İsveç’ten İspanya’ya tuvaletsiz uçuş
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Avrupa’nın en fazla yolcu taşıyan ucuz havayolu şirketi Ryanair bir skandala daha imza attı. Göteborg’nin Säve Havaalanında İspanya’ya gitmek için uçakta 3 saat bekleyen yolculara teknik bir araıza nedeniyle uçuşun ertelendiği ve ertesi gün gelmeleri söylendi.
Bir gün sonra gelen yolcular bu kez başka bir sürprizle karşılaştı. Yolculara tuvaletlerin çalışmadığı, bu nedenle de tuvalet ihtiyaçlarını uçağa binmeden önce havaalanında gidermeleri duyuruldu. Yolculardan bazıları uçağa binmekten vazgeçerken, seyahat etmeyi tercih edenlere uçağın bir gün rötar yapmasını telafi etmek için şişe su dağıtıldı.
Suları alan yolcular yeni bir şok daha yaşadı. Plastik su şişelerinin üzerindeki son kullanma tarihi 23 Ocak 2014 idi. Tuvaleti kullanılmayan uçakla yolculuk eden yolculara son kullanma tarihi 5 ay önce dolan içme suyu dağıtan Ryanair’e yolcular tepkili.
“Expressen GT” adlı yerel gazeteye açıklama yapan yolculardan Dan Olsson, bir gün önce uçağın içinde neredeyse 4 saat bekletildikten sonra kendilerine uçuşun bir gün sonraya ertelendiğinin açıklandığını, uçağın havaalanında bir gün bekletilmesine rağmen tuvaletlerin tamir edilmediğini söyledikten sonra, “Bu yasal olabilir mi? Yocular arasında yaşlılar ve çocuklar var. Bizden tuvalet ihtiyaçlarımızı havaalanında gidermemiz isteniyor. İspanya’ya yapılacak uzun yolculuk sırasında tuvalete gidememek akıl alacak bir şey değil” dediler.
KÂR İÇİN HER YOL MÜBAH
Ryanair Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan çalışanlarına İrlanda’daki yasaları ve kuralları uyguluyor. Çalışanlarla sözleşme imzalarken şirketin merkezinin bulunduğu İrlanda’yı işyeri olarak gösteren Ryanair böylelikle hem çalışanlarına daha az ücret hem de daha az vergi ödüyor.
Tüm bunlara ek olarak da kış aylarında çalışanları zorunlu ücretsiz izin yapmaya zorladığı gibi, çalışanlara da daha düşük saat ücreti ödüyor. Hasta olanların ücretlerinden büyük kesintiler yapıyor.
Bu hukuksuz uygulamalara karşı sendikalarda örgütlenerek mücadele etmek isteyenlere yönelik baskılar had safhada. Geçtiğimiz yıl, İsveç Radyosu’nun Ekot Ajansı, pilotların üyelerinin kimlikleri gizli tutulan anonim bir sendika kurduklarını duyurmuştu. Sendikaya Ryaniar’de çalışan 3 bin pilottan 1500’ünün üye olduğu belirtilmişti.
Pilotların açıkca sendikalarda örgütlenmeye cesaret edememelerinin nedeni Ryanair’ın izlediği emekçi ve sendika düşmanı politikası. Çalışma koşullarından şikayet eden veya basına açıklama yapan çalışanların görev yerleri değiştiriliyor ve çoğunlukla da işten atılıyor.
Evrensel'i Takip Et