29 Ocak 2014 18:15

Lice davasında adalet engelleniyor

Diyarbakır’da 21 yıl aradan sonra görülmeye başlanan Lice davasının ‘güvenlik’ gerekçesiyle Eskişehir’e alınmasına tepki gösteren Lice Adalet Arıyor Plotformu ve Diyarbakır Barosu, “Adalet engelleniyor” dedi.

KARAR YASAYA AYKIRI

Nakil kararına tepki gösteren Diyarbakır Barosu yönetimi ve Lice Adalet Arıyor Plotformu üyeleri ortak bir açıklama yaparak kararın adaleti engellemeye yönelik olduğunu söyledi. Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nahit Eren, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin nakil kararı verdiğini belirterek, “Bize henüz resmi bir bildirimde bulunulmadı. Dava avukatları şifayen bu kararı öğrendi. Bu karar Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu’nun 19. maddesinin 2. fıkrasına aykırıdır. Lice davası TMK 10. madde ile yetkili Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyordu. Oysa biz Eskişehir’de TMK 10. madde kapsamında bir mahkeme olmadığını biliyoruz. Eskişehir’de eş değer bir mahkeme yok. Bu kararın siyasi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

MECLİS SORUŞTURMALI


Lice Adalet Arıyor Plotformu Sözcüsü Şiyar Kaymaz da nakil kararıyla halkın adalet beklentisinin boşa çıkarıldığını belirterek, nakil kararındaki ‘güvenlik’ gerekçesine tepki gösterdi. 16 Ocak 2014’te yapılan ilk duruşmada mahkeme önünde ve mahkeme salonunda hiçbir olay yaşanmadığını hatırlatan Kaymaz, “Yargılamalar, olayın oluştuğu yerlerin mahkemelerinde yapılmalı, Lice olayları Meclis tarafından soruşturulmalı” şeklinde konuştu.

MAĞDURLARIN GÜVENLİĞİNİ KİM SAĞLAYACAK


Dava avukatlarından Yunus Muratakan ise yaptığı açıklamada, “Bu kararla geçmişle yüzleşilmek istenmediğini bir kez daha gördük. Bu adaleti engellemeye yönelik siyasi bir karardır. Dosyada şu anda yargılanan iki sanık var. Ancak binlerce mağdur söz konusu. Mağdurlar nasıl Eskişehir’de adalet arayacak? Onların güvenliğini kim sağlayacak” dedi. Eskişehir’de Gezi olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının da güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye nakledildiğini hatırlatan Muratakan, “Uğur Kaymaz, Metin Göktepe, Gazi ve bir çok benzer dava farklı illere sürüldü. Bu tutumla failler korunmak isteniyor. Adil yargılanmanın önüne geçiliyor” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)



 

Evrensel'i Takip Et