Mahallenin emekçisi şimdi muhtar adayı
Haşim DEMİR
İstanbul
Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla, siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı. İllere, ilçelere, beldelere aday olan isimlerin çoğu açıklandı. Tabii yerel seçimlere muhtarlık seçimleri de dahil ediliyor. Muhtar adayları da kıyasıya bir yarış içerisinde. Nejla Çavdar da binlerce muhtar adayından sadece biri. O, Ümraniye Aşağı Dudullu Mahallesi’nin kamu emekçisi bir kadın adayı. 2/B hak sahiplerinin mücadelesinde de öne çıkan Nejla Çavdar’la yerel seçimler ve yerel yönetim anlayışı üzerine görüşüyoruz.
Nejla Çavdar mahallede yaşanan sorunları şöyle anlatıyor: “Yoksulluk ve işsizliğin yoğun olduğu bir mahalle. Ayrıca en önemli bir sorun olan 2/B hak sahiplerinin ağırlıkta olduğu bir kocaman bölge. Bir diğeri ise kadınlar. Mahallenin altyapı sorununun çözümü için bile kadınlarla hep birlikte çalıştık. Okul, yol, park gibi temel ihtiyaçlarının çözümünde kadınlar aktif rol oynadı. Bu tutumumdan ötürü başta kadın arkadaşlar olmak üzere, üyesi olduğum Aşağı Dudullu Birlik ve Dayanışma Derneği kurucu üyeleri, yönetim kurulu, üyeler, mahallenin kanat önderleri, gençler benim muhtar olmamı önerdiler.”
YAPACAK ÇOK İŞ VAR
Mahallenin şu an en can yakıcı sorununun 2/B ve kentsel dönüşüm olduğunu söylüyor Çavdar ve çözüm önerilerine dair şunları söylüyor: “Şimdiden onlarca 2/B hak sahibi hak kaybına uğradı. Dava açacak parası yok kimsenin. Gençlerimizin çoğu işsiz iş bulamıyor. Mesleği yok. Biz öncelikle meslek kurslarının açılmasını sağlamak istiyoruz. Bu olmasa kendi imkanlarımızla beceri kursları açacağız. Kadın emeğinin değerlendirilmesi için de pazar ve atölyeler açacağız. Mahallede binlerce kadın ve çocuğu ilgilendiren önemli bir kreş açacağız. Mahallede olmayan çocuk parkları açacağız. Bu konuda yerel yönetimi zorlayacağız. Kültür merkezi, halk kütüphanesi yok mahallemizde. Bunların olması için gece gündüz çalışacağız. Sağlık ocağının daha aktif olması ve bir anlamda poliklinik görevi yapması için çalışacağız.”
‘HAK KAZANMAK İÇİN MÜCADELE ŞART’
Çalışmalarını soruyoruz Çavdar’a. Kadın komisyonundan başlıyor anlatmaya. Mahallede 8 kişilik bir kadın komisyonu kurduklarını belirten Çavdar, 3 tane de kadın azanın olduğunu söylüyor. Ev ev kapı kapı dolaşıp ziyaretler yaptıklarını anlatıyor. Yoğun bir ilgi gör-düklerini ve desteklendiklerini de dile getiren Çavdar “Sadece oy almak için kapı çalmıyoruz, insanları aydınlatıyoruz da. Aynı zamanda hakları için mücadele etmeleri gerektiğini birlikte tartışıyoruz” diyor.
YAŞANABİLİR BİR MAHALLE İÇİN
Ümraniye’nin Parseller Mahallesi Muhtar Adayı Cemal Şahin ise ‘Değişim adına ben değil biz’ diye yola çıkmış. O da sorunları anlatarak başlıyor: “Mahallemizde bunca nüfusa karşın bir lise yok. Tek bir ilkokul var. Ayrıca İETT otobüs seferleri bazı yerlere yok. Mahallenin altyapı sorunu var. Kanalizasyon suları gitmiyor, geri tepiyor, sık sık patlamalar oluyor. Pis sular sokaklara ve caddelere akıyor. Bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor.”
Kendisinin ilk hedefinin büyük kültür merkezini açmak olduğunu söylüyor. Ve şöyle devam ediyor: “Mahallede PTT şubesi yok. Banka şubesi yok. Yaşlılarımız emekli ve yaşlı maaşı almak için kilometrelerce yol yürüyorlar. Buna son vereceğiz. Sağlık ocağını işlevli hale getirip 24 saat hizmet veren polikliniğe dönüşmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Kreş yok. Onu açacağız. Çocuklarını kreşe vermek için aileler Ümraniye merkeze gidiyor. Yaşlı bakım merkezi yok bunu mutlaka açacağız yaşlılarımız insanca muamele görecek. Gençler için her branştan spor yapacak bir spor kompleksi açacağız. Muhtarlık yönetimi için doğrudan halkın temsiliyetine denk gelen bir halk meclisi oluşturacağız.”
Evrensel'i Takip Et