21 Ağustos 2013 10:27

'Bakanlar açılış yaparken biz cenaze kaldırıyoruz'

Rojava'nın Serêkaniyê kentine komşu olan Urfa'nın Ceylanpınar (Serêkaniyê) ilçesi mahalle muhtarları, Rojava'da çetelerin Kürtlere yönelik katliamına tepki gösterdi. Aydınlık Mahallesi Muhtarı Ömer Küçükyıldırım, "Sokakta, soframızda, yatağımızda ölüyoruz. Bakanlar Urfa merkeze

'Bakanlar açılış yaparken biz cenaze kaldırıyoruz'
Paylaş

Rojava'nın Serêkaniyê kentine komşu olan Urfa'nın Ceylanpınar (Serêkaniyê) ilçesi mahalle muhtarları, Rojava'da çetelerin Kürtlere yönelik katliamına tepki gösterdi. Aydınlık Mahallesi Muhtarı Ömer Küçükyıldırım, "Sokakta, soframızda, yatağımızda ölüyoruz. Bakanlar Urfa merkeze gelip açılış yaparken, biz karşı taraftan gelen kurşunla ölenlerin cenazelerini kaldırıyoruz" dedi.

Rojava'nın Serêkaniyê kentinin sınırında olan Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinin mahalle muhtarları, Serêkaniyê'de El Nusra Cephesi çetecilerinin YPG ve sivil Kürtlere saldırılarına ilişkin DİHA'ya konuşta. Kardeşçe yaşadıkları, huzurlu yılları özlediğini dile getiren Yeni Mahalle Muhtarı Mehmet Sait Avcı, AKP'li bakan veya milletvekilinin ilçeye geldiğinde karşı taraftan tek kurşunun sıkılmadığını ifade ederek, "Hükümet üyeleri gelince silahlar susuyor, gidince başlıyor" dedi. Ceylanpınar sınır kapısının da açılmasını isteyen Avcı, her iki tarafta yaşayanların akraba olduğunu, aralarında kapalı kapı istemediklerini, hem ticari hem de insani açıdan kapının açık olması gerektiğini belirtti. Avcı, çetecilerin kapıda olduğu sırada kapının açık, PYD'nin hakimiyetine geçtikten sonra kapalı tutulmasını da eleştirerek, hükümetin tutumunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Serêkaniyê'deki çatışmalara da değinen Avcı, "Oradaki çatışma Kürt-Arap çatışması değildir. Orada Kürtlere ve Araplara saldıran çeteler var. İnsan kesip 'Allah-u ekber' diyorlar. Bunların İslam ile alakası yok. Araplarda birlik kurup, PYD saflarında çetelere karşı savaşıyor. Çünkü yüzyıllardır halklar kardeşçe yaşamış" şeklinde konuştu.

BAKANLAR AÇILIŞ YAPARKEN BİZ CENAZE KALDIRIYORUZ

Sınır kapısından daha önce yaralıların getirildiğini, Ceylanpınar'ın o dönemde daha fazla sıkıntı yaşadığını söyleyen Aydınlık Mahallesi Muhtarı Ömer Küçükyıldırım ise, "Şimdi yaralı gelmiyor; Ancak kurşunlar geliyor. Sokakta, soframızda, yatağımızda ölüyoruz. Bakanlar Urfa merkeze gelip açılış yaparken, biz karşı taraftan gelen kurşunla ölen cenaze kaldırıyoruz. Kimse taziyemize bile gelmiyor" diye konuştu. Geçtiğimiz yıl çocuklarının eğitim göremediğini ifade eden Küçükyıldırım, bu şekilde devam etmesi durumunda bu yıl da çocuklarını okula göndermeyeceklerini söyledi.

CEYLANPINAR'I TERK ETMEYECEĞİZ

Yıllarca her iki taraftaki Kürt, Arap ve diğer halkların birlikte kardeşçe yaşadığını, bayramlarda Ceylanpınar ve Serêkaniyê'nin bir araya geldiğini söyleyen Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Muhtarı Memet Binay da, Serêkaniyê'deki savaşın rejim karşıtı bir savaş olmadığını, çetecilerin Suriye halklarına karşı yürüttüğü bir savaş olduğunu belirtti. İslam ile alakası olmayan bu savaşın Ceylanpınar'da büyük rahatsızlık verdiğini ifade eden Binay, "Biri benim mahallede olmak üzere 4 yurttaşımız yaşamını yitirdi. 30 civarında yurttaşımız yaralandı. Çok rahatsızız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ceylanpınar'dan seçilen AKP'li vekil Abdulkerim Gök'ün, 'Ceylanpınar'dan taşınmak isteyenin kirasını karşılarız' sözlerini eleştiriyorum. 40 yıldır ilçede yaşıyor, 3 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Hiç birimiz ilçemizi terk etmeyecek ve ne pahasına olursa olsun ilçemizde kalacağız" dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gümüşsuyu'nda 'Adalet yürüyüşü'ne müdahale

SONRAKİ HABER

Suriye'de kimyasal saldırı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa