31 Ocak 2014 14:57

Gülsuyu raporu: Saldırılar planlıydı

CHP Milletvekilleri, Maltepe Gülsuyu'nda yaşanan çete saldırılarının ardından Gülsuyu ve Gülensu Mahallesi'ne giderek yapmış oldukları incelemelerin ardından hazırladıkları raporu, CHP Grup Başkanlığı'na sundu.

Raporda, saldırıların bilinçli ve planlı yapıldı, emniyet tarafından ise çeteleşmeye göz yumulduğu belirtilerek, "Uyuşturucu çeteleri özellikle mahallede uyuşturucu ticareti ile mücadelede öncülük eden sivil toplum kuruluşlarını hedef almaya devam etmektedir. Polis yıllardır göz yumduğu ve çetelerin eline bıraktığı mahallede halen güvenliği sağlamamaktadır" denildi.

CHP Milletvekilleri, Mahmut Tanal, Celal Dinçer ve Müslim Sarı, geçtiğimiz Ağustos ayında, Maltepe Gülsuyu ve Gülensu'da Kürt yurttaşlara, sol ve sosyalist çevrelere yönelik çete saldırılarına ilişkin hazırladıkları raporu CHP Grup Başkanlığı'na sundu. Hazırlanan raporda, Gülsuyu'nda polislerin, çetelere göz yumduğuna dikkat çekilerek, "İlçede devriye gezmeyen, asayişi sağlamayan emniyet güçlerinin ihmali neticesinde ilçe halkı ve sivil toplum kuruluşlarının ilçe temsilcilikleri çetelerle kendileri mücadele etmeye çalışmışlar ve çalışmaya devam etmektedirler. İlçe sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının çetelere karşı direnmesi artık çeteleri halka, esnafa karşı saldırır hale getirmiştir. Esnaf, çetelerin silahlı saldırıları nedeniyle kepenk kapatacak duruma gelmiştir" diye belirtildi.

YURTTAŞLAR GÖÇE ZORLANIYOR

Raporda Gülsuyu ve Gülensu'yu mahallelerindeki muhtarlıklarla görüşmeler gerçekleştirildiği ve bu görüşmelere mahalle halkının çeteler eliyle göçe zorlandıklarını belirttiklerini ifade ederek, "Vatandaşlarımızın göçe zorlandığı ve yoğun baskı ve yıldırma çabası ile kaşı karşıya kaldıkları bilgisi edinilmiştir. Saldırılar bilinçli ve planlı şekilde yapılmaktadır. Olayların hiçbiri tesadüfî olarak yaşanmamaktadır. Gülsuyu-Gülensu'da gerçekleştirilen çete saldırılarına karşı mahalle halkı kendi mücadelesini vermeye çalışıyor. Uyuşturucu çeteleri özellikle mahallede uyuşturucu ticareti ile mücadelede öncülük eden sivil toplum kuruluşlarını hedef almaya devam etmektedir. Polis yıllardır göz yumduğu ve çetelerin eline bıraktığı mahallede halen güvenliği sağlamamaktadır" ifadelerine yer verildi.

'SALDIRILARLA MAHALLELİ KORKUTULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Raporda, Gülsuyu Mahallesi'nde bulunan Yavuz Taksi Durağı'na çeteciler tarafından el konulduğuna dikkat çekilerek uyuşturucu satışının da açık bir şekilde yapıldığına vurgu yapıldı. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve mahallelinin itirazları üzerine askıya alınan projenin hayata geçirilmesi için halkın çeteler eliyle yıldırılmaya çalışıldığına yönelik değerlendirmelerin yapıldığı raporda, "Anlatılanlara göre, uyuşturucu çeteleri, halka yönelik saldırılarıyla mahalleliyi korkutmaya ve buradan göç ettirmeye çalışıyor. Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde büyük bir mülkiyet sorunu yaşanmakta. Bu saldırılarla halk yıldırılmaya çalışılıyor, bu esnada da adeta halk halka kırdırılıyor. Mahalledeki mülkiyet sorununun baskı ve yıldırmayla silah zoruyla yapılmaya çalışılması son derece ürkütücü bir durumdur" diye belirtildi.

'MOBESE'LER AKTİFLEŞTİRİLMELİ'

Raporun çözüm ve öneri bölümünde ise, polislerin ihbarları dikkat alması ve MOBESE kameralarını aktif hale getirmesi gerektiğinin altı çizilerek, "Emniyet Güçleri gelen ihbarları dikkate almalı ve mahallede sık aralıklarla devriye gezerek asayişi sağlamalıdır. MOBESE kameralarının derhal aktif hale getirilmesi ve mahallede yaşanan olaylara anında müdahalede bulunulması ve kanıt toplanması sağlanmalıdır" denildi.
Sunulan raporun ardından konuyu meclis gündemine de taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Gülsuyu Mahallesi'nde son bir yılda 35'e yakın yaralama, gasp ve silahlı saldırı olayının yaşandığını belirterek, "Bölge halkı kentsel dönüyüm sürecinde rantsal büyüklükten dolayı yıldırılarak gayrimenkullerin el değiştirmesi amaçlanıyor" dedi.

GÜLSUYU'NDA NE OLMUŞTU?

Çetelerin, 2011 yılı Temmuz ayında ilk silahlı saldırısı sonucu Proleter Devrimci Duruş üyesi Volkan Uyar iki bacağından vurularak yaralanmış. 15 Temmuz 2011 tarihinde BDP'li Bahri İnalkaç ve ailesinden 3 kişi haraç vermedikleri için, 25 Temmuz'da da Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyesi Cebrail Günebakan çeteleşmeye karşı afiş astığı için silahlı saldırı sonucu yaralanmıştı. 7 Ağustos'ta ise, ESP Maltepe İlçe Örgütü binası ve parti üyelerine ve yine aynı gün yapılan protesto yürüyüşüne de üç kez silahlı saldırı gerçekleştiren çeteler, aralarında DİHA Muhabiri Öykü Dilara Keskin'in de bulunduğu 9 kişiyi silahla yaraladı. En son olarak 29 Eylül'de de Halk Cephesi üyelerinin çeteciliğe karşı düzenlediği yürüyüşe yapılan silahlı saldırı sonucu Hasan Ferit Gedik yaşamını yitirmişti. (istanbul/DİHA)

 

Evrensel'i Takip Et