27 Haziran 2013 12:55

Bir işçi cenazeye gitti diye işten atılır mı?

Tuzla Organize Serbest Bölgede bulunan Rimaks kot fabrikasında çalışıyorum, iş yerimiz Tekstif Sendikası’nda örgütlü bir işyeridir. Fabrikamızda 250’ye yakın işçi çalışmaktadır.Çeşitli sorunlar yaşadığımız bu fabrikada geçtiğimiz günlerde Hıdır Özkara adında bir işçi arkadaşımız yak

Bir işçi cenazeye gitti diye işten atılır mı?
Paylaş
Rimaks’tan bir işçi

Çeşitli sorunlar yaşadığımız bu fabrikada geçtiğimiz günlerde Hıdır Özkara adında bir işçi arkadaşımız yakın bir akrabasının cenazesine katıldığı için 2 gün işe gelemedi. Ve bu yüzden tazminatsız olarak işten atıldı. Amcasının oğlu kanserden ölüyor ve çok genç biri. Bu acı benim tarafımdan ne kadar anlatılabilir bilmiyorum ama arkadaşımızın yaşadığı derin üzüntüyü yürekten paylaşıyoruz. Arkadaşımız ustayı arayıp bilgi veriyor ben cenazeye gidiyorum işe gelemiyorum usta tamam sen cenazeye gidebilirsin diyor.
Ama arkadaşımız işe geldiğinde bir başsağlığı bile dilemeden ölüm raporunu getir diyorlar. Sonra tamam gerek yok diyorlar ve işten atıyorlar.
Nasıl bir ülkede yaşıyoruz bu nasıl bir iş hukuku insanın ölüsüne de mi saygı kalmamış? Gerçekten böyle bir insanlık olur mu? İnsan sormadan edemiyor.
Hayvanlar belgeseli izliyorum bu hayvanlar kendi aralarında bile dayanışma içindeler, Ahtapotlar aç kalma pahasına yavrularını göremiyorlar.
Bir işçi cenazeye gitti diye işten atılır mı? Bu nasıl bir iş yasası ya da bu nasıl bir fabrika yönetimidir anlamak mümkün değil. Bu durmu sendikamıza ilettik ama Tekstif Sendikası gereken ilgiyi desteği göstermedi. Gösterse şaşardık zaten, biz işçiler ne yapabilir diye düşündük çünkü çok büyük bir haksızlık ve vicdansızlık var bu olayda. Öncelikle yemek boykotu yaptık epeyce bir işçi arkadaşımız destek oldu. İşçiler vicdanlarını sorguladılar ve kapıda arkadaşımız beklerken fazla mesai yapmak bize zülüm gibi geldi ve bir çok arkadaş bu vicdanla fazla mesaiye kalmak istemediler. Ve müdürün bütün baskılarına rağmen fazla mesaiye kalmayan arkadaşlarımız kendi istek ve özgür iradesiyle dayanışma gösterdiler, bir zorlama yok. Müdür belirli kişilerin işçileri zorla mesaiye kalmaması konusunda ikna etmeye çalıştıklarını iddia etmiş. Ama müdür şunu anlamıyor biz insanız ve kimsenin bize akıl vermesine gerek yok bizler vicdanlı ahlaklı insanlarız arkadaşımıza sahip çıkmak için akıla ihtiyacımız yok.
İş yeri müdürleri işçileri bir birine düşürmek için işçiler adına mesaiye kalmayan işçileri şikayet ederek tutanak tutrmaya başladılar. İş sayısı yüzünden işçileri bir birlerini şikayet etmeye zorluyorlar ve fabrika curcuna olmuş durumda. İş yeri temsilcileri her zaman olduğu gibi bu durumu izlemekle yetindiler gerçekten çok güzel izliyorlar, bunlardan iyi izleyici bulmak zor olsa gerek. Rimaks patronunun Taksim direnişçilerini desteklediğine dair iddialar var hatta eylemcilere maske gönderdiği iddiaa ediliyor. Böyleyse gerçekten Taksim’deki haksızlığa karşı çıkan bir patronun kendi fabrikasındaki bir işçinin cenazeye katıldığı için işten atılmasını nasıl kabul etti. Ben Marsel beye şunu diyorum; Bu olayı yeniden gözden geçirmesini ve bu yapılan hatadan derhal geri dönmesini talep ediyorum. Biz Rimaks işçileri olarak arkadaşımız işe alınana dek bu fabrikada fiili eylemlerimizi sürdürecegiz arkadaşımız işe dönene kadar sonuna kadar destekleyeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

İyi ki varsın Hayat TV!

SONRAKİ HABER

Yazarlardan THY grevine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...