10 Şubat 2014 15:35

'AKP eğitimde büyük bir tasfiyeye hazırlanıyor'

Eğitim Sen AKP hükümetinin dayatmacı uygulamalarına karşı hukuksal ve örgütsel girişimlerde bulunulacağını bildirerek, eğitim politikasının merkezinde halkın değil piyasanın olduğunu bildirdi. Eğitim Sen, “Siyasi iktidar eğitim sistemini kendi çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirmek için büyük bir tasfiyeye hazırlanıyor” dedi.

\'AKP eğitimde büyük bir tasfiyeye hazırlanıyor\'
Paylaş

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, AKP hükümetinin dayatmacı uygulamalarına karşı hukuksal ve örgütsel girişimlerde bulunulacağını bildirerek, eğitim politikasının merkezinde halkın değil piyasanın olduğunu bildirdi. Eğitim Sen, “Siyasi iktidar eğitim sistemini kendi çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirmek için büyük bir tasfiyeye hazırlanıyor” dedi.

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP hükümetinin dershaneleri özel okullara dönüştürülmesi tartışmalarını bahane ederek eğitimde tasfiye operasyonu için adım attığı belirtildi. 6 Şubat tarihinde AKP hükümeti tarafından Meclis’e sunulan “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın kamusal eğitim alanını daralttığı ve eğitimin özelleştirilmesine yönelik olduğu kaydedilerek, “Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynakların bu sefer dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel öğretime aktarılması, özel okulların eğitim içindeki payının arttırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmek istenmesi, iktidarın eğitim politikasının merkezinde halkın değil, piyasa güçlerinin olduğunu göstermektedir“ denildi.

‘OKUL MÜDÜRLERİNİ VALİ ATAYACAK’

652 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle, okul ve kurum müdürlerinin, vali tarafından atanmasının öngörüldüğünün belirtildiği açıklamada, “Okul müdürü ve müdür yardımcısı atama yetkisinin doğrudan valiliklere bağlanması ile birlikte düşünüldüğünde, AKP hükümetinin eğitimde en alt kademeden en üste kadar hiçbir farklı görüşe yer vermek istemediğini, bütün eğitim yöneticilerinin siyasi iktidarın sözünden çıkmayan ‘siyasi kadrolar’ haline getirilmek istendiğini göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

DERSHANE ÖĞRETMENLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERE VURGU

Açıklamada, 1 Temmuz 2015 tarihinden sonra dershanelerde altı yılını dolduran öğretmenlerin sözlü sınav ile MEB kadrolarına atanacağı öngörülen taslağın kimsenin mağduriyetini karşılamayacağı kaydedilerek, “Dershanelerde sigortasız çalıştırılan çok sayıda öğretmen bulunmaktadır ve sigortalı öğretmenlerin çoğunun sigortası eksik yatırılmaktadır. Ücretli öğretmenlik uygulaması gibi güvencesiz istihdam biçimleri sürdürülürken, dershane öğretmenlerine sözlü sınav gibi her türlü istismara açık bir uygulama ile öğretmenliğe geçme imkânı tanınması yeni tartışmaları ve haksızlıkları beraberinde getirecektir” denildi. Açıklamada, AKP hükümetinin dayatmacı uygulamalarına karşı hukuksal ve örgütsel girişimlerin sürdürüleceği belirtildi.

‘ÖĞRENCİLERİ DE ÖĞRETMENLERİ DE YOK SAYIYOR’


Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, mesleki eğitimde 10. sınıflarda yer alan iki saatlik beden eğitimi derslerinin kaldırılmasına ilişkin de yazılı açıklama yaptı. Felsefe, sosyoloji, resim, müzik ve beden eğitimi gibi derslerin eğitim programı içerisinde gözden çıkarılan ilk dersler olmasının MEB’in eğitime bakış açısındaki çarpıklığı gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, "Söz konusu düzenlemenin yol açtığı bir başka sorun ise beden eğitimi öğretmenlerine ilişkindir. Bu düzenleme ardından çok sayıda öğretmenin norm fazlası olacağına ve daha az sayıda beden eğitimi öğretmeni ataması yapılacağına şüphe yoktur. Dolayısıyla MEB’in sadece öğrencileri değil öğretmenleri de yok sayan politikalar altına imza attığı görülmelidir” denildi. (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

En anlamlı madalya

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da binler Şahin Öner’i andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...