Maden işçisi anlaşmayı tanımadı
Türk-İş ile hükümet arasında anlaşmaya karşı çıkan Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Taban ücretleri büro işçilerinin bile altında kalan, dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçileri ücrette hakkaniyet istiyor” dedi. Kamu sözleşmelerinde “gemisini kurtaran kaptan” anlayışının hakim olduğuna vurgu yaparak, “Öyleyse koordinasyon kuruluna, Türk-İş çatısı altında ortak mücadeleye ne gerek var?” diye soran Akçul, maden işçilerinin, maden ocakları ziyaretlerinde “Sizin aldığınız ücret, ananızın ak sütü gibi helal, daha fazlasını hak ediyorsunuz” diyenlerden bu sözün gereğini beklediğini hatırlattı.
Akçul yaptığı açıklamada, “Dünyanın en zor ve riskli işlerinden birisini yapan sendikamız üyesi maden işçilerinin, büro işçilerinin bile altında kalan taban ücretleri düzeltilmediği ve ücret hakkaniyeti sağlanmadığı için sendikamız açısından toplu iş sözleşmesi süreci tamamlanmamıştır” dedi.
‘BIÇAK KEMİĞE ÇOK ÖNCE DAYANDI’
Maden işçileri açısından yıllardır süren ücret adalesizliği nedeniyle, bıçağın kemiğe çok önceden dayandığını kaydeden Akçul, “Ancak, maden işçisi bugüne kadar, işyerlerindeki barış ve huzurun sürmesi, üretimin kesintiye uğramaması ve Türk-İş çatısı altında toplu hak arayışını; bütünlüğünü zedelememek için bu haksızlığı sineye çekmiş, hep bu adaletsizliğin düzeltilmesini sabırla beklemiştir. Ama artık maden işçisinin sabrı tükenmiştir” dedi.
Artık bu adaletsizliğe izin vermeyeceklerini duyuran Akçul, gidişata dür demenin zamanının geldiğini açıkladı. Akçul, “Maden işçisini bu ülkede herkes biliyor. Maden işçisinin sessizliğinin arkasındaki direnci, kararlılığı, mücadele gücünü de anlatmaya gerek yok” dedi.
Akçul, dünyanın hemen her yerinde, madencilik gibi ağır, tehlikeli ve çok zor işlerde çalışan işçilerin, diğer iş kollarındaki işçilerden daha yüksek ücret aldıklarını kaydetti.
TÜRK-İŞ BİZİ DİKKATE ALMADI
Kaza ve meslek hastalığı istatistiklerinde dünya sıralamasının en üstlerinde yer alan Türkiye’de maden işçilerinin taban ücretlerinin, büroda çalışan işçi kardeşlerinden bile daha düşük düzeyde olmasını eleştiren Akçul, “Maden ve enerji sektörümüzün can damarları Eti Maden, TKİ ve EÜAŞ ülkemizin en karlı kuruluşları listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.
Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinde bunları dile getirerek, ücrette hakkaniyet talep ettik. Ne yazık ki koordinasyon kurulu düzeyinde bu hakkaniyetsizlik dikkate alınmazken, hükümet düzeyinde de koordinasyon kurulu tarafından bu talep etkili biçimde gündeme getirilmedi” dedi.
‘GEMİSİNİ KURTARAN KAPTAN OLDU’
Türk-İş yönetimi ve Türk-İş Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülen müzakerelerde, sendikal dayanışmanın ruhuna aykırı biçimde ‘her koyun kendi bacağından asılır'’ anlayışının sergilendiğini vurgulayan Akçul şu soruyu yöneltti: “Ve gemisini kurtaran kaptan oldu, o zaman sormak gerekiyor? Sözleşmeleri koordinasyon kurulu ve Türk-İş çatısı altında yürütmenin, örgütlü güç olmanın ne anlamı kalıyor?”
Akçul, “Maden işçileri için, sendikamız için sözleşme süreci henüz bitmemiştir. Maden işçisinin haklı talepleri karşılanıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et