1 Temmuz 2014 06:00

Aile hekiminin isyanı büyüyor

Metin AKARSU
İstanbul


Sağlık Bakanlığı, TBMM’de görüşülmekte olan yeni bir yasa tasarısıyla, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına, hastane acilleri ve 112 istasyonlarına ek olarak ASM ve TSM’de ayda en az sekiz saat zorunlu nöbet tutma uygulamasının yasal dayanağı için hazırlıklar yapıyor.
Acil hizmetlerinin, ek olarak ASM ve TSM’lerde de sunulmasını içeren yasa tasarısı, birinci basamak sağlık çalışanlarını uzun ve esnek sürelerde, ağır koşullarda çalıştırmaya zorlayacak.
Öte yandan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul’da, Temmuz ayı için ‘nöbet’ listelerini ilan etti bile.
Duruma tepki gösteren sağlıkçılar ise bugün İl Sağlık Müdürlükleri önünde eylem yapacak. Evrensel'e konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hekimoğlu, yasada dayatılmak istenen nöbetin yasal olmadığına dikkat çekerek, “İlgili yasa maddesi anayasaya aykırı. Bizler birinci basamak sağlık hizmeti veriyoruz. Bu sağlık hizmeti koruyucu bir hizmettir. Fakat bizlerin nöbet tutması istenen aciller ikinci basamak sağlık hizmetleri. Bu sağlık hizmetlerini ancak bunun eğitimini almış doktorlar bir ekip işi içerisinde verebilir” dedi.
Aile hekimlerinin ve çalışanlarının nöbet tutmasının aile sağlığı merkezlerinde hizmetlerin aksaması anlamına geleceğini belirten Hekimoğlu şunları ifade etti: “Aynı zamanda acil deneyimimiz olmadığı için acillerde de sıkıntılar yaşanacak ve hizmette aksamalar olacak. Ayrıca bu değişiklik tam anlamıyla bir emek sömürüsü anlamına geliyor. Biz aile hekimleri haftada 40 saat mesai yapıyoruz. Bu tasarı ile birlikte mesai saatlerimiz haftada 60 saate kadar çıkabilecek. Aynı zamanda aile hekimi uygulamasında da bir çok sıkıntı yaşanıyor. En son ortaya çıkan bu nöbet sorunu dışında bir çok sorunumuz var. Hizmet mekanlarımızın 3’te 2’si devlete ait binalar değil. Hepsi özel mülk. Bu bize sorun yaratıyor. Onun dışında özlük haklarımızda sorunlar devam ediyor. Hepimiz sözleşmeli olarak çalışıyoruz. İş güvenliğimiz yok”.

‘SAĞLIK HİZMETİ OLMAKTAN ÇIKTI’
Fethi Bozçalı (Aile Hekimi): “Biz aile hekimlerine yaklaşık iki aydır tüm Türkiye’de acil servis nöbetleri yazılıyor. Asıl amaç birinci basamak sağlık hizmeti verenlerin daha esnek çalıştırılması. Sağlık bakanı bu uygulamayı doktorların hastalarına daha uzun süre bakması gibi bir gerekçe ile ortaya atarak savunuyor. Fakat biz Dünya Bankası programlarında birinci basamak sağlık hizmetlerinin esnekleştirilmesi kararlarının olduğunu biliyoruz. Bizler iki aydır bu nöbetlere gitmiyoruz. Diğer yandan koruyucu sağlık hizmetleri yok ediliyor. Bugün birçok yerde koruyucu aşı hizmeti yeterli personel olmadığı için yapılamıyor. Ama var olan personelin iş yükü arttırılıyor. Aile hekimliği hizmeti poliklinik hizmetine dönüşmüş durumda. Ekip çalışmalarında bölünmeler yaşanıyor. Performansa dayalı sistem bizlere ağır darbeler vuruyor ve iş barışını zedeliyor. Gelinen noktada aile sağlığı hizmeti hastaların kendi ilaçlarını getirip yazdırdığı bir nokta haline geldi. Bu bir sağlık hizmeti değil maalesef.”

Evrensel'i Takip Et