16 Mayıs 2011 13:10

'9 milyon engelliden özür dilemeli'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kendisine soru soran görme engelli vatandaşa “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz, daha ne yapalım, müteahhit şirketle çalışacaksınız” demesine tepki yağdı. Bakanı engellilerden özür dilemeye çağıran kurumlar, bakanın AKP’nin engelliye bakışını yansıttığını belirt

'9 milyon engelliden özür dilemeli'
Paylaş
Yurdagül Kaya

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Batman Bölge Devlet Hastanesi’ni ziyaret ettiği sırada, hastanede çalışan görme engelli Nurullah Mehmetoğlu, “Biz burada asgari ücretle çalışıyoruz. Koşulların iyileştirilmesini istiyoruz. Müteahhit şirketlerin elinden ne zaman kurtulacağız” diye sormuştu. Akdağ, Mehmetoğlu’nun bu talebine “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz, daha ne yapalım? Müteahhit şirketlerin yanında çalışmaya devam edeceksin” diye cevap vermişti,  Akdağ’ın görme engelli Mehmetoğlu’na verdiği cevap, engelli kurumlarını ayağa kaldırdı.

HÜKÜMETİN SADAKA KÜLTÜRÜNÜN BİR YANSIMASI

Türkiye Körler Federasyonu Av.Suha Sağlam, Akdağ’ın Sakatlar Haftasının içerisinde yaptığı bu tavrını talihsizlik olarak değerlendirerek, “Bu açıklama AKP’nin engellilere ve dezavantajlı gruplara bakış açısını göstermesi açısından örnek oluşturmakta. İktidar vatandaşa ‘ben size ne veriyorsam onunla yetinin demiş’ oluyor” dedi. Engellilerin himaye ve korumaya değil akranlarıyla eşit haklara sahip olmak istediğini söyleyen Sağlam “İster işçi isterse memur olsun bu vatandaşlar normal insanlar gibi haklarının geliştirilmesi ve hayat standartlarının yükseltilmesi için taleplerde bulunuyor” diye konuştu. “Batman’daki olayda görme engelli bir vatandaşın taşeron firmada çalışması sonucunda asgari ücrete tabi oluşundan hoşnutsuzluğunu ifade etmek istemiştir Bu talebe bakanın açıklaması yakışıksız ve çirkin olmuştur” diyen Sağlam, Bakanın başta görme engelliler olmak üzere 9 milyon engelliden özür dilemesini beklediklerini söyledi. Bu olayın Hükümetin himayesi ve sadaka kültürünün bir yansıması olduğunu söyleyen Sağlam “İleri, çağdaş, demokrat ülkelerde bu anlayışa yer yoktur” diye konuştu.

İNSAFSIZCA, VİCDANSIZCA...

Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir ‘Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz’ demek kadar bir bilinçsizliğin olmadığını söyledi. Bakanı kınayan Özdemir, “Bu hakikaten insafsızca, vicdansızca bir davranış. Demek ki kendini böyle ifade ediyor, demek ki kişiliği bu kadar” diye konuştu. Özdemir son olarak “Böyle bir bakan olur mu? İnanılmaz bir durum. Bir de profesör ünvanı var. Kendi profesörlüğümden utanıyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mas-Daf işçileri İstanbul yolunda

SONRAKİ HABER

Üretici yasta tefeci bayramda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...