12 Şubat 2014 06:00

Çevre ve halk sağlığı önceliğimiz

Dağların arasına sıkışmış Kayseri’nin küçük, şirin Sarız ilçesi. Dağlarının görkemi ve çetin havasıyla insanı karşılayan Sarız’da yerel seçimler de çetin geçeceğe benziyor. Sokakları parti bayraklarıyla donatılan Sarız’da kahveler başta olmak üzere birçok yerde sohbetlerin ilk gündemi seçimler. AKP-MHP-CHP gibi partilerin karşısında seçimlere ilk kez girecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sarız’da iddialı bir çalışma yürütüyor.

Çevre ve  halk sağlığı önceliğimiz
Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri


Dağların arasına sıkışmış Kayseri’nin küçük, şirin Sarız ilçesi. Dağlarının görkemi ve çetin havasıyla insanı karşılayan Sarız’da yerel seçimler de çetin geçeceğe benziyor. Sokakları parti bayraklarıyla donatılan Sarız’da kahveler başta olmak üzere birçok yerde sohbetlerin ilk gündemi seçimler. AKP-MHP-CHP gibi partilerin karşısında seçimlere ilk kez girecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sarız’da iddialı bir çalışma yürütüyor.

Avşar, Kürt ve Alevilerin yaşadığı Sarız bugüne kadar bu çok kimlikli ve kültürlü yapısını barış içinde sürdürmüş. HDP’nin Sarız Belediye Başkan adayı olan Emekli Öğretmen Derviş Altun. HDP adayı Derviş Altun’un öğretmenlik yaptığı dönemde Sarız’a bağlı Damızlık (Avşar) ve Kırkısrak (Kürt-Alevi) köyleri arasında “Kardeş Okul Projesi”ne imza attığını öğreniyoruz. Farklı kimlik ve kültürleri buluşturmak, kardeşliği pekiştirmek üzere böyle bir projeyi hayata geçirdiğini anlatan Altun, bu kardeşlik buluşmasında bir öğrencisinin Kürtçe konuşması nedeniyle de sürgüne gönderilmiş.

HDP GENÇLİĞE SESLENEN TEK PARTİ

Sarız’da sosyal hayatın çok sınırlı olduğunu belirten Altun, hem bu sınırlılığı aşmak hem de halklar arasında birlikteliği pekiştirmek için ilk olarak Sarız’a kültür merkezi yapacaklarını anlatıyor. Sarızlı gençler de Altun gibi sosyal hayatının kısıtlı olmasından şikayetçi. “Bizi kahvelere mahkum ettiler” diyen Sarızlı gençler, kahve dılında halı sadan başka gidecek yerlerinin olmadığını, halı sahanın da pahalı olduğunu anlatıyorlar. Bu durum Sarız’da gençlerin yaşamını bir kısır döngüye döndürmüş. Bu durumdan biraz da olsa kurtulmak için gençler para bulabilirlerse Kayseri’ye gidiyorlar. Gençlik ve kadın meclislerinin kurulması gerektiğini belirten Derviş Altun, Sarız’da gençler için sportif tesisler, sanatsal kültürün gelişmesini sağlayacak kültür merkezi ve bir araya gelebilecekleri ortamlar oluşturacaklarını dile getiriyor.

TÜM SARIZLILARIN OYLARINA TALİBİZ

Sarız’da HDP’nin de seçimlere girileceği duyulunca, HDP’nin “Kürtlerden başka kimseden oy alamayacağı” yönünde propaganda yapılmaya başlanmış. Ancak Avşar köylerine gidildiğinde bu söylemin hiç de doğru olmadığı anlaşılıyor. Avşar köylerinde çok sıcak karşılanan HDP Adayı Derviş Altun’u evine davet eden de, adayın elinden tutup kahveye götüren de var. Seçim çalışmaları sırasında sık sık öğrencileri ve onların aileleriyle karşılaşan Derviş Altun’a öğrencilerinden birisinin annesi “Hocam size saygı duyuyoruz ve destekliyoruz” diye sesleniyor. Derviş Altun’un konuşmaları için ‘Güzel bir müzik dinler gibi oluyorum’ benzetmesi yapan Sarızlı kadınların dertleri de var. “Kadınlar olarak özgür değiliz”, “Sokağa çıkamıyoruz”, “Sosyal ve kültürel hiçbir etkinlik yok” şikayetlerini dile getiren Sarızlı kadınlar, belediye başkan adaylarının bu sorunlar için çözüm önerilerini merak ediyor. HDP’li kadınlar partilerinin kadın meclisleri aracılığıyla kadınların belediye yönetimine katılmasını sağlayacaklarını anlatıyor ve ekliyorlar “Biz kadınların sadece oyunu istemiyoruz. Gelin kadınlar birlikte yönetelim çağrısını yapıyoruz.”

HDP’nin adayı Derviş Altun’un Sarız’da diğer partilerin ezberini bozduğu şimdiden anlaşılıyor. Sarız’da seçim yarışının kıran kırana geçeceği anlaşılıyor. Partiler hatta kazanan partiyle diğerleri arasında az bir oy farkı olacağı şimdiden görülüyor.

‘SARIZ IRMAĞINI BİRLİKTE TEMİZLEYECEĞİZ’

HDP’nin “Sarız ırmağını birlikte temizleyeceğiz! Eskisi gibi elle balık tutacağız” pankartı dikkat çekiyor. İlçenin pazar yerinde seçim çalışması yürütecek HDP grubuyla küçük bir köprünün üzerinden geçerken Derviş Altun ırmağı gösteriyor ve ırmağın fotoğrafını özel olarak çekmemizi istiyor.

Dere olabildiğince kirli. Derenin o halini gördüğümüzde HDP pankartı daha da anlamlı hale geliyor. Sarızlılar da derenin kirliliğinden şikayetçi. Sarız halkı Sarız’ın merkezinde olmasa da köylerinde çöp sorunun olduğunu belirtiyor ve yaz aylarında çöplerin çekilmez bir hal aldığını anlatıyorlar. Sarız için en önemli sorunlardan biri de taş ocakları. Taş ocaklarının bölgede ve çevrede çok ciddi tahribatlar yarattığını anlatan Derviş Altun, HDP’nin çevreci bir parti oduğunu söyleyerek halkın ve çevrenin sağlığını korumanın öncelikleri olduğunu anlatıyor.

ÖNCEKİ HABER

TZOB: Et ithalatı söyleminden vazgeçilmeli

SONRAKİ HABER

Belediyeler bir kişinin kararıyla yönetilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...