20 Haziran 2013 15:46

Nefes alsa suç oldu!

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmemesi talebiyle başlayan eylemlere devletin sert müdahalesi, daha sonra gelişen olaylar, gözaltı furyası ve tutuklamalar gündemin ilk sıralarında. Devletin ‘bir çevre  eylemi’ olarak başlayan gösteriler karşısındaki sert tutumu büyük tepki çekiyor. Ama aslında devlet bunu hep

Nefes alsa suç oldu!
Paylaş
Şerif Karataş

NE YAPSA ÖRGÜTE SAYDILAR

Ali Mükan’ın Avukatı Özgür Ulaş Kaplan ise Mükan’ın yöneticisi olduğu derneklerin tamamının yasal olduğunu belirterek, müvekkilinin dernek faaliyetleri nedeniyle yargılandığını söyledi. “İddianamede katıldığı bütün yasal faaliyetleri silahlı bir örgüt adına organize ettiği ve ve bu eylemlere talimatla katıldığı ileri sürülerek müvekkilimin silahlı örgüt üyeliğinden cezalandırılması isteniyor” dedi.

HES EYLEMİ DE SUÇ 1 MAYIS VE NEWROZ DA!

Mükan’ın Dersim merkezde katıldığı 1 Mayıs, 21 Mart Newroz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 18 Mayıs İbrahim Kaypakkaya anması, Dersim Katliamında ölenlerin anılması, baraj ve çevre eylemleri nedeniyle bu suçlamayla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kaplan, “İddianamede yasal mitingler öncesi dernek üyeleri ile yaptığı telefon görüşmeleri de eylemleri organize ettiği iddiasına dayanak olarak gösterilmek isteniyor. Ali Mükan ve arkadaşları hiçbir yasa dışı içerik taşımayan telefon görüşmeleri, şiddet içermeyen dernek faaliyetleri ve basın açıklamaları nedeniyle hukuksuz bir şekilde yargılanıyor ve hapiste tutuluyor” dedi.

BAŞBAKANA SERBEST HALKA YASAK

Söz konusu suçlamaların demokratik hukuk devletiyle bağdaşmayacağını dile getiren Kaplan, “Yargılama hukuki değil, tamamen siyasidir” dedi. Ali Mükan’ın katıldığı eylemlerin ve basın açıklamalarının bir kısmının daha önce de yargılamaya konu edildiğini ve buna rağmen bu dava için hukuka aykırı olarak yeniden, bu kez örgüt üyesi olmanın unsuru olarak gösterilmek istendiğini söyleyen Kaplan yaşanan hukuk skandalına dikkat çekti. Mükan’ın özellikle doğa ve çevre faaliyetlerine, 1938 Dersim Katliamı’nın aydınlatılmasına ilişkin faaliyetlerde öne çıkan bir aktivist olduğunu söyleyen Kaplan, “Dersim Katliamı Başbakan Erdoğan tarafından da dile getirildi. Ancak aynı söz ve faaliyetler Dersimliler tarafından dile getirilince silahlı örgüt üyesi olarak yargılanıyorlar” dedi.

BAŞTAN SONA SKANDAL

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 26 Haziran’da görülecek olan karar duruşması öncesi basın kuruluşlarına bir mektup gönderen Ali Mükan dayanışma çağrısı yaptı. Mükan mektubunda neyle suçlandıklarını 4 ay tutuklu kaldıktan sonra hazırlanan iddianameyle öğrendiklerini belirterek, “Katıldığımız yasal, demokratik eylem ve etkinlikler örgüt üyeliği için delil gösteriliyor. Dersim’de yediden yetmişe herkes barajlara karşı. İddianameyi hazırlayanlara göre tüm Dersim halkı yasa dışı örgüt üyesi” dedi. Tutuklanmasından 1 ay sonra Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarının da tutuklandığını belirten Mükan, arkadaşlarının kendisinin tutuklanmasını protesto etmesinin bile onlar için hazırlanan iddianameye ‘örgüt üyeliğine kanıt’ olarak girdiğni belirtti. Mükan, “Yani ben daha mahkemeye çıkmadan, daha iddianame bile hazırlanmamışken hakkımda peşin hüküm verilmiş” dedi. Hakkında mahkeme kararı yokken örgüt üyesi ilan edilmesine tepki gösteren Mükan, karar duruşması için dayanışma çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’li doktor: Nükleere karşı mücadele edelim

SONRAKİ HABER

Nükleer için yeni plan hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...