27 Şubat 2011 05:04

Libya’da isyan ateşi yayılıyor

Libya’da Muammer Kaddafi’nin 41 yıllık iktidarını sallayan halk isyanında can kaybının 300’ü aştığı açıklandı. Libya makamlarınca duyurulan ilk resmi verilere göre, protestoların başladığı günden bu yana çıkan olaylarda 58 asker, 242 sivil hayatını kaybetti. Muhalif güçler ise, gerçek rakamların açı

Libya’da isyan ateşi yayılıyor
Paylaş

BM KAYGIYLA İZLİYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’da sivillere karşı güç kullanılmasını kınadı. Konseyden yapılan açıklamada, sivillere yönelik saldırıların sorumlularından da hesap sorulması çağrısında bulunuldu. Güvenlik Konseyinin 15 üyesinin tümünün destek verdiği açıklamada, Libya’daki gelişmelerin ‘büyük kaygıyla’ izlendiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, ülkede şiddetin derhal son bulması ve Libya halkının meşru taleplerine yanıt verilmesi istendi. Ancak bu talep Konseyde rağbet görmedi. İbrahim Dabbaşi, Güvenlik Konseyine harekete geçtiği için teşekkür etti ancak Libya rejimine yeterince güçlü bir mesaj verilmediğini söyledi. Dabbaşi, hükümet güçlerinin, Libya’nın batısında sivillere saldırdığını belirtti.

ARAP BİRLİĞİ DE KINADI

Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan Arap Birliği de Libya’da göstericilere karşı suç işlendiğini belirterek yapılan müdahaleyi kınadı. Arap temsilciler ülkenin Birlik nezdindeki heyetinin oturumlara katılma hakkını askıya aldı. Ancak karar, Libya’nın üyeliğinin askıya alınması anlamına gelmiyor. Bu arada Güney Amerika ülkelerinden Peru, sivillere karşı güç kullanılması nedeniyle Libya’yla diplomatik ilişkileri askıya aldı. Böylece Peru, Libya’da hükümet karşıtı protesto gösterilerinin başladığı geçen haftadan bu yana, böylesi bir karar alan ilk ülke oldu. Peru Dışişleri Bakanı Jose Antonio Garcia Belaunde, diğer Latin Amerika ülkelerinin de kendilerini izlemelerini umduğunu söyledi.  

KADDAFİ: ‘FARELERE’ SALDIRIN

Libya Lideri Muammer Kaddafi daha önce destekçilerine, kendi deyimiyle, iktidarına karşı gösteri düzenleyen ‘farelere’ saldırma çağrısında bulunmuştu. Kaddafi, Libya’ya karşı silahlanan herkesin idam edileceğini, kanının son damlasına kadar savaşacağını söylemişti. İstifa eden üst düzey Libyalı yetkililere katılan İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus orduya, Albay Kaddafi’ye karşı isyana katılmaları çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)


TÜRKİYELİ BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Trabzon’un Yomra İlçesi’ne bağlı Oymalıtepe Beldesi nüfusuna kayıtlı olan Yunus Emre Çelik’in, Trablus yakınlarındaki şantiyede bu sabah vince çıkarken uzun namlulu bir silahtan çıkan kurşunun kendisine isabet etmesi sonucu öldüğü belirtildi. Davutoğlu, şimdiye kadar 5099 Türkiye vatandaşının Libya’dan tahliye edildiğini de belirtti. Yolcu kapasitesi bin 250 civarında olan feribotlara bin 500’er kişi bindirildi. Yer bulma konusunda sıkıntı yaşanınca, yolcular arasında kısa süreli gerginlikler oldu.


İŞÇİLER TEHLİKEDE Libya, Türkiye için de önemli bir ticaret ortağı. Türkiyeli firmaların Libya’da inşaat, tarım, madencilik, imalat ve hizmet sektörlerinde olmak üzere yaklaşık 60 milyon dolar tutarında yatırımı bulunuyor. Özellikle de inşaat sektörü önemli bir yere sahip. Libya’da şu anda 200’ün üzerinde Türkiyeli müteahhitlik firması faaliyette bulunuyor ve ülkede 25 bin Türkiyeli işçinin çalıştığı tahmin ediliyor. Özellikle protestoların yoğun olduğu Bingazi, Derne ve Tobruk’taki şantiyelerde 4 bin Türkiyeli işçi çalışıyor. Bölgedeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da zaman zaman zorluklarla karşılaşıyor. Şu ana kadar 14 firmanın şantiyesinin yağmalandığı belirtilerek, söz konusu şantiyelerdeki işçilerin can güvenliğinin sağlanması için önlem alındığı ifade edildi. Bazı firmalar ise Libya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.


Libya’daki isyan petrol fiyatlarını yükseltti

KUZEY Afrika’daki isyanların petrol zengini Libya’ya da sıçraması piyasalara korku saldı. Petrol fiyatları hızla yükselirken, Suudi Arabistan yeterli kaynak bulunduğu açıklamasıyla piyasaları rahatlatmaya çalıştı. Libya’da merkezi hükümet birçok kentte kontrolü kaybedince, Avrupa hükümetleri ve Batılı şirketlerin endişesi arttı. Amerikan Batı Teksas türü petrolün varil fiyatı 1.5 dolarlık artışla 93 dolara yükseldi. Avrupa’da Brent petrolün fiyatı ise 3 dolarlık artışla 105 doları buldu. ABD’de depoların yeterli derecede dolu olduğu belirtiliyor ancak kriz bölgesi Kuzey Afrika’ya daha yakın olan Avrupa’da ise endişelenmek için nedenler var. Özellikle Libya’da yaşananlar piyasalarca dikkatle izleniyor. Libya’da petrol üretimi faaliyetlerinin büyük bölümü, hükümetin kontrolünden çıkan Bingazi’nin güneyinde yapılıyor. Libya’daki isyan sonrası bu ülkede faaliyette bulunan Batılı şirketler ise faaliyetlerinde birbiri ardına kısıtlamaya gidiyor ve personelini geri çekiyor. Almanyalı kimya şirketi BASF’ye bağlı petrol ve doğal gaz arama şirketi Wintershall, petrol üretimini günlük 100 bin varil azaltacağını açıkladı. Bu kararın, petrol ihracatının büyük bölümünü Avrupa’ya yapan Libya’nın petrol arzında önemli bir düşüşe yol açacağı belirtiliyor. Öte yandan petrol şirketi BP Libya’nın batısındaki petrol ve doğal gaz deneme sondajlarını durdurduğunu açıkladı. Avusturyalı petrol ve gaz şirketi OMV ise yaşanan huzursuzluklar ışığında Libya’daki personel sayısını azaltma kararı aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan Federe Bölgesi’nde gösteriye müdahale

SONRAKİ HABER

Savcıya göre her şey suç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa