27 Mayıs 2014 20:00

‘Alternatif sahne ve bağımsız tiyatrolar vardır’

41 sahne ve tiyatro grubu bir açık mektup yazarak “Alternatif Sahneler ve Tiyatrolar” üzerine yapılan çeşitli yorum ve söylemlere cevap verdi. Mektupta "Bugün alternatif sahneler ve tiyatrolar geleceğin Türkiye tiyatrosunu doğuracak olan tiyatrolardır" denildi

‘Alternatif sahne ve bağımsız tiyatrolar vardır’
Paylaş

41 sahne ve tiyatro grubu bir açık mektup yazarak “Alternatif Sahneler ve Tiyatrolar” üzerine yapılan çeşitli yorumlar ve söylemlere cevap verdi

Alternatif Sahneler ve Bağımsız Tiyatrolar olarak altına imza atılan açık mektubun tam metni:

 

“Aşağıda imzası bulunan sahneler ve tiyatrolar olarak son dönemde “Alternatif Sahneler ve Tiyatrolar” üzerine yapılan çeşitli yorumlar ve söylemler üzerine bu bildiriyi yayınlama kararı aldık.

“Alternatif tiyatro yoktur” demek Türkiye tiyatro tarihinde özellikle 1980 sonrası yapılan her türlü yenilikçi, deneysel çalışmayı yok saymak demektir! Bu durum, bugünün politik yapısı gibi kendinden farklı olanı ve “yeni” olanı yok etmesinden ve kabul etmemesinden farklı değildir. Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın, 5. Sokak Tiyatrosu’nun, Bilsak’ın, Assos Tiyatro Festivali’nin, Kumpanya’nın, StudioOyuncuları’nın... v.b. tiyatroların faaliyetlerinin ve bıraktıkları mirasın reddedilmesi demektir.

Türkiye tiyatro tarihinde onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ödenekli tiyatroların, prodüksiyon tiyatrolarının kabullenememe durumunun, son yıllarda gelişim gösteren yeni  tiyatrolarımıza ve sahnelere uzandığını görüyor ve çeşitli suçlamalara maruz kalıyoruz!

“Alternatif” kelimesini sözlükler “seçenek, farklı, diğer, öteki” gibi kelimelerle ifade etmektedir. Bu tanımlama hiçbir zaman bu kurumların kendisi tarafından konulmamış, genellikle akademik çevreler veya yazılı/görsel medya tarafından tanımlanmıştır. Bizler hiçbir zaman bu sıfat için üretim yapmadık. Ürettiklerimiz ve yaptıklarımız bu sıfatı doğurmuştur! Bugün alternatif sahneler ve tiyatrolar geleceğin Türkiye tiyatrosunu doğuracak olan tiyatrolardır. 

Tiyatrolarımız son yıllarda yazılı ve görsel basın tarafından özenle takıp edilmekte, desteklenmektedir. Seyirci algısında öne yerleşmiş olduğu da son yıllardaki akademik çalışmalardan da öğrenilebilir.

Tiyatrolarımız son yıllarda her sezon içinde 200’den fazla oyunun üretimini sağlamış ve sezon boyunca her gün aralıksız temsiller vermiş, yurtiçi-yurtdışı turneler yapmıştır. Çok sayıda jüri tarafından değerlendirilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Ancak bu tiyatrolar hiçbir zaman ödül için tiyatro yapmamışlar, ödül sistemlerini eleştiren ve tavsiyelerde bulunan kurumlar olmuşlardır.

Evet, bizler öteki olmaktan mutluyuz! Ancak farklı kulvarların tiyatroları olduğumuzu bilerek bunun sınıfsal bir ayrım taşımadığını biliyoruz!Bugün oyunlarımızı oynarken koltuk sayısının bir oyunun kalitesini etkilemediğini biliyoruz!

Ana akım olmadığımız için mutluyuz! Yıllardır sponsorluklar olmadan, ticari kaygı gütmeden sadece tiyatrolarımızı yaşattığımız ve sadece tiyatro yapmak için uğraştığımızı biliyoruz!

Tiyatroyu bir ticari ürün olarak görmediğimiz için mutluyuz! Sahnelerimizde bize destek veren, bizimle beraber oyunlar üreten  usta oyuncularımızla ve hocalarımızla ilerlediğimiz için mutluyuz!

Mahalle aralarına genelde bireysel destekçilerin katkılarıyla açtığımız ve “deliklerden” dönüştürdüğümüz mekanlarımızı, salonların devlet tarafından kapatıldığı veya “çok amaçlı salonlara” kurban edildiği bir dönemde yaşatabildiğimiz için mutluyuz! Bu deliklerde tiyatro yapmamızın çıkış noktası, alternatif işler üretmekten ziyade alternatif sahne/mekan ve seyir biçimleri yaratmak/araştırmak oldu.

Bizler de vergisini veren, oyunculara istihdam sağlayan salonlar ve tiyatrolar olarak popüler ve sabun köpüğü söylemler içinde prim sağlama yoluna gitmeyeceğimizi; bu zor dönemlerde birbirimize saldırmak ve yıkıcı olmak yerine yol gösterici olunması gerektiğini belirterek herkese sahnede onurlu, üretken ve ahlaklı yıllar diliyoruz!

Açık Sahne

Asmalı Sahne

BeReZe

BuluTiyatro

Cazu Tiyatro

D22

Deng ü Bej

Ekip HayalET

Emek Sahnesi

Galata Perform / Ve Diğer Şeyler Topluluğu

Gnlev

Görme Yeri

IrishMafia

İkincikat

Kadro Pa

Kara Kutu

Kıvanç Tiyatro

Kumbaracı50 / Altıdan Sonra Tiyatro

Mek'an Sahne

Mekan Artı

Merve Engin

Oyun Alanı

Oyun İşleri

Oyun Havası

Parya

Saft

Sahne 3 / 3 Mota Oyuncuları

Sahne Hal

Sekizincikat

Seyirhane

Şermola Performans / Destar Tiyatro

Te sahne

Tiyatro 5

Tiyatro Fobi

tiyatrotem

Tiyatro Ölü Aktörler

Tiyatro Öteki Hayatlar

Tiyatro Pol

tiyatrOn

Tiyatro Tatavla

Yan Etki (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maliyet azalıyor kazalar artıyor

SONRAKİ HABER

PKK’den ‘kaçırılan çocuklar’ iddiasına yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...