08 Ağustos 2013 17:39

TİS değil, ölüm fermanı

Hükümetin memur maaşları için 100 TL’lik ilk teklifinin ardından “Bu teklif bize sokakları gösteriyor” değerlendirmesi yapan Memur-Sen’in ertesi gün Hükümetle anlaşmasına KESK ve Kamu-Sen cephesinden büyük tepki var. KESK, “Memur-Sen AKP’ye diyet borcunu ödemeye devam ediyor. Bunun adı toplusözl

TİS değil, ölüm fermanı
Paylaş

1 Ağustos’ta başlayan ve kamu emekçilerinin önümüzdeki iki yıl için mali ve sosyal haklarını içeren Toplu İş Sözleşmesi Hükümet ve Memur-Sen arasında 7 gün içinde imzalandı. Sözleşmenin kapalı kapılar ardında imzalanmasına KESK ve Türkiye Kamu-Sen’den tepkiler gelmeye devam ediyor.
KESK Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, yaşananları “tam bir fiyasko” diye nitelendirdi. 175 TL olduğu belirtilen zammın Ocak 2014 maaşlarına sadece 119 TL olarak yansıyacağına dikkat çeken KESK, Memur-Sen’in bir gün önce tepki gösterdiği teklife sadece küçük eklemeler yapılmasının ardından imza atmasını eleştirdi. KESK, yıllardır kadro bekleyen 4/c’liler ve ek ödeme adaletsizliğinin kurbanı olan öğretmenlerin ağzına bir kaşık bal çalındığını ifade etti.

‘TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ’

Toplusözleşmede ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, iş güvencesi sorununun çözümü vergi dilimindeki adaletsizliğin giderilmesi konularına değinilmemesini eleştiren KESK yaptığı açıklamada, “Onlarca sorun AKP, Memur-Sen AŞ ortaklığınca varılan mutabakatta yine es geçildi” değerlendirmesi yapıldı. Hükümet ve Memur-Sen arasında yapılan anlaşmanın toplusözleşme olmadığı, “toplu katletme mutabakatı” olduğu belirtilen açıklamada, “Emeklilere dayatılan üç kuruşluk artışlar ise dalga geçercesine bayram müjdesi olarak sunulmuştur. Bugün yaşananlar toplusözleşme sürecinin en başından beri AKP Hükümeti ile Memur-Sen arasında bir uzlaşma olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. 7 gündür kamuoyuna karşı danışıklı bir dövüş içerisinde sürdürülen oyunun son perdesinde ise deyim yerindeyse takke düşmüş kel görünmüştür” denildi.

‘EMEKÇİLER AFFETMEYECEK’

Görüşmeler başlamadan önce Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun “TİS masasında KESK sembolik olarak, Kamu-Sen seyirci olarak bulunmaktadır” dediğini hatırlatılan açıklamada, “KESK olarak nasıl ki, toplu görüşme orta oyununu bozduysak bu yeni skeci de bozmaya, teşhir etmeye ve işlevsiz kılmaya kararlıyız. Bayramın kutsallığından, mübarekliğinden bahsedip bayram arifesi emekçileri pazarlayanları ne tarih, ne de emekçiler affedecektir” ifadelerine yer verildi. KESK açıklamasında, yeni eylem ve etkinlikler yapacağını duyurdu.

‘MEMURLAR MASADA SATILDI’

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise yaptığı yazılı açıklamada, memurların masada satıldığını dile getirdi. Doğrudan ve dolaylı olarak 20 milyon kişiyi ilgilendiren toplusözleşme sürecinin adeta başlamadan bittiğine dikkat çeken Koncuk, Memur-Sen’in kapalı kapılar ardında kirli pazarlıklar yaparak memurların ölüm fermanına imza attığını ifade etti.
13 Ağustos’ta devam etmesi gereken görüşmelerin KESK ve Kamu-Sen’e danışılmadan sürdürüldüğüne dikkat çeken Koncuk, “7 Ağustos günü malum konfederasyon ile Hükümet yetkililerinin kapalı kapılar ardında bir araya geldiği ve 4688 sayılı Kanuna aykırı olarak, masada Kanunen yer alan iki konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen ve KESK’ten habersiz, kirli bir pazarlık yürüttüğü ortaya çıktı. Memurların çözüm bekleyen onlarca sorununa rağmen üstelik yasal süresinden tam 23 gün önce, bütün Türkiye’nin gözleri önünde oynanan bir çadır tiyatrosuyla son buldu” dedi.
Enflasyon öngörüsü yüzde 9 olduğu halde Memur-Sen’in yüzde 6’lık teklife imza atmasını eleştiren Koncuk, “Utanmadan, yüzü kızarmadan kameralar karşısına geçip bir zafer kazanmış edasıyla toplusözleşmede memurların yüzünü güldürecek bir sözleşme imzaladıklarını açıklaması, oynanan oyunun hezeyanlarını yansıtması açısından son derece önemlidir” değerlendirmesinde bulundu. Yüzlerce sorunun dile getirilip tartışılacağı bir ortam varken sözleşmeye imza atmanın “memuru masada satmak” anlamı taşıdığını ifade eden Koncuk, kamu emekçilerini yalan beyanlara itibar etmemeleri, üzerlerinde oynanan oyunları görmeleri ve sendikalarını doğru tercih etmeleri konusunda uyardı.


MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Memur-Sen ve hükümet arasında imzaların atılmasının ardından memur maaşına 175 TL artış yapılacağı duyuruldu.
Böylece en düşük memur maaşı brüt 2010 TL oldu. KESK, taban aylıklarına yapılan 175 TL’lik artışın Ocak 2014’te maaşlara 119 TL olarak yansıyacağını ve Eylül 2014’te kamu emekçilerinin vergi dilimine girmesiyle bu miktarın 111 TL’ye düşeceğini  belirtti. Kamu-Sen ise net artışın 125 TL olacağını, yani yaklaşık yüzde 6’lık bir zammın maaşlara yansıyacağını bildirdi.


BAKAN MAAŞLARI AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bütün ek derslere giren bir bekar öğretmenin 2014 yılında 2 bin 710 lira, 3 çocuk sahibi bir öğretmenin ise 2 bin 988 lira maaş alacağını söyledi. Okul müdürlerinin 6 saatlik zorunlu derse girme şartının kaldırıldığını kaydeden Bakan Avcı, öğretim yılı hazırlık ücretlerinin de artırıldığını dile getirdi. Bakan Avcı, zamlar hususunda öğretmenlerle pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek, öğretmenlerin 2014 yılında alacakları maaşları açıkladı.
Avcı, şunları söyledi: “Bütün memurlara yapılan bu zammın dışında öğretmenlerimize ödenmekte olan eğitim öğretim tazminatı bu defa tabanıyla brüt 175 lira artı 75 lira da eğitim öğretim tazminatı ocak ayından temmuza kadar. Temmuz ayında da bir kere daha 75 lira eğitim öğretim tazminatı, ayrıca yüzde 3 enflasyon farkıyla beraber ödenecek. Taban aylıktaki artış da dikkate alındığında öğretmenlerin maşlarında 2014 yılında yaklaşık 273 lira net artış sağlandı.”(AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekeller esnafı yok ediyor

SONRAKİ HABER

Aynı hesabı yapıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...