24 Şubat 2011 20:28

Kaddafi: İsyan devam ederse ülkeyi yıkacağız

Libya lideri Muammer Kaddafi bir kez daha halka seslendi. Ancak bu kez, yayına telefonla bağlandı. Çünkü konuşma yapacağı duyulunca Zaviye kentinde çatışmalar çıktı. En az 10 kişi hayatını kaybetti. Devlet Televizyonuna telefonla bağlanan Kaddafi, “Yaşanan bütün olayların temeli El Kaide’dir. ABD’de bu insanların peşin

Kaddafi: İsyan devam ederse ülkeyi yıkacağız
Paylaş

Halka, çocuklarınıza sahip çıkın diye seslenen Kaddafi, “Bütün bunların sebebi aşırı uyuşturucu kullanımı. Kardeşlerim lütfen kendinize geliniz. Müslüman Kardeşler bile bütün bu yaşananlara karışmıyor. Bütün reformların şeriat kuralları içinde olmasını istiyorlar. Eskiden Müslüman Kardeşler de şiddete başvuruyordu ancak şimdi olayları El Kaide yapıyor” dedi.
Kaddafi, 42 yıldır iktidarda olduğunu söyleyenlere ise İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i örnek gösterdi. Kendisinin, iktidarı halka devrettiğini savunan Kaddafi, halktan, yerel yönetimler kurarak sorunları diledikleri gibi çözmelerini istedi.
 

SİZ BİLİRSİNİZ!

Kaddafi, Libya’da iktidarın 1977’den beri halkta olduğunu iddia etti ve, “Ülkenizde barış mı savaş mı var sizin probleminiz. Hiç kimse ülkenin bugünkü durumuna geleceğine inanmazdı. Bazıları bu durumdan çok memnun. Bankalar ve okullar kapandı. Her yerde silahlar satılıyor.
Ülkenize bunların olmasını görmek istiyorsanız bu sizin seçiminiz. Size kutlu olsun. Ancak bunu nasıl istiyorsunuz anlamıyorum. Sizden bir kez daha dışarı çıkıp çocuklarınızı dışarıdan toplamanızı istiyorum. İsyancıları mahkemelere verin. Çocuklarınızı bırakın rehabilite edelim. Bakın nasıl değişecekler. Kız kardeşlerim, aydınlar çocuklarla konuşmalı. Onlara mantığın ışığını göstermeli. Bu saçmalıkları göstermeli. Bir kez daha öldürülen 4 askerin ailesine baş sağlığı diliyorum. Bin Ladin ölenleri geri getirebilecek mi? Bin kişinin öldüğü Zaviye bütün aşiretlerin başkentidir. Bu isyan devam ederse çok kızgın olacağız. Ülkeyi yıkıma uğratacağız” diyerek bir kez daha halkı tehdit etti. (DIŞ HABERLER)


‘Kaddafi soykırım çağrısı yaptı’

LİBYA’nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Büyükelçisi Ömer el Debbaşi, Libya’da ayaklanan halkın silahı olmadığını belirtti. Libya lideri Ömer Kaddafi’nin salı akşamı yaptığı açıklamayı değerlendiren Debbaşi, “Taraftarlarının, Libya halkına karşı soykırıma başlaması çağrısı yaptı.” dedi.
Kaddafi’nin en yakın yardımcılarından Ahmed Kaddaf-el Dam da, rejimin halka kanlı müdahalesini protesto ederek Kahire’ye sığındığını söyledi. Kaddafi’nin kuzeni el Dam, göstericilere yapılan müdahalenin insan haklarına ve insanlığa aykırı olduğunu savundu.

CAMİYE ATEŞ AÇILDI

Bu arada Libya’da askerlerin saldırıları da devam ediyor. El Cezire televizyonu, Libya ordusuna bağlı askerlerin, Zaviye kentindeki bir camiye açtıkları ateşte 7 kişinin öldüğünü, 49 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Başkent Trablus’un batısındaki Zaviye kentinden bir görgü tanığı, içinde ve etrafında hükümet karşıtı göstericilerin kamp kurduğu camiye açılan ateşte caminin minarelerinden birinin havaya uçtuğunu ifade etmişti.
İsmi gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan görgü tanığı, askerlerin yerel saatle 09.00’da açtıkları ateşte uçaksavar füzeler ile otomatik silahlar kullandıklarını ve göstericilere saldırdıklarını belirtmişti.

ZUARA DA DÜŞTÜ

Libya’dan kaçan Mısırlı işçiler ise, Muammer Kaddafi karşıtlarının başkentin yakınındaki Zuara şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini söylediler. Tunus’a kaçan Mısırlı işçiler, başkent Trablus’un 120 kilometre batısındaki Zuara’da bulunan bir şantiyede çalıştıklarını, şehrin sokaklarında polis veya askerin izine rastlanmadığını söylediler. Mısırlı işçiler, şehrin otomatik silahlarla donanmış “halk komiteleri“nin kontrolünde olduğunu belirttiler.
Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde de binlerce kişi, şehirlerinin 41 yıllık Kaddafi rejiminden kurtulmasını meydanlarda kutluyor. Kentteki askerlerin de artık rejimi desteklemeyeceklerini ve halkla hareket edeceklerini açıklamalarıyla, şehir adeta bayram yerine döndü. Ülkedeki birçok üst düzey görevliyle birlikte yurtdışı temsilciliklerindeki büyükelçiler de Kaddafi’ye sırtlarını dönmüş durumda. Mısır sınırında bulunan askeri üsler tamamen boşalırken askerlerin uzun menzilli roketleri ve araçlarını geride bıraktıkları gözüküyor. El Bayda havaalanı ise tamamen boşaltılmış durumda. Askeri ve sivil uçuşlar için kullanılan havalimanı halk tarafından kontrol ediliyor.

İKİ PİLOT DAHA EMRE İTAAT ETMEDİ

Libya’ya ait iki savaş uçağı ve iki helikopterin sivil hedefleri bombalamayı reddedip Malta’ya inmesinden sonra dün de benzer bir olay yaşandı. Halkı bombalama emri alan iki Libyalı pilot, emre itaat etmedi ve paraşütle atlayarak uçağı terk etti. Rus yapımı Sukhoi-22 model savaş uçağının, Bingazi yakınlarındaki boş bir araziye düştüğü belirtildi.
Libya’nın üçüncü büyük kenti olan Musratha’da ise Muammer Kaddafi yanlısı güvenlik güçlerinin sivillere karşı aşırı sert bir müdahalede bulunduğu ve bu müdahalenin çok sayıda can kaybına yol açtığı bildirildi. Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin silahsız kişilere makineli tüfek ve roketatarla ateş açtığını ve birçok göstericinin hayatını kaybettiğini söylediler.


YEDİ BİN TÜRKİYELİ TAHLİYE EDİLDİ

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 7 bin Türkiye vatandaşının Libya’dan çeşitli yollarla Türkiye’ye getirildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Libya’da bulunan bir kısım Türk’ün kara yoluyla Libya’nın komşu ülkelerine ulaştırıldığını belirterek, 6 bin kişi alabilecek bir deniz filosunun da oluşturulduğunu söyledi. Bingazi’de kalan Türklerin sayısının 890 olduğunu ifade eden Çağlayan, 606 yabancı uyruklu firma çalışanı da dahil kentte 1496 kişinin bulunduğunu kaydetti.
Çağlayan, Libya’ya yönelik ihracat rakamları konusunda da bilgi verirken, bu ülkeye 2010 yılının 1 Şubat-22 Şubat tarihleri arasında 108 milyon dolar ihracat yapıldığını, bu yıl aynı dönemde ise 126 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti. Mevcut gelişmelerin Libya’ya yönelik ihracat artışını negatif yönde etkileyebileceğini belirten Çağlayan, ihracat rakamlarında geçici bir azalma olabileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta ne yapmalı?

SONRAKİ HABER

Mercedes hayat değiştirir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...