7 Haziran 2014 06:00

Ötekilerin sesi olan 20 yıl

Ercan GEÇMEZ*

20 yıldır Türkiye’de alternatif gazeteciliğin adı oldu Evrensel. 20 yıldır işçilerin, emekçilerin, Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin, Sünnilerin ve ötekileştirilmiş herkesin vicdanı ve sesi oldu. Tabii böyle gazetecilik yapmanın ne kadar zor olduğunu biz biliriz ama Evrensel’i yaratanlar en az bizden 20 yıl kere daha fazla sıkıntı çekmişlerdir.
Türkiye’nin öteki yüzünü göstermek kolay bir şey değildir. Kürt coğrafyasında yaşanan zulmün fotoğrafını yansıtmak, cezaevinde tecavüze uğrayan çocukların hallerini yazmak, kot fabrikasında çalışan işçilerin nasıl ölüme götürüldüklerini yazmak, tersanelerdeki ölümleri göstermek, mevsimlik işçilerin nasıl sömürüldüklerini yazmak, sokak ortasında cinayet ve şiddete maruz kalan kadınların sesi olmak, bir üniversite kampüsünde yemekhane boykotunda öğrencinin yüreği olmak, Beyoğlu’nun arka sokaklarında katledilen transseksüellerin sesi olmak, kendinden olmayana zulmü ve hakareti daima dilinden düşürmeyen devlet ve hükümet yetkililerinin sözlerini cesaretle kamuoyuna yansıtmak ve daha nice haksızlıkları bir gazete olarak korkusuzca ve en yalın haliyle anlatmak... Evrensel, Türkiye’nin kendisi ile yüzleşmesi anlamında hep örnek olmuştur.
Tabii Evrensel’in biz Aleviler için de ayrı bir önemi vardır. Çünkü bu coğrafyada zulme uğrayan topluluklardan birisiyiz. Bizi sadece kendi çıkarları için düşünenlerin ve çıkarları tehlikeye düştüğünde cumhuriyetin bekçisi olarak görenlerin sütunlarına yansıttıkları zaman değil , baskıya ve zulme uğradığımızda yanımızda olan bir Evrensel vardı.
Alevilerin özellikle sistematik bir şekilde asimile edilmesi ve bununla ilgili olarak medyanın kullanılması bizim açımızdan hep sorun olmuştur. Sesimizi doğru düzgün yansıtan medya sayısı ne yazık ki çok azdır. Alevi köylerine zorla cami yapılması, Alevilerin kendi inançları için verdikleri mücadelenin farklı yansıtılması, Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması ile ilgili verdiği mücadele, Alevilerin kamudaki ayrımcılıkla ve eşit yurttaşlık ile ilgili verdiği mücadele Evrensel tarafından tarafsız bir şekilde ve herkesin vicdanını yoklayacak bir şekilde daima gazetede yer almıştır.
Zorunlu din derslerinden ötürü Amasya’da, Erzincan’da, İstanbul’da ve İzmir’de Alevi çocuklarına yapılan işkenceyi görmedi medya, Evrensel’in imkansızlıkları ve uğradıkları baskıya rağmen yaptığı haber sayesinde günlerce Türkiye’de bunun bir işkence olduğunu tartışma olanağını bulduk. Yine binlerce kişinin katıldığı Büyük Alevi Kurultayları öncesinde bu kurultayların Alevi Toplumu için ne kadar önemli olduğunu, Evrensel’in haber yapması sayesinde kamuoyuyla paylaşabildik. Özellikle kamunun değişik yerlerinde Alevilere karşı nefret dili kullanan devlet yetkililerinin ve memurlarının medya tarafından korunduğu bir süreç yaşadık. Bunu deşifre etmeye çalışan Evrensel gibi gazetelerdir.
O anlamıyla Evrensel medyada Alevilerin sesi ve vicdanı oldu. Alevilerin sesi ve vicdanı olmak muktedirlerin zaten düşmanı olmak demektir. Evrensel, bizim açımızdan Türkiye’nin son 20 yılında kendisi ile yüzleşmesi bakımından aynası oldu. Türkiye işçi sınıfı ve Türkiye’nin ötekileştirilen toplulukları için de haberciliğin adı oldu.
Evrensel’i bu 20 yıla taşıyan emekçilerine ve Evrensel’e daha nice 20 yıllar dilerim.

* Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı

Evrensel'i Takip Et