01 Temmuz 2013 04:10

Binler, onurlu bir demokrasi için yürüdü

Binlerce Lezbiyen Gey Biseksüel Trans (LGBT)  birey ötekileştirmeye, ayrımcılığa, cinsiyet dayatmalarına karşı 11. LGBT Onur Yürüyüşü’nde buluştu.Taksim Tramway Durağında, bir araya gelen binler  “Ekmek, adalet, özgürlük” sloganıyla Tünel Meydanına yürüdü. Yürüyüş boyu

Binler, onurlu bir demokrasi için yürüdü
Paylaş

Taksim Tramway Durağında, bir araya gelen binler  “Ekmek, adalet, özgürlük” sloganıyla Tünel Meydanına yürüdü. Yürüyüş boyunca İstiklal Caddesi'ni farklılıkların birlikteliğini ve aynı zamanda LGBT bireyleri simgeleyen gökkuşağı renklerini oluşturan bayraklarla doldurdu.

Yok sayılmaya karşı binler, “Biz buradayız. Eşcinseller burada. Translar burada. Lezbiyenler burada” dedi. Onur Yürüyüşü’nde, Lice’de askerlerin halka ateş açması da “Her yer Lice, her yer direniş” sloganıyla protesto edildi.

Eyleme CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Halkların Demokratik Kongresi, EMEP, ÖDP, TKP gibi siyasi parti ve kitle örgütleri de destek verdi. ÇOCUK YAPTIK BEĞENMİYORSUN!

Eyleme LGBT bireylerin aileleri de destek verdi. Anneler, kendileri hazırladıkları dövizlerini alarak kortejin en önünde yürüdü. Talepler netti: “Eşcinsel ve trans çocuklarımız için eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz”.

“En az üç çocuk diyorsun. Yaptık beğenmiyorsun” yazılı dövizle başbakanın “Üç çocuk yapın” açıklamalarına da gönderme yapıldı. GEZİ’YE SELAM

Yürüyüş boyunca Gezi eylemlerine yönelik polis şiddetine de tepki gösterildi. Sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı.

EŞİTLİĞİ DİLEMEK DİRENİŞTİR

Yürüyüş Tünel Meydanında son bulsa da coşku bitmedi. Şarkılar, danslar, sloganlar Tünel Meydanı'nı da renklendirdi.

Burada yapılan açıklamada, LGBT Hareketinin 20. yılını geride bıraktığı ifade edilerek, gelinen noktada hem yerel  hem de uluslararası alanda her türden LGBT varoluşuna, direniş yöntemine tanık olunduğuna vurgu yapıldı.

Yıllarca devlet ve yetkililer tarafından hasta, sapkın, günahkar ve kabahatli sayıldıklarının söyleyen LGBT bireyler, böyle bir toplumda eşitlik talebini dillendirmelerinin bir direniş olduğuna vurgu yaptı.

“Muhalif alanlarda dahi prim verilen, hegemonik dille her daim yeniden üretilen, dayatılan kadınlık ve erkeklik rollerine rağmen kendi öznelliklerimizi, kendi cinsiyet performanslarımızı sergilememiz bir direnişti. Yatak odamız, fantezilerimiz, aşklarımız direnişti. Trans ve eşcinsel cinayetlerine karşı hiçbir önlem almayan, yaptırım uygulamayan, hak savunucularını bir bir içeri alan iradeye karşı, adaletten yoksun sarayların önlerinde bekleyişimiz direnişti” diyen LGBT bireyler, bu yüzden Onur Haftası’nın temasının da direniş olduğunu belirtti.

LGBT bireyler, bu yıl, her türlü çekişme, ayrışma ve karşıtlıklarda dahil, her türden deneyim ve çeşitliliği de katarak birlikte daha yüksek sesle ‘direniş’ diye haykırdıklarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dışarıda gezen tutuklu gazeteci!

SONRAKİ HABER

Festival Keys ile başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...