04 Temmuz 2014 22:02

Rojava Kantonlar Koordinasyonu Kobani’yi savunma çağrısı yaptı

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yönetiminde bulunan Rojava’daki üç kantondan biri olan Kobani’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarını yoğunlaştırdı. Kobani hükümeti bugün sabah saatlerinde seferberlik çağrısı yaptı.

Rojava Kantonlar Koordinasyonu Kobani’yi savunma çağrısı yaptı
Paylaş

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yönetiminde bulunan Rojava’daki üç kantondan biri olan Kobani’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarını yoğunlaştırdı. Kobani hükümeti bugün sabah saatlerinde seferberlik çağrısı yaptı.

Çağrının ardından Rojava’daki üç kantonu kapsayan Kantonlar Kordinasyonu Kobani’yi savunma seferberliği başlattı. PYD Eş Başkanı Salih Müslim de, ‘Kobani düşerse Kürt iradesi kırılır’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısı sonrası Türkiye'ye kaçanların da üzerine bomba yağdırdığı iddia edildi. Sınırdaki Ziyaret köyünün çatışmanın ortasında kaldığı, sınırdaki karakolun askerler tarafından boşaltıldığı öne sürüldü.

KOBANİ’DEN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Fırat Haber Ajansı’nan haberine göre, Rojava’nın Kobani kantonunda 2 Temmuz’da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırısı ve YPG’nin karşılık vermesi üzerine başlayan çatışmalar devam ederken, Kobani yerel hükümeti yaptığı yazılı açıklama ile seferberlik ilan etti.

IŞİD saldırısının 19 Temmuz Devrimi’nin yıldönümüne denk geldiğine işaret eden Kobani Hükümeti, IŞİD’in Musul’a saldırısı ardından ele geçirdiği ağır silahları Kobani’ye getirerek kullandığını açıkladı. Son saldırıda binlerce çete üyesinin bu silahları Kobani’ye karşı kullandığını ve Zormixar köyüne 3 bin havan topunun atıldığını bildirdi.

3 gün önce başlayan saldırıların sadece Kobani köylerini değil Kürtlerin varlıklarını hedef aldığını ve hiçbir ahlak, inanç ve insanlık değerini tanımadığını ifade eden Kobani Hükümeti, IŞİD’in yaşlı, çocuk, genç demeden sivilleri hedef yaptığına işaret etti.

Kobani hükümeti, bölge halkına da seferberlik çağrısında bulundu. Kürdistan’ın 4 parçasındaki siyasi güçlere ve yurtdışındaki Kürtleri de Kobani direnişine destek olmaya çağırdı.
Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, 2 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00’den bu yana Kobani’nin 35 km batısındaki Zor Mexar yaşanan çatışmalarda, IŞİD çetelerinin ağır kayıplar verdi. Haberde, edinilen bilgilere göre şimdiye kadar yaşanan çatışmalarda en az 100 IŞİD üyesinin öldürüldüğü öne sürüldü.

YPG KOMUTANINDAN ÇAĞRI

YPG komutanlarından Mahmud Berxwedan IŞİD saldırılarına karşı direnişlerinin sürdüğünü belirtirken, gençleri direnişe katılmaya çağırdı.

‘KOBANİ’Yİ SAVUNMAK İÇİN HAZIR OLUN’

Öte yandan, Cezire, Afrin ve Kobani Kantonlar Yönetimleri Genel Koordinasyonu, IŞİD’in artan saldırılarına karşı Kobani kantonunun bugün ilan ettiği seferberliğe yanıt verdi. Koordinasyon, Rojava’daki tüm halk ve örgütlerden Kobani’yi savunmak için hazır olmalarını isterken, Kürdistan’ın diğer parçaları ile yurtdışındaki Kürtleri eylemleriyle sahiplenme çağrısında bulundu.

Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada, IŞİD çetelerinin Musul’u ele geçirmeleri ile buradan elde ettikleri ağır silahları Suriye’de kontrollerindeki bölgelere taşıyarak buradan Demokratik Özerk Yönetim bölgeleri olan Rojava’ya karşı vahşi saldırılar başlattığı belirtildi.

Açıklamada, Kantonlar Yönetimleri Genel Koordinasyonu olarak saldırılara karşı her koşul altında sonuna kadar direnmeyi esas aldıkları belirtildi.

MÜSLİM’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

IŞİD’in, Kobani’ye yönelik saldırısını PYD Eşbaşkanı Salih Müslim İMC televizyonuna değerlendirdi. IŞİD’in amacının Kobani’de Kürt iradesini kırma olduğunu belirten Müslim, “Kobani düşürse Kürt iradesi kırılır” dedi. Salih Müslim, bütün Kobani’nin birleşerek bu saldırılara karşı çıkacağını bildirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Damlacık, Konak Tüneli’ne direniyor

SONRAKİ HABER

Ali Ekber Doğan: Tahammülsüzlük hükümetten başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...