12 Haziran 2013 12:39

Meçhul Şeytan’ın tekinsiz uykusu

GERİLİM romanları yazarı John Verdon, çok satan ‘Aklından Bir Sayı Tut’ ile başlayan Dave Gurney serisine yeni bir kitap daha ekledi. Seri katillerin korkulu rüyası Gurney karakterine yeniden hayat veren Verdon, bu son romanıyla da uzun süre konuşulacak gibi görünüyor.NYPD tarihindeki en kahraman dedektiflerden Dave Gurney, sözde e

Meçhul Şeytan’ın tekinsiz uykusu
Paylaş
Zeynep Gizem Şenel

GERİLİM romanları yazarı John Verdon, çok satan ‘Aklından Bir Sayı Tut’ ile başlayan Dave Gurney serisine yeni bir kitap daha ekledi. Seri katillerin korkulu rüyası Gurney karakterine yeniden hayat veren Verdon, bu son romanıyla da uzun süre konuşulacak gibi görünüyor.

NYPD tarihindeki en kahraman dedektiflerden Dave Gurney, sözde emekliliğine ayak uydurmaya çalışmaktadır. Gazeteci bir arkadaşının kızı, ‘İyi Çoban’ lakaplı seri katilin kurbanları hakkında bir belgesel çekmeye karar verince kendini yeniden bir maceranın içinde bulur. 10 yıl önce otobanlarda işlenen bir dizi cinayetin faili olduğu düşünülen ‘İyi Çoban’, zengin sınıfa kin besleyen, toplumsal devrim yaptığını iddia eden bir katildir. Dave Gurney, bütün bulguları incelediğinde, FBI analistlerinin çok yanılmış olabileceğini fark eder.  

Dave Gurney serilerinin tüGurney, duyguların ve aklın mükemmel bir karışımı olarak, sıradan gerilim klişelerinden uzaklaşıyor. Büyük, zeka isteyen meydan okumalarla yüz yüze gelen karakter, özellikle bu son kitapta kendi psikolojik çelişkilerini de çözmeye uğraşıyor. Bu durum, asıl konu kadar ilginç bir yönde ilerliyor. Kontrol edilemez duygularının ve sorunlu aklının önündeki iki davayı çözmesine engel olamayışı da oldukça inanılmaz. Okuyucuyu kurgusal gerçekliğe dahil etmekte hiç zorlanmıyor yazar. Oldukça canlı, ayrıntılı ve inandırıcı sahnelerle soluk soluğa bir maceraya sürüklüyor hayranlarını.

Toplumsal devrim bahanesiyle nahoş eylemlerini meşru kılanlar sadece seri katiller değil elbet. Günümüzde politika da dahil olmak üzere hayatın pek çok alanında bu tür kişilere rastlamak mümkün. Bu bakımdan, Verdon’un gerilim ambalajı altında, Amerikan adalet sistemine ve hukukun işleyişine de  önemli bir eleştiri getirdiği söylenebilir.

Verdon, bir röportajında, “Bana göre önemli olan, duygusal gerçekliktir; bir sahnenin hayata geçirilmesidir. Bu hayat kıvılcımının nasıl ortaya çıktığını söylemek zor. Bu sanki, sizin yazarken kullandığınız bütün etkenlerin karşımı gibi; bütün mesele bunları birleştirirken inançlı ve canlı bir tutum sergilemek. Öyle ki, okuyucu, bir gerçekliğe tanıklık ettiğine inanmalı. Bu zor bulunur fakat önemli etkiyi yaratmanın belli bir formülü yok. Bu sanırım, sadece bir yazarın o anki hayal gücü kalitesine ve hayal edilen sahneyle olan duygusal bağının orijinalliğine bağlıdır.” diyor.

Önceki kitabın sonunda vurulup yaralanan karakter, travma sonrası stres bozukluğunun pençesine düşmüş haliyle, davayı çözme sürecinin hem içsel hem de harici bir mücadeleyi gerektirdiğini de kanıtlıyor. Kararsız, fevri, kaba saba davranışlarıyla dikkat çeken Gurney, önceki soğukkanlı ve kontrollü halini aratıyor. Esrarlı havayı ve gerilim dolu anları birleştiren yazar, etkileşimleriyle diyaloglara zenginlik getiren karakterlerle de şüphe götürmez bir başarıya imza atıyor. Şeytanı Uyandırma, John Verdon’ın bu zamana kadarki en iyi kitabı sayılabilir. (İstanbul/EVRENSEL)

[email protected]

Şeytanı Uyandırma (Let The Devil Sleep)
John Verdon
Çeviri: Ender Nail
Koridor Yayıncılık
535 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Düntada 10 milyon çocuk köle var

SONRAKİ HABER

RTÜK'e ceza kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa