19 Ağustos 2013 20:39

Moskova’nın ardından...

Mo Farah, Usain Bolt ve Shelly-Ann Fraser-Pryce’ın dubleleri, Yelena Isinbayeva’nın –şimdilik- son yarışında kazandığı altın, Jamaika’nın sprint yarışlarındaki, Kenya’nın orta ve uzun mesafe koşularındaki hegemonyası, Rusya ve ABD’nin genel toplamdaki üstünlüğü, yüksek atlamada Bohdan Bondarenko’nun Javier Sot

Moskova’nın  ardından...
Paylaş

Moskova’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası sona erdi ve arkasında bu başarı hikayelerini bıraktı. Kuşkusuz her şey güllük gülistanlık değildi.
Turnuva öncesi patlak veren doping skandallarından, turnuvayı düzenleyen ülke Rusya’nın eşcinsellere karşı açtığı savaşa, Yelena Isinbayeva’nın bu yasağı savunmasından Allyson Felix’in 200 metre finalinde sakatlanarak gözyaşları içerisinde –elbette izleyenlerin de- pisti terk etmesi can sıkıcı gelişmeler arasındaydı ancak üzerindeki tüm şaibelere ve politik müdahalelere rağmen atletizmin heyecanını ve cazibesini korumayı başardığını gördük.
Böylesi bir dönemde atletizmin önemli bir sınavdan başarıyla çıktığını gözlemledik.
2015’teki Dünya Atletizm Şampiyonası bu kez Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek.


RUSYA ZİRVEDE

14. DÜNYA Atletizm Şampiyonası’nda 7 altın madalya kazanan Rusya en çok madalya kazanan ülke oldu. ABD ise topladığı 25 madalyayla en çok madalya kazanan ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Bu iki ülkenin haricinde Jamaika 6 altın, 2 gümüş, 1 bronz; Kenya ise 5 altın 4 gümüş 3 bronz kazandı. 2012 Yaz Olimpiyatları’nı ikinci tamamlayan Çin, hiç altın madalya alamazken 1 gümüş ve 3 bronz kazandı.  Olimpiyatların üçüncüsü Büyük Britanya da 3 altın ve 2 bronzla turnuvayı tamamladı. 10 sporcuyla yarışlara katılan Türkiye ise final yarışı bile göremeden turnuvayı madalyasız tamamladı.


RUSYA’NIN YASAĞI VE MUHALEFET

RUSYA hükümetinin eşcinsellik propagandasını yasaklayan yeni kanununa karşı gelişen ve atletler tarafından pistlere de taşınan muhalefet de turnuvanın önemli noktalarındandı. Yelena Isinbayeva’nın çıkışı her ne kadar hayal kırıklığı yaratsa da bu konuda gelişen muhalefetin Rusya hükümeti ve oligarklarını tarihin en pahalı ve tartışmalı olimpiyatı Sochi 2014’te de rahat bırakmayacaktır.

SPOR BAKANI YASAĞI SAVUNUYOR

Bu konudaki gelişmelere yeniden dönersek, Rusya hükümetinin halen yasağı savunduğunu ve üstelik yasağa yönelik eleştirilere tanıdık bir dille “Bunlar Batı’nın oyunu” argümanıyla karşı çıktığını görüyoruz.
Spor Bakanı Vitaly Mutko’nun son açıklamaları da buna bir örnekti. Mutko, ortada Batı medyası tarafından “icat edilmiş” bir sorun olduğunu öne sürüyor. Mutko’ya göre LGBT mitingleri düzenlemeyi ve kamuoyu önünde eşcinselliği savunmayı yasaklayan kanun sadece Rus gençlerini korumayı hedefliyor ve özel hayata karışmıyor! Mutko, söz konusu yasağın alkol-uyuşturucu yasağı kadar meşru olduğu iddiasıında. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Grevimizi kıramayacaklar

SONRAKİ HABER

Bir Akyavaş külliyatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...