8 Temmuz 2014 16:18

‘Çözüme Çerçeve Yasa’ Meclis Genel Kurulu’na gönderildi

Döndü Taka ÇINAR
Ankara


AKP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Meclis’e “çözüme çerçeve yasa” tasarısı olarak sunduğu, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı, İçişleri Komisyonunda hiçbir değişikliğe uğramadan Genel Kurula gönderildi.

Tasarı, yürütme ve yürürlük tarihi dışında, tasarının amacı ve kapsamı, uygulama, izleme ve koordinasyon, yetki ve sekretarya ile kararlar ve yerine getirilmesi maddeleri olmak üzere dört maddeden oluşuyor.
Tasarının yasalaşması halinde; çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.
Bu kapsamda verilen görevlerin, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek, verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.

ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ OLARAK HÜKÜMETİN GÖREVLERİ
“Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemek” amacıyla gündeme getirilen tasarıda, çözüm süreci ile ilgili olarak hükümetin yürüteceği çalışmalar şöyle belirlendi:

* Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirlemek,

* Gerekli görülmesi hâlinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirmek,

* Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri almak,

* Bu Kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlamak.

* Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izler ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak.

HDP TASARININ ADINA İTİRAZ ETTİ
HDP, kanun tasarısının isminin “Çatışmalı Ortamın Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Sağlanması” ya da “Toplumsal Barış ve Müzakerelerin Güvence Altına Alınması Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilmesini istiyor. Genel Kurula verilen değişiklik önergesinde; tasarının amacının “Kürt sorunun barışçıl bir biçimde çözümü ve toplumsal barışın kalıcı tesisine yönelik olduğu, Kürt halkının barış için yaptığı mücadelenin “terör” olarak adlandırılmasının yasanın amaç ve niteliğine aykırılık teşkil ettiği” ifade edildi.

HDP, genel kurulda verdiği değişiklik önergesinde, tasarının amacının “ Kürt sorunun eşit yurttaşlık temelinde çözümü, iç barışın önündeki engellerin kaldırılması, müzakerelerin yasal çerçevesini belirlemek” şeklinde değiştirilmesini istedi.

CHP: SORUN UZLAŞI İLE ÇÖZÜLMELİ
CHP, İçişleri Komisyonu Raporunda yer alan muhalefet şerhinde, Türkiye’nin en temel sorununun terörün bitirilmesi ve Kürt meselesinin barışçıl yollarla çözülmesi olduğunu, toplumsal barışın birey odaklı, eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaklaşımla sağlanabileceğini kaydetti.
AKP‘nin bu süreci “PKK’nın çekilmesi ve silahların susması noktasına indirgediği, ancak bunun yeterli olmadığı belirtilerek, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından TBMM’ne sunulan “Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile ortak Akıl Heyeti Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin bu tasarı ile birleştirilerek Komisyonda görüşülmesi taleplerinin dikkate alınmamış olmasını eleştirildi. Ayrıca, “Kürt meselesinin barışçıl ve toplumsal uzlaşı ile çözülmesini,  yurttaşlarımızın huzur, güven, birlik ve dayanışma içinde eşit olarak yaşamalarını istiyoruz” denildi.

Evrensel'i Takip Et