01 Temmuz 2014 21:01

Sivas Madımak'ta katledilenler, Manisa, Antep ve Diyarbakır’da anıldı

Sivas Madımak Oteli’nde katledilenler, Manisa ve Antep’te anıldı.

Sivas Madımak\'ta katledilenler, Manisa, Antep ve Diyarbakır’da anıldı
Paylaş

Sivas Madımak Oteli’nde katledilenler, Manisa ve Antep’te anıldı.

Manisa Alevi Kültür Derneği, Sivas katliamına ilişkin Manisa Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği önünde basın açıklaması yaptı. Manisa Alevi Kültür Derneği adına Bilal Kılıç, devletin tüm asimilasyon ve yok saymasına karşın ısrarla "Devletin Alevisi olmayacağız" diyeceklerini ifade ederek, "Kardeşçe ve eşit bir dünya kurmak için mücadele edeceğiz. Biz biliyoruz ki, direnen halklar kazanacak. İnançları ya da milliyetleri ne olursa olsun ezilen tüm halkların kardeşliği inancıyla tüm katliamları kınamak, unutmamak, unutturmamak boynumuzun borcudur. Başta Sivas şehitleri olmak üzere, tüm şehitlerimizin onuru bizim en büyük rehberimizdir. Onları bir kez daha saygıyla, özlemle anıyoruz" dedi.

Açıklamadan sonra 25 kişi, Sivas'taki anmaya katılmak için yola çıktı.

ANTEP

Sivas Madımak Oteli'nde yakılarak katledilenler, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antep Şubesi tarafından Balıklı Parkı'nda yapılan basın açıklaması ile anıldı. Açıklamaya BDP, EMEP, ESP, YSGP, SYKP, İHD, ÖDP, TKP, HDP ve Mücadele Birliği Antep Platformu temsilcilerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı. Açıklamada Madımak katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açılarak, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Sivas'ı unutma unutturma" ve "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganları atıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antep Şubesi Başkanı Yusuf Turunç tarafından yapılan açıklamada, 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 insanın “sevinç naraları” eşliğinde ateşe verilerek, katledilmesinin üzerinden 21 yıl geçtiğini hatırlattı. Madımak katliamının da Dersim, 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi ve Roboskî katliamı gibi aydınlatılamadığına dikkat çeken Turunç, Türkiye'de devletin tarihsel bir süreklilik içinde farklı etnik ve inanca sahip yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini kullandırmayan bir geleneğe sahip olduğunun altını çizdi. Turunç, katliam girişimlerini bertaraf etmek için 2 Temmuz'da Sivas'ta Madımak Oteli önünde buluşmaya çağırdı.

ERDOĞAN ALEVİLERİ HEDEF HALİNE GETİRİYOR VE FİŞLİYOR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli’nde 33 aydının yakılarak katledilmesine ilişkin Cemevi önünde Roboskili ailelerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın yanı sıra çeşitli STK temsilcilerinin de katıldığı açıklamada üzerinde Sivas ve Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu "Roboski katliamını unutmadık, unutmayacağız" ile "2 Temmuz Madımak katliamını unutmadık, unutmayacağız" pankartları açıldı. Semah ekiplerinin de bulunduğu açıklamada konuşan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, Madımak'ta katledilen 33 aydını anarak, "Bugün Irak'ta ve Suriye'de kafa kesen, ciğer söküp yiyen selefi grupların benzerlerini 'Yak ulan yak, cehennem ateşi' diyerek katliamı seyretmelerini bizler unutmadık" dedi.

'İNKAR POLİTİKALARINA RAĞMEN KARDEŞÇE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

'Mezhep çatışmalarının olabildiğince arttığı bir dönemden geçtiklerini kaydeden Koluman, AKP hükümetinin Türkiye'yi Ortadoğu bataklıklarına doğru sürüklediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Alevi karşıtlığı yarattığını ifade eden Koluman, "Alevileri yuhalıyor, nefret söylemleriyle Alevileri hedef haline getiriyor ve fişliyor" dedi. Türkiye'de devletin farklı kimlik ve inançlara sahip yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini kullandırmayan bir geleneğe sahip olduğuna dikkat çeken Koluman, tüm inkâr politikalarına karşı inançların bir arada ve kardeşçe yaşamasını sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

'BİRLİK VE BERABERLİK ARTIRILMALI'

Fırat Anlı ise geçmişte kendilerinin Maraş katliamı gibi toplumsal trajedileri yaşadıklarını, şimdi ise gelecek nesillerin Roboski gibi katliamlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Bir toplumun yakılarak ve katliamlardan geçirilerek yok edilmek istendiğini kaydeden Anlı, her türlü baskı ve zulüm karşısında birlik ve beraberliğin çok daha fazla arttırılması gerektiğini söyledi.

'YAPILAN KATLİAM ROBOSKİ'DE NEYSE MADIMAK DA ODUR'

Roboskili aileler adına konuşan Ferhat Encü ise Alevi yurttaşların demokrasi mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini dile getirerek, "Yapılan katliamlar Roboski'de hangi zihniyetle yapıldıysa Sivas Madımak'ta da aynı zihniyetle gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Açıklama, konuşmaların ardından semah ekibinin Roboski ve Sivas'ta katledilen yurttaşların anısına deyişler eşliğinde semah dönmesiyle son buldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan ismine Yargıtay\'dan vize yok

SONRAKİ HABER

Şemdinli\'deki patlamada bir çocuk yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...