26 Haziran 2013 14:16

Taşeron çalışma yasaklanmalı

İSTANBUL Milletvekili Levent Tüzel, taşeron işçiliğin yasaklanmasını istediklerini söyledi.MHP’nin Taşeron işçiler ile ilgili olarak Meclis araştırması açılmasına dair verdiği önerge üzerine söz alan Tüzel, “Uzun zamandan bu yana işçi sınıfımızın ve taşeron işçilerin sorunlarını burada &cce

Taşeron çalışma yasaklanmalı
Paylaş

MHP’nin Taşeron işçiler ile ilgili olarak Meclis araştırması açılmasına dair verdiği önerge üzerine söz alan Tüzel, “Uzun zamandan bu yana işçi sınıfımızın ve taşeron işçilerin sorunlarını burada çokça dile getirdik. En son 1 Mayıs öncesinde 25 Nisan tarihinde 124 bin işçinin imzalarıyla desteklediği bir yasa teklifinde bulunduk. Bu yasa teklifinde taşeron çalışmasının kaldırılmasını talep ettik ”diye konuştu.

Tüzel, “Taşeron çalışması Türkiye işçi sınıfına yasal anlamda yine bu AKP iktidarı tarafından 2002 yılında İş Kanunu’nun 2’nci maddesinde yapılan değişiklikle getirildi. Taşeron işçisi ne yapar, nasıl yaşar, ne yer içer, nasıl çalışır? Bunlar bilinmedik değil. İş güvencesi yoktur, en ağır ve keyfince çalıştırılır. Yasaya göre: Uzmanlık gerektiren yardımcı işlerde ve geçici olarak çalışması gerekirken asıl işi yapar, tıpkı diğer kadrolu işçiler gibi. Örgütsüzdür, düşük ücretle çalışır, hafta sonu iznini kullanmaz, bayram izni yapmaz. İş cinayetleri genellikle kaderi olarak kendisine yaşatılır ve iş kazası geçirdiğinde de utanmadan, sıkılmadan ambulans ücreti kendisinden istenen işçidir. Çatısı altında bulunduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi altında da çalıştırılmaktadır taşeron işçiler; tam 950 taşeron işçisi, 1500 4/c’li, 2100 kadrolu işçi bu Mecliste çalışmakta ve görev vermektedir” dedi.

İŞÇİLER DE AYAĞA KALKACAK

Bu yasa değişikliğinin yapıldığı 2002 yılında 400 bin işçi olan taşeron işçisi bulunurken bugün bu sayının 2 milyonu geçtiğini hatırlatan Tüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu çalışma biçimi ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ adı altında yine, işte, güvenceli çalışma, parçalı çalışma, uzaktan çalışma, esnek istihdam, benzeri sıfatlarla, adlandırmalarla aslında neoliberal kapitalist sistemin işçilerimizi, emekçilerimizi birer modern köle hâline getirmek için icat ettiği, uydurduğu sözde işsizlikle mücadele, daha çok istihdam sağlamak adına gerçekleştirdiği bir sömürü ve çalışma biçimidir. Parçalı istihdam yöntemleriyle gerçekleştirdiği bir çalışma modelidir.”

Türkiye’de gençlerin, kadınların sokaklarda özgürlüğü için mücadele ettiğini hatırlatan Tüzel, işçi sınıfının da çok yakında bu kölece çalışma koşullarına karşı ayağa kalkacağını söyledi.  Tüzel, “Hükümet 2023 hedeflerini gösterirken taşeron cumhuriyeti kurmak istiyor ama işçilerimiz ve emekçilerimiz, özgürce, demokratik yaşayacağı bir ülkeyi kurma mücadelesinden vazgeçmeyecek” dedi. Tüzel, daha sonra taşeron karayolları işçilerinin gönderdiği mektubu okudu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

'KCK' davalarında top hükümette!

SONRAKİ HABER

'Haklarımız için mücadele edeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...