Su kaynaklarını kirletiyorlar
Demirçelik fabrikalarından çıkan cürufların Güzelhisar Ovası’nda depolanmaya başlanmasına köy muhtarı ve vatandaşlar tepki gösterdi. Cürufun döküldüğü bölgede Aliağa’ya içme suyu sağlayan 17 sondaj kuyusu bulunuyor.
Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı M. Nurettin Bayrav, “Oraya sadece inşaat artıkları dökülebilir. Kesinlikle cüruf dökülmesi için izin verilmedi” derken, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın 23 dönümlük bir alan için “Katı atık depolama alanı” olarak izin aldığı öğrenildi.
Kılıçlar Hurdacılık firması tarafından taşındığı belirtilen cürufların taşınırken üzerlerine toprak örtülmesi görenler tarafından endişeyle karşılandı.
Görgü tanıkları üzerleri toprakla örtülü kamyonların yükü boşaltıldığında altından cüruflar çıkınca şaşkına döndüklerini belirttiler.
Olay yerine gelen Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz, kendilerin hiçbir şekilde haber verilmediğini belirterek “Köylüler görüp haber verince buraya cüruf döküldüğünü öğrenildi. Buraya cüruf döküleceğini ne belediye, ne de dökümü gerçekleştiren firma haber verdi” dedi.
ALİAĞA’NIN SU KAYNAĞI
Bölgenin tarım ve hayvancılıktan geçindiğini belirten Köy Muhtarı Mustafa Erdeniz, cürufun döküldüğü bölgenin çevresinde Aliağa’nın içme suyunu sağlayan 17 tane içme suyu sondaj kuyusu bulunduğunu belirterek, “Bu suyu, köyümüz, çevre köyler ve bütün Aliağa kullanmaktadır. Hatta İzmir Büyükşehir Belediyesi de buradan aldığı suyu İzmir’e vermekte. Bu şekilde önlem alınmadan dökülen cüruf bölgenin en çok yağış aldığı Mart ve Nisan ayları içerisinde mutlaka içme suyuna karışacaktır” dedi.
BÖLGE KÖYLERİNİ DE ETKİLEYECEK
Cüruf dökmeye başlayan kamyonların kasalarının kamufule edildiğini söyleyen Mustafa Erdeniz, “Henüz fabrikanın ocaklarından çıkarılmış cürufların üstünü toprakla örtüp, brandayla kapıyorlar. Böylelikle kamyonların ne taşıdığı belli olmuyor. Dökülen cüruf sadece Güzelhisar’ı değil, çevredeki Çıtak, Karaköy, Uzunhasanlar ve Karakuzu Köylerini de etkileyecektir. Güzelhisar ve civar köyleri bitirmeye çalışıyorlar. Bu çevre felaketini engellemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
FİRMA YETKİLİLERİ ‘BELEDİYEDEN İZNİMİZ VAR’
Bir firma yetkilisi, cüruf dökümünün yasal olduğunu, Aliağa Belediyesi’nden gerekli izni aldıklarını söyledi. Yetkili, “Belediyeden cüruf dökümü için gerekli belgelerimiz var. Cüruf gerekli tahlilleri yapılmış durumdadır. Çevreye hiçbir zararı bulunmamaktadır” diyerek kendini savundu. Yetki belgesini görmek isteyenlere ise, “Gidin belediyeden bakın” şeklinde yanıt verdi.
BELEDİYE: ‘SADECE KATI ATIK DÖKEBİLİR’
Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Münir Nurettin Bayrav ise bölgenin katı atık ve hafriyat depolama alanı olarak kullanıldığını belirterek, “Bölgeye cüruf dökülmesi söz konusu olamaz. Bizim öyle bir izin vermemiz de söz konusu olamaz. Belediyemizin çevre ve zabıta müdürlüklerini olayla ilgili gerekli araştırmayı yapmaları için görevlendirdim” dedi.
Yıllar önce dolgu malzemesi alınan söz konusu alanın, 23 dönüm olduğu, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın, Aliağa’dan çıkan inşaat artıkları gibi katı atıkların depolanması için kullandığı öğrenildi.
Diğer yandan Kılıçlar Hurdacılığın ise Nemrut Sanayi Bölgesindeki demirçelik fabrikalarının ark ocaklarından çıkan cürufları gömmek için yer aradığı öğrenildi. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et