Gazeteci Bünyamin Aygün 40 gündür Suriye’de tutsak
Hilmi HACALOĞLU
Bünyamin Aygün, gazeteci. Haber amacıyla gittiği Suriye’de beş haftayı aşkın süredir tutsak. Dış dünyayla bağlantısı kopuk. Milliyet gazetesi muhabiri arkadaşımızın sağlıklı olduğunu biliyoruz. Bu da Bünyamin’i elinde tutan grupla temasa geçildiğini gösteriyor. Ona dair sahip olduğumuz bilgi işte bu.
Bir Türk gazeteci, Suriye’de kaçırıldı. Daha güzel yazayım. Haber için Suriye’ye giden bir Türk gazeteci kaçırıldı. Toplumun ne kadarının bundan haberi var. Haberi olanların ne kadarı bunu önemsiyor? Ne kadarı bunu dert ediyor? Aslında problem tam da burada başlıyor.
Lütfen google’a girip ‘spanish journalist kidnapped in Syria’ yazın, sonra bir de ‘turkish journalist kidnapped in Syria’ yazıverin. Karşınıza çıkan sonuç şu, İspanyol gazeteci hakkında neredeyse dünyanın en tanınmış medyalarının neredeyse hepsi haber yapmışken Bünyamin Aygün’ü sütunlarına taşıyan sadece BBC ve Huffington Post.
İMZA KAMPANYASI SES GETİRDİ
Elbette kendi medyası bu kadar tepkisizken dünya basının da yeterince ilgi göstermemesini yadırgamak doğru değil. Yeri gelmişken change.org’a başlatılan change.org/BunyaminAygunSerbestBirakilsin kampanyasına verilen desteğin de çok önemli olduğunu belirtmek gerek. Ama yine de bunu daha da yaygınlaştırmak gerektiğinin altına da çizmeli.
Bizim Türkiye’de en büyük hastalığımız, kamplaşmak. O’cu veya bu’cu olmak her şeyin önünde geliyor. İşte hepimizin önünde ortaklaşabileceğimiz bir mesele var. Evet bu bir mesele çünkü bir meslektaşımız Suriye’de tutsak. Üstelik hepimizin ortaklaşabileceği bir şey bu. En nihayetinde Bünyamin oraya silah götürmemiş, nifak tohumları ekmemiş, halkı bilgilendirmek üzere gazetecilik faaliyeti yapmak için gitmiş. Tıpkı 17 aydır yine Suriye’de kayıp olan gazeteci Bashar Kaddumi gibi.
Gazetecilik umut ve heyecan mesleğidir. Her gün yeni bir başlangıçtır. O gün gazeteci dünyanın en iyi haberini yapmak için göreve gider. Odaklandığı haberi en iyi kendisinin kotaracağından emindir. Özgüven olmazsa dünyanın belki de en rekabetçi işlerinin başında gelen habercilikte yaya kalırsın. Ben de tüm bunların bilinciyle şunu diyorum: Umutsuzluğa düşmeden, heyecanımızı kaybetmeden, dayanışma duygumuzu yükselterek hep beraber daha yüksek sesle bağırıp Bünyamin’in serbest bırakılması için safları sıklaştıralım.
GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK
Evet, Türkiye’nin gündemi çok yoğun. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması, hükümet-cemaat çatışması, paralel devlet tartışmaları, hükümete karşı sokak eylemleri, yerel seçimler, Suriye meselesi. Say say bitmez. Malum denizde kum bizim memlekette haber konusu. Ama orada Suriye’de ücra bir köyde, eli silahlı adamların arasında, dünyayla iletişimi kesilmiş bir gazeteci tutsak. Ailesi, arkadaşı, meslektaşları onun daha fazla gecikmeden geri dönmesini talep ediyor. Dışişleri Bakanlığı ve onunla koordine olan devlet kurumları artık bize sevindirici haberi versinler. Bünyamin Aygün’ü yanımızda görmek istiyoruz. Gazetecilere özgürlük!
Evrensel'i Takip Et