31 Ocak 2014 12:57

İşten çıkarmaları protesto ettiler

Ağrı'da TEDAŞ işçileri, işverenin işten çıkarma yoluna gitmesine tepki göstererek, işten çıkarılmalarla iş yüklerinin artacağını, hizmet kalitesinin düşeceğini vurguladı.

İşten çıkarmaları protesto ettiler
Paylaş

Ağrı'da TEDAŞ işçileri, işverenin işten çıkarma yoluna gitmesine tepki göstererek, işten çıkarılmalarla iş yüklerinin artacağını, hizmet kalitesinin düşeceğini vurguladı.

Ağrı'da işten çıkarılmaları gündeme gelen ve çalışma koşulları ağır olan TEDAŞ işçileri, şirket binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya taşeron işçilerin yanı sıra, DİSK Enerji Sen Ağrı Yöneticisi Umut Eskin ile Ağrı Muhtarlar Derneği üyeleri de katıldı.

Basın açıklamasında işçiler, sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Taşerona teslim olamayacağız" sloganları attı. İççiler, durumlarını özetleyen, "TEDAŞ arızada çalışan personeller devletteyken 45 işçi çalışıyordu. Aras EDAŞ Çelik Kiler Grubu ise eleman sayısını 28'e düşürmüştür. Biz 45 kişi Ağrı'da hizmet vermekte zorlanırken, biz 28 kişi siz değerli Ağrı halkına nasıl hizmet veririz. Aydınlık bir Ağrı için siz değerli Ağrı halkından destek bekliyoruz" yazılı pankartı ile "Modern köleliğe son", "Taşerona son", "Emeğimize, işimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz taşeronluğa baş kaldırıyoruz" dövizleri taşıdı.

'BU BİR UYARIDIR'

Basın açıklamasından önce kısa bir açıklama yapan DİSK Enerji Sen Ağrı Yöneticisi Umut Eskin, yıllardır TEDAŞ arıza servisinde çalışan işçilerin fazladan çalıştırıldığını belirtti. Eskin, "Arkadaşlarımız İş Kanununun 2. maddesine göre aykırı çalıştırılmaktadır. İş gücü Ağrı'da artmaktayken çalışan sayısı ise azaltılmaktadır. İş güvenliği ve iş kuralları hiçe sayılmaktadır. Burada mesai saatleri içinde çalıştıktan sonra yörenin şartlarına bağlı olarak ağır koşullarda çalışılmakta ve iş kanunun bize hak olarak gösterdiği haftalık 45 saatlik fazla çalışılmak zorunda kalınmaktadır. Biz sendika olarak bu işin peşini bırakmıyoruz. Bu basın açıklaması da bir uyarıdır" dedi.

'MEVSİMLİK İŞÇİLERLE BENZER KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ'

Ardından çalışanlar adına basın açıklaması yapan Rojhat Öztürk, taşeron sistemin, enerji gibi ağır ve tehlikeli bir iş kolunda güvencesizliği, yoksulluğu ve ölümü dayattığını ifade etti. Öztürk, "Her yapılan yeni bir ihalede işçiler işten çıkartılmakla tehdit ediliyor. Her defasında hukuksuz sözleşmelere imza atılıyor. Her defasında senetler ve ibranameler imzalatılıyor. Köle gibi çalışıldığımız işimizde tehdit edilerek yıllardır zamsız, fazla mesai ücretleri verilmeden, bayram mesaisi ücreti verilmeden, yol yemek parası verilmeden çalıştırılıyoruz. Önümüzdeki ay işi devralacak olan şirket işyerlerimize gelerek kolların daraltacağını söylüyor. Yeniden işten çıkarılmalar olacak. Ağrı ve Iğdır arıza onarım bakım işçileri olarak sanki 4857 sayılı iş kanunu bize uygulanmıyor. Mevsimlik işçilerle benzer koşullarda çalışıyoruz. Bu güne kadar her kes konuştu, biz sustuk. Bu gün sesimizi yükseltiyoruz ve taleplerimizin yerine gelmesini istiyoruz" diye konuştu. (Ağrı/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sığınma evinden alıp katlettiler

SONRAKİ HABER

Rosa Luxemburg ve Clara Zetkin’e yeni örgüt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...