27 Temmuz 2013 15:25

Kürtlerin Rojava için özeleştiri vermesi gerekiyor

Kürtleri bulundukları her yerde Rojava halkına sahip çıkmaya çağıran KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, Rojava halkına karşı uygulanan ambargo ve sınır kapılarının kapatılmasına ilişkin olarak, "Türk tarafı kapıyı bir taraftan kapatmış, muhalefet de diğer taraftan. Öbür taraftan da Güney Kürdistan hük&uu

Kürtlerin Rojava için özeleştiri vermesi gerekiyor
Paylaş

Kürt Ulusal Kongresi hazırlık çalışmalarına katılmak için Hewler'de temaslarda bulunan KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, Rojava'da YPG ile el Nusra cephesi arasında son dönemlerde artan çatışmalara ilişkin olarak Türkiye ve uluslararası güçlerin göstermiş olduğu tutumu DİHA'ya değerlendirdi. KCK Yürütme Konsey üyesi Ok, Kürtler söz konusu olduğunda büyük bir zalimlik ve adaletsizliğin olduğunu dile getirdi. Kürtlerin tarih boyunca çok büyük acı, sürgün, katliam ve haksızlık yaşamasına rağmen hiçbir devlet ve kimsenin bu çıkıp da "bu halka acı çektirilmemeli" demediğine dikkat çeken Ok, Kürt halkına karşı Rojava'da yapılan saldırıları, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın kınamasını anlamlı ve önemli gördüklerini belirtti.

'TÜRK DEVLETİ KÜRTLERE KARŞI OLUMSUZ BİR POLİTİKA İZLİYOR'

Rojava'daki Kürtlerin akıllıca bir siyaset izlediklerini ve bu siyasetin sonucunda önemli tarihsel sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Ok, Özgür Suriye Ordusu'ndan Cephet el Nusra'ya ve Türkiye'ye kadar bir kesim gücün, Kürtlerin kazanımlarını hazmedemediklerini söyledi. Türkiye'nin sadece "Kuzey Kürdistan"da değil, dünyanın her neresinde Kürtler adına bir başarı varsa ona karşı tutum aldığını ve yok saymak istediğini belirten Ok, şunları dile getirdi: "Kürtler mevcut Suriye toprakları içerisinde kendi emeği ve mücadelesiyle kimseye haksızlık yapmadan yüz yıllardır, belki de bin yıllardır gecikmiş haklarını yaşamanın mücadelesini veriyor. Eğer hakkaniyete, adalete, insan haklarına, ulus haklarına saygıları varsa bundan mutluluk duymalılar. Mutluluk duymuyorsan da bari düşmanlık etme, saldırtma. Türk devleti tabi böyle olumsuz bir politika izliyor. Düşmanca bir politika izliyor. Herkes, dünya alem biliyor ki; güçleri çekiyor, işte Viranşehir'de, Ceylanpınar'da eğitiyor, silahlandırıyor ve saldırtıyor. Bu tehlikeli bir tutumdur. Bu çelişki ve çatışma ister istemez Kürt Ulusal Kongresi'nin gündemde olduğu bir zamanda Rojava sınırlarıyla kalmaz tabi. Kürtlerin olduğu her yere girer. Bu anlamda herkesin Kürtlerin iradesini, gücünü ve aklını görmesi ve saygı duyması gerekir. Kürt halkı açsından öyle 'küçük parçadır, ezerim, boğarım' tutumları aşılmıştır."

'SINIRIN KAPISINI KAPATMA NE KADAR ULUSAL BİR TUTUM'

Rojava halkı üzerine kapatılan sınır kapılarına ve ambargoya ilişkin olarak da görüş belirten Ok, "Türk tarafı kapıyı bir taraftan kapatmış, muhalefet de bir taraftan kapatmış. Öbür taraftan da Güney Kürdistan kapıyı kapatmış. Her halde bir ulusal kongre yapıyoruz. Bütün bunların değerlendirilmesi lazım. Ulusal Kongre'nin gündemde olduğu bir süreçte öyle kapıyı kapatmak ne kadar doğru, ne kadar ulusalcı ne kadar halkın çıkarlarınadır? Doğru bir tutum olmadığına inanıyorum" dedi.

'TÜM PARÇALARIN ROJAVA HALKINA ÖZELEŞTİRİ VERMESİ GEREKİR'

"Rojava'daki halkımız tüm parçalardaki Kürtlere, gruplara ve partilere her zaman kapılarını açtı ve her zaman hizmet etti. Şimdi tarihin bu gününde Rojava kendi özgürlük mücadelesini geliştirip, güvenceye almaya çalışırken, çok büyük sıkıntılar ve çok yönlü bir savaş ve savunma içerisindeyken, diğer parçalardan ve yurtdışından, her yerde halkımız üzerine düşeni yaptı dersek, gerçekçi değil. Hiçbir şey yapmadı desek de doğru değil. Ama imkanlar çok fazlaydı, çok daha fazlasını da yapabilirdi. Bu çok büyük bir eksikliktir. Bir kere aynı duyguları paylaşmak gerekir" diyen Ok, tüm parçalardaki Kürtlerin Rojava halkına yeterince destek olamamaktan dolayı özeleştiri vermesi gerektiğini dile getirdi.

Tüm Kürtlerin yaşadıkları yer neresi olursa olsun Rojava halkının gündemini günlük olarak kendi gündemleri olarak görmeleri gerektiğini belirten Ok, herkesi ulusal bir seferberlik ruhuyla hareket edip, tüm imkanlarını Rojava'ya akıtmaya çağırdı. Ok, "Üzerlerine tüm kapılar kapatılmış. Halkımız adeta boğulmak, aç sefil bırakılarak yanlış ya da kendisine ait olmayan kesimlere boyun eğdirilmek isteniyor. Bu açıdan Rojava halkımızın direnişi önemlidir. Hiç boyun eğmeden onurlu bir mücadele sergiliyor. Dolayısıyla tüm parçalardaki halkımızın seferberlik ruhuyla, imkanlarını mümkünse ikiye katlayarak bu onurlu duruşa güç ve destek vermesi gerekir" çağrısında bulundu. (Hewler/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta İbrahimi'yi on binler defnetti

SONRAKİ HABER

Uludağ'da ağaç eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...