05 Eylül 2013 08:46

Zirvede, Suriye gerilimi

Suriye’ye müdahale konusunda ABD’nin vereceği son karardan önce gözler dünyanın gelişmiş 20 ülkesinin bir araya geleceği G20 Zirvesi’ne çevrildi. Suriye krizi, G20 Zirvesi’nin resmi gündeminde yer almasa da, liderler aralarındaki görüşmelerde bu gündeme öncelik vererek, birbirlerini kendi politikalarına ikn

Zirvede, Suriye gerilimi
Paylaş

DAHA GENİŞ BİR OPERASYON MU?

ABD Başkanı Obama ise yaptığı açıklamalarla, Suriye’ye daha geniş bir operasyon yapılabileceği sinyalini verdi. ABD Başkanı Obama, ABD Kongresi öncesi yaptığı açıklamada  Esad’ın ‘şimdi ve gelecekte kimyasal silah kullanma gücünü’ kırmak için askeri müdahale düzenlenmesi önerdi. Obama, konuşmasının devamında müdahalenin ‘sınırlı’ olacağını belirtip “Ama aynı zamanda muhaliflerin gücünü geliştirmek için daha geniş bir stratejimiz de var” dedi.

ERDOĞAN İLE AYAKÜSTÜ TEMAS

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, St. Petersburg şehrinde ev sahipliği yapacağı G20 ülkeleri zirvesinde bir dizi konuk ülke lideriyle ikili görüşmeler gerçekleştireceği açıklanırken, Başbakan Erdoğan’a protokolde sadece “ayaküstü temas” olarak tarif edilen bölümde yer ayıracağı Kremlin Sarayı tarafından bildirildi. G20 ülkeleri St. Petersburg zirvesinde Rusya liderinin hangi konuk ülke liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştireceğini Kremlin Sarayı dış politika danışmanı Yuriy Uşakov tarafından duyurmuştu. Yuriy Uşakov, Rusya liderinin ikili temas listesini sıraladıktan sonra şöyle demişti: “St. Petersburg G8 zirvesinde protokolde ayaküstü temas olarak tabir ettiğimiz kısa görüşmeler de olacak. Bu ayaküstü görüşmeler Türkiye, İngiltere, Meksika, Hindistan, Arjantin, Brezilya, ve Singapur liderleriyle olacak” dedi. Geçtiğimiz ay Putin ile Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde St. Petersburg G20 zirvesinde ikili görüşme yapılması ve Suriye konusunun ele alınması için mutabakata varıldığı dile getirilmişti. Ancak, ABD’nin Suriye’ye müdahaleye kilitlenmesi ve Türkiye’nin de müdahaleyi gönüllü olarak destekleyen ülkelerin başında gelmesinin ardından Putin, Erdoğan ile daha düşük profilli bir görüşmeyi benimsedi.

KREMLİN: SURİYE RESMİ OLMAYAN GÜNDEM

G20 zirvelerinde ilke olarak ekonomideki gelişmelerin ele alındığı vurgusunu da yapan Kremlin yetkilisi, Suriye krizinin de liderler tarafından oturumlar arasında görüşüleceğini kabul etti. Uşakov, Suriye krizi meselesinin ele alınış biçimine bir parça açıklık getirerek, “Suriye krizi G20 zirvesinin resmi gündeminde yer almıyor. Ancak bir dizi önde gelen ülke yöneticisinin bir araya toplanmış olmasından istifade ederek, bu güncel ve önemli konu hakkında toplantılar arasında ele alınması da doğaldır. G20 ülkeleri Suriye krizi hakkında karar alan merci olmasa bile yapılacak görüş alışverişi yararlı olacaktır” dedi.


PUTİN’DEN BATI’YA SURİYE UYARISI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Zirvesi öncesi NATO’yu Suriye’de tek taraflı bir eyleme geçilmemesi konusunda uyardı. Putin, Esad’ın güç kazandığı bir dönemde böylesi bir eyleme giriştiği iddialarını gülünç bulduğunu ifade etti. Ancak iddiaların kanıtlanması halinde Rusya’nın cezalandırıcı askeri operasyonlara izin verecek bir BM kararını da “göz ardı etmediğini” söyledi.

RUSYA SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERDİ Mİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Associated Press haber ajansına ve Rusya’nın devlet televizyonu Kanal 1’e gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Putin, Moskova’nın Suriye’ye bazı S-300 füze savunma sistemi parçaları sağladığını ancak sonraki sevkıyatları durdurduğunu söyledi. Putin, batılı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nin desteği olmadan Suriye’ye saldırmaya kalkarsa, Rusya’nın güçlü füze sistemleri satabileceğini de belirtti. Putin’in bu açıklamalarının ardından Doğu Akdeniz’e savaş gönderdiği iddia edildi.  Reuters’a açıklama yapan bir askeri yetkili, geminin Rusya’nın ulusal çıkarlarını korumak için gönderildiğini söyledi.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Savaş patronlara, barış işçiye yarar

SONRAKİ HABER

Bozkırdaki ölüm köyleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...