06 Haziran 2013 11:02

İnsan hakları örgütlerinden açık mektup

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup gönderdi. Mektubun önemli yerlerini okurlarımızla paylaşıyoruz:Gezi Parkı çevresindeki bir kentleşme projesine tepki olarak başlayan bu gösteriler, özellikle polisin Taksim Meydanı’ndaki eylemcilere uyguladığı şiddetin ardından kısa sürede, bask

İnsan hakları örgütlerinden açık mektup
Paylaş
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği

Gezi Parkı çevresindeki bir kentleşme projesine tepki olarak başlayan bu gösteriler, özellikle polisin Taksim Meydanı’ndaki eylemcilere uyguladığı şiddetin ardından kısa sürede, baskıya karşı bir protesto hareketine dönüşmüştür.
...
Üye örgütlerimiz TİHV ve İHD, uluslararası hukukun ve özellikle BM’nin kolluk kuvvetleri tarafından şiddet ve ateşli silah kullanılmasına dair ilkelerinin ihlal edilerek göstericileri dağıtmakta aşırı ve orantısız göz yaşartıcı gaz kullanıldığını belgelemiştir.
Barışçıl başlayan gösterilerin bastırılmasında yaygın bir şekilde göz yaşartıcı fişek kullanılmış, bunların bir kısmı helikopterlerden göstericilerin olmadığı yerleşim bölgelerine atılmıştır. Birçok kez bu fişeklerin, gereklilik ve orantılılık ilkeleri hiçe sayılarak konutların içine atıldığı görülmüştür.
Ayrıca kısa mesafeden göstericilerin kafası hedef alınarak atılan gaz fişekleri birçok kişinin yaralanmasına veya kafatası travması geçirmesine yol açmıştır. Öte yandan, sıkılan gazın niteliğinin bilinmemesi ve yardıma gelen ambulanslara yapılan saldırılar, gösteride yaralananlara tıbbi yardımda bulunulmasını engellemiştir. Bu bağlamda, sizi barışçıl gösteri hakkı ve ifade özgürlüğünü güvence altına almaya, gözaltındaki bütün barışçıl göstericileri serbest bırakmaya, ihtiyacı olanların tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamaya, göstericilere karşı uygulanan polis şiddetine derhal son vermeye işkence ve kötü muamele ile kolluk kuvvetleri tarafından orantısız güç kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere bağımsız ve tarafsız bir soruşturma komisyonu oluşturmaya davet ederiz.
...
Son gelişmeler, hükümetin, göstericilerin ifade ettikleri meşru kaygılarına diyalog ve danışma yöntemleri yerine otoriter ve baskıcı bir yanıt vermesi korkumuzu teyit eder mahiyettedir.
Sizi bir kez daha, Türkiye’deki geçiş sürecinin başarıya ulaşmasının koşulu olan ve Sekiz Temel Önlemin hayata geçirilmesi çağrımızda ifade ettiğimiz reformları derinleştirmeye davet ederiz. Bu sürecin kilit taşı, ifade özgürlüğü ve onun doğal uzantısı barışçıl gösteri yapma özgürlüğünün güvence altına alınmasıdır.

ÖNCEKİ HABER

BBC’den Erdoğan yorumu: Yapabileceklerinin sınırına vardı

SONRAKİ HABER

Bağış muhalefeti suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...