05 Ocak 2014 07:51

Fotoğraftaki kusursuz kadınlar

“Kusursuzlar”, kardeşlik bağının yarattığı ölümsüz sevgi-nefret ilişkisine tanıklık ederken; erkeğin egemen olduğu toplumsal kalıplara başkaldıran, tüm çelişkileri ve çatışmalarıyla “yaşayan” iki kadın karakterin verdiği savaşı da gözler önüne seriyor.

Fotoğraftaki kusursuz kadınlar
Paylaş

Sahra ALKAN

BAŞKA SİNEMA ‘KAN SUDAN AĞIRDIR!’

“Kusursuzlar”, kardeşlik bağının yarattığı ölümsüz sevgi-nefret ilişkisine tanıklık ederken; erkeğin egemen olduğu toplumsal kalıplara başkaldıran, tüm çelişkileri ve çatışmalarıyla “yaşayan” iki kadın karakterin verdiği savaşı da gözler önüne seriyor.
50. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen”, 4. Malatya Film Festivali’nde ise “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerine layık görülen “Kusursuzlar” izleyici ile buluşuyor. Başrollerini İpek Türktan ile Esra Bezen Bilgin’in paylaştığı filmde, İbrahim Selim, Mehmet Ali Nuroğlu, Suna Selen ve Melih Düzenli de rol alıyor. Yönetmenliğini Deniz Eyüboğlu Aydın, sanat yönetmenliğini Elif Taşçıoğlu, müziklerini Barış Diri, kurgusunu ise Theron Patterson’ın yaptığı film, kardeşlik ilişkilerine, beraber büyümenin getirdiği rahatlığa, bu rahatlığın yarattığı güvenceye ve kan bağı haricinde çok az ortak yanı olan iki insan arasında ki ilişkiye dayanıyor.
03 Ocak’ta vizyona giren filmi bu hafta boyunca “Başka Sinema” perdelerinden izleyebilirsiniz.


SERGİ: NERİMAN POLAT, MÜRÜVVET TÜRKYILMAZ

Depo, üretimlerine 90’lı yılların ortalarında başlamış, sanatsal rotaları ve tavırları sıklıkla kesişmiş, aynı kuşaktan iki kadın sanatçının, Neriman Polat ve Mürüvvet Türkyılmaz’ın bağımsız kişisel sergilerini eş zamanlı olarak sunuyor. Neriman Polat “Ev Nöbeti” isimli sergisinde yer alan çalışmalarında kadınların varoluş mücadelesini, toplumsal çelişkileri, baskıları, aileyi, yaşamı ve ölümü sorgularken, tüm bu kavramların çıkmazlarına bir kez daha dikkat çekiyor. Fotoğraf, video, yerleştirme gibi farklı disiplinlerden işlerin bir araya geldiği sergi ismini, mezar taşı çağrışımlı “Ev Nöbeti” adlı çalışmadan alıyor. “Ev Nöbeti”, “kutsal aile”ye ve onun simgesel yapısı “ev”e olan bağlılığı ölümcül bir nöbet olarak tarif ediyor. Serginin kahramanları kendisiyle hesaplaşan, ölüm meleği olmuş, kendi kendinin güvenlik görevlisi olmuş ya da evi terk eden direnişçi kadınlar... Sergi evin içindeki ve dışarıdaki tekinsizliğe, güvensizliğe, aidiyet hissinin parçalanmasına odaklanıyor. Cinnet, paranoya, şiddet, güvensizlik ve ölüm temaları etrafında rahatsız edici bir tavırla dolaşan işler, mücadele ve çıkış yoluna dair de etkili işaretler veriyor. Mürüvvet Türkyılmaz’ın eserleri hafızanın gücünden beslenerek gündelik hayatta karşımıza çıkan basit nesneleri cisimleşmiş şiirlere dönüştürüyor. Toplumsal dikotomilerin sınırlarını, üstümüzde yer etmiş tanımları öz yaşam öyküsünden alıntıladığı anlarla sorgulayan eserlerinde, sanatçı bireysel hafıza ile kolektif hafızanın kesiştiği noktaları araştırıyor... Sanatçı, izleyiciyi içine çeken ve kendiyle yüzleşmeye davet eden bir ağ gibi dokunmuş çalışmalarında çocuk, oyun, yetişkin, aile, gündelik hayat, ölüm, travma tanımları ve bu tanımların bugün hızla dönüşen çok boyutluluğuyla yüzleşiyor. Son dönem yazı-çizim çalışmalarına zemin olarak seçtiği malzemenin şeffaf ve hafif oluşu da sergiyi besleyen fikirlerden yaşamak, düşünmek, üretmek için yeni bir yüzey arayışı ile örtüşüyor. Serginin yerleşimi, ortak veya özel alanlara, yan yanalıklara veya mesafelere, sanal veya fiziki yörüngede kaybolmalara göndermeler yapıyor.


ZAMANSIZ FOTOĞRAFLAR

Türkiye’nin fotoğraf eğitimi almış ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran, 19 Ocak 2014 tarihine kadar Pera Müzesinde sergilenen “Zamansız Fotoğraflar” adlı çalışmalarında sanatçının ilk defa gün ışığına çıkacak fotoğrafları da yer alıyor.
Yıldız Moran, fotoğrafla geçen 12 yıl, fotoğrafa başlangıcından bu yana geçen 60 yıl ve ölümünden sonra geçen 18 yıl sonra, Pera Müzesi’nde yer alan sergisinde; tutku ile başlayan, vazgeçme ile sonuçlanan öyküsüyle hiç bitmeyecek bir biçimde fotoğraf ve kültür dünyasındaki yerini yeniden alıyor.


EFSANE İLK KEZ TÜRKİYE’YE GELİYOR!

Rock’nRoll’un efsane sesi Aerosmith dünya turnesi kapsamında 14 Mayıs 2014 tarihlerinde İstanbul’da İTÜ Stadyumunda sahne alacak.Yılların eskitemediği, zaman karşısında tarzları da ona göre değişim gösteren, şarkılarıyla, sahneleriyle, kıyafetleriyle, yerinde duramayan solistinin danslarıyla efsaneleşen grup ilk kez Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de ilk kez konser verecek olan grup, unutulmaz şarkılarının yanı sıra 11 yıl aradan sonra tamamen yeni şarkılardan oluşan ilk stüdyo albümü “Music From Another Dimensiondan da şarkılar seslendirecek.

ÖNCEKİ HABER

Metroda satış yasağı belgelendi

SONRAKİ HABER

Çağırırken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...