20 Haziran 2014 17:43

Döven mağdur, dövülen sanık oldu

Geçtiğimiz sene “Öğretmenler Günü”dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığına yürümek isteyen eğitim emekçilerine yönelik polis saldırısının ardından, aralarında Eğitim Sen eski Genel Başkanı Ünsal Yıldız’ın da bulunduğu 15 eğitimciye açılan davanın ilk duruşması görüldü. Polislerin mağdur sıfatıyla katıldığı duruşma 30 Eylül 2014 tarihine ertelendi.

Eğitim Sen üyeleri 23 Kasım 2013 günü , “Meslek onurumuza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz” başlığıyla Kızılay’da toplanarak Milli Eğitim Bakanlığına yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapmak istemişti. Ancak polis, eğitim emekçilerine yürüyüşe izin vermemiş, tazyikli su ve gaz bombalarıyla eğitimcilere saldırmıştı. Polisin öğretmenlere şiddet uyguladığı görüntüler basında yer almış ve büyük tepki toplamıştı.

15 EĞİTİMCİYE DAVA

Yürüyüşe katılan ve aralarında Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de bulunduğu 15 eğitimci hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri  Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması dün Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 15 kişiden 8 eğitim emekçisinin katıldığı duruşmada emekçiler savunmalarını yaptılar. Emekçiler, savunmalarında, o gün Tandoğan’dan Güvenpark’a kadar yürüyüşü sürdürdüklerini, Güvenpark’a gelindiğinde polisin tavrının bir anda değiştini anlattılar. Öğretmenler Günü’nde eğitimcilerin sorunları için alana çıkmasının doğal bir durum olduğunu belirten emekçiler, sendikalrı Eğitim Sen’in ve içerisinde mücadele eden kendilerine göz dağı verilmek istendiğini söylediler.

POLİSLER MAĞDUR SIFATIYLA DURUŞMAYA KATILDI

Emekçiler, 2911 Sayılı Kanunla sanık sandalyesine oturtulmalarının da tamamen hukuksuz olduğunu kaydettiler. Duruşmaya o gün görevli kimi polisler de müşteki (mağdur) olarak katıldı. Duruşma, duruşmaya katılamayan diğer 7 kişinin de duruşmaya katılıp ifadelerinin alınması, bu nedenle de 30 Eylül 2014 tarihine ertelendi. Duruşma öncesi Eğitim Sen üyeleri Adliye önünde basın açıklaması yaptı.

BES Genel Başkanı Fikret Aslan’ın da destek verdiği açıklamada Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Neredeyse her hafta Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yapılıyor. Bunlardan bir kısmını Ankara şubelerimiz gerçekleştiriyor. Neredeyse hiç birinde bir sorun yaşanmıyor. Ancak saldırının Öğretmenler Günü’nü gerçekleştirilmesi de dikkat çekicidir” diye konuştu. Karaca, eğitim alanındaki sorunlar ve eğitimcilerin geleceği için basın açıklaması, miting ve etkinliklerin yasa dışı gösterilmesinin, hele ki Öğretmenler Günü’nde yapılan yürüyüşün “yasaya aykırı” diye değerlendirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘BU TABLONUN MİMARI AKP HÜKÜMETİDİR’
Bu tablonun mimarının sadece polis değil, AKP hükümetinin kendisi olduğunu ifade eden Karaca, “Demokratik ve barışçıl içerikli kitlesel basın açıklamamıza yapılan saldırı ve arkasından açılan dava, siyasi iktidar tarafından yaratılmak istenen Türkiye tablosunu göstermektedir. Eğitim Sen’i bu tür baskılar ve davalarla savunduğu ilkelerden ve mücadele çizgisinden vazgeçirmek mümkün değildir” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et