EMEP ve Gıda İş, İŞKUR işçilerini ziyaret etti
Van’da 13 Haziran tarihinde işten atılan 7bin 286 İŞKUR işçisinin oturma eylemi Feqiye Teyran Parkı’nda devam ediyor. İşten atılan işçilerin eyleminin 18. gününde DİSK Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Emek Partisi (EMEP) Bölge örgütü yöneticisi İlhan İlbay, EMEP Van İl yöneticileri ve Evrensel Yazarı Yusuf Karataş ziyaret etti.
İşten atılan işçilerden İsmail Tatlı haklarını elde edene kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerine dikkat çekerek “sizleri yanımızda görmek bizlere güç veriyor.” dedi. Ülkenin bir çok yerinde işçilerin aynı sorunlarla karşılaştığımı söyleyen Tatlı, “Bizler artık bu sistemin nasıl devam ettiğini üniversite mezunu arkadaşlarımızdan, ilkokul mezunu arkadaşlarımıza kadar hepimiz anladık. Bu nedenle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Direnen tüm işçilere de selam olsun” şeklinde konuştu. İşten atıldıkları günden bu yana milletvekilleri ve AKP’nin duyarsız kaldığını ve kendilerine AKP’liler tarafından, “Belediyeyi siz setçinin onlar size iş versin” denildiğini belirten Tatlı, “bizleri işten çıkartan devlettir. İşimizi, geleceğimizi güvence altına almak zorundadır” dedi. İşçilerden Maşallah Türkan ise “Bir işçiyi patronu işten atar. Bizim patronumuzda devletti. Yani devlet bize iş sağlaması gerekirken, bizleri işimizden etti. Devletin başında, iktidarda AKP var. Ve bizi görmezden geliyor. Ama biz hakkımızı elde edene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
DİSK Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan ise bu sorundan hükümetin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, İŞKUR’un işe alarak çalıştırdığını ve işleri bittikten sonrada kapının önüne koymakta tereddüt etmediğini söyledi. Türkiye’nin her yerinde işçi sınıfına aynı politikaların uygulandığını söyleyen Aslan, “Soma’da, Şırnak’ta devlet maden işçilerini öldürdü. Buralarda işsiz bırakıyor. Orada öldürüyor. Bu nedenle buradaki işçilerle Soma’daki işçilerin dayanışma içersinde olması bir zorunluluktur” dedi. Depremzede işçilerin sorununun çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Aslan, “Buraya gelip ziyaret etmekle sınırlı kalmamalı. Bu sorunun gerek kamuoyunda duyurulması, gerek sendikalar tarafından desteklenmesi için çalışacağız. Ama işin öznesi sizsiniz. Sizler mücadele etmeden dayanışmada büyümez, güçlenmez” şeklinde konuştu.
Bölgede işçilerin, işsizlerin mücadelesinin giderek arttığını söyleyen EMEP Bölge örgütü yöneticisi İlhan İlbay ise “Her yerde grevler eylemler var. Şırnak’ta çadır kuran maden işçileri var.Biz bu mücadelenin tek başımıza değil, işçi sınıfının mücadelesi olduğunu bilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Evrensel Yazarı Yusuf Karataş ise ülkenin dört bir tarafında işçilerin eylem yaptıklarında, haklarını istediklerinde aşağılandığını ve bu durum karşısında birlikte mücadele etmekten başka bir yol kalmadığını vurguladı. (Van/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et