Toplusözleşme görüşmeleri eylemle başladı
Görüşme öncesinde konuşan Bakan Çelik, küresel krizin devam ettiği koşullarda batı ülkelerinde memurlara maaş ödenmediğini, işten çıkarmaların yaşandığını söyledi. Bakan Çelik, 10 yıllık iktidarları sürecinde kamu emekçilerini enflasyona ezdirmediklerini iddia etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, AKP iktidarı öncesinde yaşanan krizlerde hükümetlerin sürekli olarak memura ve işçiye sabretmeleri yönünde beyanatlar verdiğini belirterek, “O dönem krizlerde memur ve işçiler unutulurken patronlara teşvik veriliyordu. Şimdi de 10 yıldır bekleyin diyorlar. 10 yıldır memur enflasyonu ezen zamları bekliyor” dedi. 4-c’lilerin yıllardır beklediği kadro umuduna karşı Gündoğdu, “Bakana ve Başbakana teşekkür ediyorum. 2 yıl önce 200 bin 4-c’ye kadro verdiler. Geçtiğimiz ay da 100 bin 4-c’li kadroya alındı. İşi özelleştiği için kadroya geçmeyen 4-c’liler de bu ıstıraptan kurtarılsın” diye konuştu.
Gündoğdu, toplusözleşme ikramiyesinin Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinde temsilcisi bulunan sendikalara üye olanlar için yüzde 50 fazla ödenmesini talep etti. Gündoğdu, Bakan Çelik’in yanında oturmasına yönelik eleştirilere ise “2004’te ilk yetkiyi Diyanet-Sen ile aldık. 12 koldan 11’inde yetkiliyiz” yanıtını verdi.
‘KOMUTANLAR SANKİ SAVAŞ TOPLANTISINDA’
Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, salondaki oturma düzenini eleştirerek konuşmasına başladı. Koncuk, “Oturma düzenine göre memurların artık iki patronu oldu. İşveren ve işçi temsilcisinin yan yana oturduğu bir düzen olmaz. Ahmet Gündoğdu geçen yıl tarafların karşılıklı oturmasını istedi. Sanki savaş toplantısında iki komutan yan yana. Geçen yılki düzene geçilmesini istiyoruz” dedi.
Koncuk, Gündoğdu’nun toplusözleşme ikramiyesinin yetkili sendika üyelerine zamlı ödenmesi talebini de sert bir dille eleştirdi.
‘SUNİ ENFLASYONUN BİLE ALTINDA TEKLİF’
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Koncuk’un oturma düzenine olan eleştirisine katıldığını söyledi. Özgen, hem ulusal hem de uluslararası alanda hükümetin ülke ekonomisiyle övündüğüne dikkat çekerek, “Dünya ekonomisinde 16’ıncı sıradaymışız, eyvallah. IMF’ye kredi verebilecek düzeydeymişiz, ne güzel. Bize gelince neden kısıyorsunuz bütçeyi? Bize açıklanan enflasyon rakamı yüzde 7.2 ama biz bunun suni olduğunu biliyoruz. Geçen yıl teklif edilen enflasyonun altındaki zammı biz kabul etmedik. Bu yıl da kabul etmeyeceğiz” dedi.
Toplantının ardından heyet kendi arasında görüşerek takvimi açıkladı. Takvime göre kamu işveren heyeti 6 Ağustos’ta teklifini sunacak. Uzlaşma olursa 21 Ağustos’ta toplusözleşme imzalanacak.
Öte yandan, toplu iş görüşmelerine katılma hakkı isteyen DİSK/Emekli-Sen üyeleri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı.
KESK’LİLER BAKANLIĞA YÜRÜDÜ
KESK üyeleri, Milli Kütüphane önünde toplanarak görüşmelerin yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürüyüş gerçekleştirdiler. Güvenli gelecek ve insanca yaşam taleplerini içeren pankart ve dövizler taşıyan KESK’liler sık sık “Toplusözleşme hakkımız grev silahımız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attılar. Bakanlık önünde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, AKP’nin kamu kaynaklarını emekçilere değil sermayenin hizmetine sunduğunu söyleyerek diğer konfederasyonlara açık çağrı yaptı: “Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini mücadeleyi büyütmeye ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Şimdi tüm haksızlıklara, adaletsizliklere son vermek için mücadeleyi büyütme zamanıdır.”
KESK İstanbul Şubeler Platformu da Galatasaray Lisesi önünde açıklama yaptı. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Temsilcisi Arzu Acar, iş güvencesi dahil en temel haklarının bile ellerinden alınmaya çalışıldığı bu dönemde sendikalar ve kamu emekçilerinin de yok sayıldığını belirtti.
Acar, AKP Hükümetinin kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik talepleri karşısında üç maymunu oynadığını dile getirdi.
10 YILDA ÜCRETLER YÜZDE 30 ERİDİ
Kamu emekçileri TİS görüşmeleri sırasında İzmir’de de sokaklardaydı. Basmane Gar’ının önünde toplanan KESK’e bağlı sendikaların İzmir şubelerinin üyesi kamu emekçileri “İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İçin” pankartı eşliğinde sloganlarla AKP Konak İlçe Binası önüne yürüdüler.
Burada kamu emekçileri adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı şimdiye kadar gerçekleşen toplusözleşme görüşmeleri sırasında kamu emekçilerinin taleplerinin yok sayıldığını belirterek “Başından itibaren ‘kamu emekçilerini enflasyona ezdirmiyoruz’ diyen AKP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde kamu emekçilerinin reel ücretleri yüzde 30 eridi! Son 10 yılda ekmek, et, süt gibi gıdalara yüzde 173’ün üzerinde; elektrik, su, doğal gaz faturaları ise yüzde 250’nin üzerinde artarken hükümet yandaş konfederasyonuyla birlikte komik artışlarla kamu emekçilerini yoksulluğun içine sürükledi” diye konuştu.
ADANA’DA POLİS ENGELİ
KESK Şubeler Platformunun 2014-2015 TİS talepleri için AKP il binası önünde yapmak istedikleri basın açıklaması emniyet tarafından engellendi.
Anayasal, demokratik haklarını kullanmak istediklerini söyleyen KESK’lilere polis güvenliği sağlayamayacağını bahane ederek basın açıklamasını AKP binası önünde yaptırmayacaklarını söyledi. Açıklama yapamayan KESK’liler emniyetin tutumunu alkışlarla kınadı.
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, 2 milyon kamu çalışanı ve emeklilerle birlikte 5 milyon kişinin gözünün kulağının bu TİS görüşmelerinde olduğunun altını çizdi.
KESK’liler açıklama yapamadan sloganlar atarak ayrıldı.
KESK üyeleri ayrıca Diyarbakır, Kars, Van’da da açıklamalar yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et