Gezi ruhu Çamlık’ı da kurtardı
Antep’te kurulan Taksim Dayanışması Gaziantep Platformunun çağrısıyla bir araya gelen Düztepeliler, toplantılar, park forumları, yürüyüşlerle taleplerini dile getirdi, parktaki ağaçların kesilmesine izin vermeyeceğini, okulun başka bir alana yapılmasını istediğini dile getirdi.
Halkın kararlı duruşu sayesinde Gaziantep Valisi Erdal Ata, okul projesinden vazgeçildiğini ve Çamlık’ta yeni ağaçlandırma çalışması yapılacağını açıkladı.
Eylemleri organize eden Taksim Dayanışması Gaziantep Platformu ise valinin açıklamasını yeterli bulmadığını, gelişmelerin takipçisi olacaklarını ve mahallelerine, yaşam alanlarına dönük, halkın ihtiyaçlarını yok sayan her türlü müdahalenin karşısında durmaya devam edeceklerini açıkladı.
MÜCADELE SÜRECEK
Valinin açıklamasının ardından Çamlık Parkı’nda bir araya gelen mahallelilerle parkın kendileri için ne anlama geldiğini, valiliğin geri adım atmasını ve bundan sonra ne yapacaklarını konuştuk. Haftalardır Çamlık’ın park olarak kalması için mücadele eden Düztepeliler, Vali Ata’nın açıklamasına temkinli yaklaştıklarını belirterek, “Mücadelemiz bundan sonra da sürecek” diyor
‘BU PARK ÇOCUKLARIMIZLA GELECEĞİMİZ TEK YER’
Birçok mahalleli gibi kendisi de pazar tatilini Çamlık’ta geçiren Ali Pekmez, burada yaşayan insanlar için Çamlık’ın ne anlama geldiğini şu sözlerle ifade ediyor; “Bakın etrafınıza, millet çocuk çoluk gelmiş oturuyor. Zenginlerin arabalarına binip gidebilecekleri birçok yer var. Fakat burada oturanların çocuğunu alıp getirebileceği tek yer bu park..”
‘BURASI DA BİZİM GEZİ’MİZ’
“Okul için yer mi yok? Ağaçlarımıza niye kıyıyorlar” diye soran Ali Pekmez, Valinin ‘Okul projesinden vazgeçildi’ açıklamasına ilişkin de “Koskoca Vali, sözünde durmalı. Sözünde durmazsa burası da bizim Gezi Parkı’mız olur. Düztepe’nin gençleri, halkı bu ağaçların kesilmesine izin vermeyecek” dedi.
‘VALİ SÖZÜNDE DURSUN’
Bir fabrikada işçi olarak çalışan Ahmet Kaplan Çamlık’ın yok edilmesine izin vermeyeceklerini söylüyor. “Okul yapılacaksa başka bir yere yapılsın” diyen Ahmet Kaplan da Valinin açıklamasına güvendiğini söylüyor. Kaplan, “Vali eğer sözünde durmazsa biz yine parkımıza sahip çıkacağız” diyor.
‘İSTANBUL VALİSİ DE SÖZ VERMİŞTİ!’
Bir başka Düztepeli Ahmet Temir de Çamlık Parkı için “Bu çamlar olmasa buranın tadı kalmaz” diyor. O da diğer Düztepeliler gibi “Bu parktan vazgeçmeyiz” diyor. Valinin açıklamasını güvenilir bulmadığını söyleyen Temir, Gezi Parkı’ndaki gençlere sık sık ‘bu gece rahat olun, müdahale yok’ dediğini fakat iki saat sonra polisin saldırdığını hatırlatıyor. “Bunlara güven olmaz” diyor. Uzun yıllardır Çamlık’ta yaşayan İlyas Amca da Valiye güvenmeyenlerden. “65 senedir yaşıyor bu ağaçlar, okul için başka yer mi yok” diye soran İlyas Mavitaş da “İstanbul’u gördük, Vali orada da söz verdi ama polis saldırdı. Sözlerinde durmayarak projeyi yeniden hayata geçirmeye kalkarlarsa tepkimizi gösteririz” diyor.
‘YIKILAN EVİME ÜZÜLMEDİM, AĞACA ÜZÜLDÜĞÜM KADAR’
Elli senedir Düztepe’de yaşadığını belirten Vahap Tutak, Çamlık Parkı’nın yanı başında dükkanı olan bir esnaf. Kendilerinin de çocuklarının da burada büyüdüğünü söyleyen Tutak, “Çamlık’ın havası, kokusu bizim için çok önemli, parkımız bize kalsın” diyor. Daha önce de evlerinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldığını anlatıyor buruk bir ses tonuyla. Kendisi ve çocuklarına ait beş evin yıkıldığını belirten Tutak, “Çamlık’taki okul projesi de tuzu biberi oldu” diyor. Vahap Tutak’ın kendisi gibi esnaf olan 47 yaşındaki oğlu Mehmet Tutak ise “Çamlık’ı çevreleyen on mahalle var. Bu mahalleler için başka Çamlık yok” diyor. O da babası gibi sözü kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılan evlere getiriyor. “Ailemizin beş evi yıkıldı. Ama ben o beş eve bir ağaç kesildiğinde üzüldüğüm kadar üzülmedim” diyen Tutak, “Nasıl gösterirlerse göstersinler, bu projeler halk için yapılmıyor. Bu projeler hep zenginler için” diyor.
‘TÜM PARTİLER PROJEYİ İMZALADI’
Çamlık’ın, Antep’in en eski parklarından biri olduğunu söyleyen Şıho Göçmen, Düztepeli bir esnaf. Okul projesinin art niyetli olduğunu düşünüyor. “Buralar birilerine peşkeş çekiliyor. Okul için yeni imara açılmış bir sürü yer varken neden bu park seçiliyor” diye soruyor. Belediye Meclisinde alınan proje kararında, Mecliste üyesi bulunan tüm partilerin imzası olduğunu da hatırlatan Göçmen, “Eylemlere gelip, projeye karşıymış gibi duran partilerin de imzası var projede. AKP’si, MHP’si, CHP’si ortak imza attılar bu projeye” diyor. Düztepe Halkı’nın ‘uysal’ olmadığını söyleyen Göçmen, “Çamlık’ta ağaç kesemeyecekler” diyor. Valinin açıklamasına da değinen Göçmen, “Nasıl güvenelim, resmi bir karar yok. Belediye Meclisinin de sözlü olarak ‘vazgeçildi’ demesi bir şey ifade etmez. Hem kişiler olarak hem de yöre dernekleri olarak dava açacağız, takipçisi olacağız” dedi. Yetkililerin sözlerinde durmaması durumunda direnmeye devam edeceklerini söyleyen Göçmen, “Nefes aldığımız bu parkı bitirmeye çalışan zihniyeti çiçeklerle karşılamayacağız elbette” şeklinde konuştu. (Gaziantep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et