13 Temmuz 2014 22:57

İzmir'de Roman yurttaşlar darp edildi

İzmir'de seyyar satıcılık yapan Roman yurttaşların Bostanlı Sahili'nde 12 Temmuz gecesi zabıta ve polisler tarafından darp edilmesi İzmir Romanlar Derneği tarafından kınandı. Dernek saldırıyı gerçekleştiren polis ve zabıta memurları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

İzmir\'de Roman yurttaşlar darp edildi
Paylaş

İzmir'de seyyar satıcılık yapan Roman yurttaşların Bostanlı Sahili'nde 12 Temmuz gecesi zabıta ve polisler tarafından darp edilmesi İzmir Romanlar Derneği tarafından kınandı. Dernek saldırıyı gerçekleştiren polis ve zabıta memurları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

İzmir Romanlar Derneği, İzmir'de seyyar satıcı olarak yaşamını sürdüren roman yurttaşların 12 Temmuz gecesi Bostanlı Sahili'nde zabıta ve polisler tarafından darp edilmesini yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı. Örnekköy Pazar Yeri'nde bulunan Kozaklı Kıraathanesi'nde yaptıkları açıklama ile maruz kaldıkları saldırıları kınayan roman yurttaşlara HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur ve parti üyeleri de destek verdi.

Dernek Başkanı Abdullah Cistır, her yıl yaz aylarında seyyar satıcılık yaparak yaşamını sürdüren roman yurttaşların baskılara maruz kaldığını ifade ederek, 12 Temmuz gecesi de çevik kuvvet polisi aracılığıyla ellerine cop ve şok cihazı verilen zabıtalar tarafından Bostanlı Sahili'nde seyyar satıcılık yapan arkadaşlarının darp edildiğini söyledi. Darp edilen arkadaşları arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu ve nefret söylemine maruz kaldıklarını anlatan Cistır, "Orada aynı zamanda küfürler edilerek 'pis çingeneler' gibi söylemler kullanılarak bir nefret suçu işlenmiştir. Bu aynı zamanda insanlık suçudur" dedi.

Yaşanan mağduriyetin siyaset üstü olduğunu ve insan haklarının ihlal edildiğini belirten Cistır, çevredeki mobese kamera kayıtlarını yarın Emniyet'ten isteyerek savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'İZMİR EMNİYETİ'Nİ UYARIYORUZ'

HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur da meselenin yalnızca bir seyyar satıcılık meselesi olmadığını, aynı topraklarda birlikte yaşadıkları Roman yurttaşların yıllardır ayrımcılığa maruz kaldığını kaydetti. Uğur, saldırı konusunda İzmir Emniyetini de "Buradan bir kez daha sesleniyoruz; bu vahşete son verin. Bu vahşete son vermediğiniz düre içerisinde partimizi, halkımızı, halkları karşısında görecektir" diyerek uyardı.

'YARIN YİNE GELİP HEPİNİZİ VURACAĞIZ'

Cavit Uğur'un ardından konuşan roman yurttaş Suna Gönüldaş, uygulanan darp sonrası zabıtaların kendilerini tehdit ettiğini de anlattı. Gönüldaş, "Zabıtalar akşam giderken 'Yarın yine buraya geleceğiz. Pompalı tüfeklerle geleceğiz hepinizi vuracağız' dediler. Biz bu akşam ekmeğimizi kazanmaya çıkabilecek miyiz. Nasıl güvenelim biz bu insanlara 'sizi vuracağız' diyorlar. Canımız tehlikede" dedi. (İzmir/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs Mahallesi’nde uyuşturucu ve çeteleşmeye karşı yürüyüş

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar’da patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...