 1994 yılında asker ve korucular tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Fikri Şen’in öyküsü anlatıldı. Anne Adile Şen, 1994 yılında asker ve korucular tarafından köyleri Ormaniçi’nin (Bana) yakılmasıyla birlikte Fındık köyüne zorla göç ettirildiklerini belirterek, göç ettikleri köyde neredeyse her akşam Güçlükonak ve Fındık Jandarma Karakoluna bağlı asker ve korucuların köye operasyon düzenleyerek evlerinde arama yaptığını söyledi. Anne Şen, baskınlardan birinde oğlu Fikri Şen ve köylülerden İlhan İbak, Ahmet Özdemir, Ahmet Özer ve Mehmet Dayan’ın gözaltına alındığını ve bir daha kendilerinden haber alınmadığını söyleyerek, “Çocuklarımızın hayatından endişe ettiğimiz için gözaltına alınmalarını engellemeye çalıştık. Askerler ifadeleri alındıktan sonra bırakılacakları söyledi. Ama hiç biri geri gelmedi. Üç gün boyunca Fındık Karakolunda gözaltında tutulan çocuklarımız daha sonra bir helikoptere bindirilerek götürüldü. O günden sonra hiçbir haber alamadık ve askerler de 5 kişiyi gözaltına aldıklarını inkar etti. Kemiklerini bile bulamadık. Adalet arıyoruz” diye konuştu.

KAYIP YAKINLARINDAN KOBANÊ İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Batman ve Diyarbakır’da ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ sloganıyla bir araya gelen kayıp yakınları, Kobanê’deki IŞİD saldırılarına dikkat çekerek, Rojava halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının, her hafta düzenlediği oturma eyleminin 284.’sü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması için mücadele verdiklerini belirterek, işlenen tüm cinayetlerin devlet bilgisi ve kontrolünde gerçekleştiğini söyledi.

Batman’da İHD öncülüğünde Yılmaz Güney Parkı önünde gerçekleşen eylemde ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ pankartı açıldı. Kayıp çocuklarının hesabını soran yaşlı anneler, çocuklarının fotoğraflarını taşıdı. Eylemde konuşan Fahrettin Asutay, herkesi haftalardır IŞİD tehdidiyle karşı karşıya olan Kobanê halkıyla dayanışmaya çağırarak, “Sömürü ve kan hükümdarlarına karşı tarihi bir direnişle karşılık veren Rojava’ya binlerce selam gönderiyoruz. Kobanê’ye yapılan saldırı tüm insanlığa yapılmıştır” dedi. Her an Kobanê’den büyük bir katliam haberi gelebileceğinin tedirginliğini yaşadıklarını söyleyen Asutay, “Yediden yetmişe herkesi bu çeteye karşı birlik olup tek ses vermeye, Kobanê halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Mahmud Abbas Türkiye’den ayrıldı

SONRAKİ HABER

Maden patronlarına kıyağı iptal ettirdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...