8 Temmuz 2013 11:33

Futbolu sevdiriyor

Volkan Ağır

MEKSİKA SALLADI URUGUAY DEVİRDİ

İspanya’nın Uruguay karşısında elenmesini kimse beklemiyordu. Henüz dış dünyaya merhaba demeden analarının karınlarını ‘tiki taka’ ritmiyle tekmeledikleri iddia edilen gençler Gana ve Meksika karşısında sallanmışlardı. Kaptan Suso, Meksika maçından önce oyunlarını rakiplerinin artık ezbere bildiklerini ve bu yüzden zorlandıklarını söylese de bu taktikte inat edeceklerini belirtmişti. Başarı için inat iyidir elbette. Tek top oyunu değil belki ancak İspanya’nın boyu kısalığı sonları oldu. Juan Verzeri’nin sık sık hucüma destek kuvvet olarak sonradan oyuna aldığı turnuvanın belki de en uzun oyuncusu 1.96’lık Felipe Avenatti kafa vuruşuyla havadan avladı İspanya’yı. Uruguay’ın bu kupaya gelirken, eksikliğini hissedilen Brezilya’yı 3-2 yendiğini, İspanya maçı da dahil olmak üzere sadece 1 gol yediğini ve tarihlerinde 5. kez son 4’e kaldıklarını hatırlatalım.

TETTEH İŞİNİN UZMANI

Bu turnuvanın kendisini cazip kılan diğer tarafı da, ülke futbolu fazla ilerleyememiş takımların alacağı başarıların ülke futbolunun geleceğine ışık tutması. Gana son yıllarda bunu çok iyi gerçekleştiren bir ekip. 2009 yılında Mısır’daki U20 Şampiyonası’nı zaferle tamamlayan kemik kadronun oyuncuları 2010 Dünya Kupası’nda çeyrek finale kalan takımın parçasıydı. Aynı şekilde Gana’nın 2001’deki U20 Dünya Kupası’nda Arjantin ile final oynayan takımın oyuncuları 2006 Dünya Kupası’nda son 16’ya kalmıştı. ‘Geleceğin Ganası’nı bu turnuvada bize izleten Sellas Tetteh, 2009’da bu kupayı müzesine götüren Gana’nın başındaydı. Şili karşısında iki kere geriye düşmesine karşın organize oyunlarına mucize de eklenince bir kez daha ülkesini son 4’e çıkarttı.

Şili savunma beklerinin arkasında fazlasıyla boşluklar bulan Gana bir çok pozisyonu bu şekilde yakaladı. 120 dakikada 41 şut atmalarını, Şili orta sahasının ceza yayı etrafında rakiplerini çok boş bırakmalarıyla açıklayabiliriz. Gana’nın hücumcuları muhteşem oyunlar çıkarırken takımın sol kanat ikilisi Baba Rahman ve Acheampong rakiplerini çökerten ikiliydi. Anderlecht’in turnuva başlamadan Acheampong’u kadrosuna katarak ne kadar büyük bir iş yaptığını da görmüş olduk.

ŞİLİ’DE GÖZE BATANLAR

Şili’ye olan sempatim nedeniyle Gana maçı sonunda bir hüzün de yaşadım. Ivan Zamorano, Marcelo Salas gibi dünya yıldızlarının ardından fazla yıldız çıkaramayan Şili’de Nicolas Castillo adını kenara not etmeli. Ayağına gelen ilk topta gole ulaşması bile 2 sene içinde nerelere gelebileceğinin yanıtı. 14 numaralı Rabello’nun da kısa süre içinde önemli oyun kuruculardan biri olacağı kesin.

Fransa’nın Özbekistan karşısında zorlanmayacağı belliydi. Özbekistan’a yarattığı futbol ekolüyle herkese güzel bir ders verdiği ve yaşattığı heyecan için tebrikler. Irak ve Güney Kore karşılaşması Asya Gençler Şampiyonası’nın rövanşydı adeta. Birbirini tanıyan iki takım olmalarının yanı sıra, Irak’ın sergilediği özgüvenli oyununa, Kore de Kolombiya’yı elemiş olmanın özgüveniyle cevap verince ortaya yine muhteşem bir maç çıktı. Irak’ın hakederek kazandığını düşündüğüm maçta, penaltılarda kaleci Mohammed Hameed bir kez daha takımı adına belirleyici oyuncu oldu.

Son mücadeleleri 10 Temmuz’da oynanacak. Fransa-Gana grup maçının rövanşını yapacak. Uruguay ise Irak’la final için kapışacak. Ne olursa olsun bu 4 takımı da 13 Temmuz’da İstanbul’da oynanacak sıralama ve final maçlarında izleme fırsatınızın olduğunu unutmayın.

Evrensel'i Takip Et