29 Mayıs 2013 10:39

Arnavut yazarlar Yaşar Kemal’i konuşacak

ARNAVUTLUK Kültür Bakanlığı, yarın ‘Yaşar Kemal Edebiyatı’nın konu edileceği bir Yaşar Kemal’e saygı buluşması düzenliyor. Arnavutluk’un Şair Kültür Bakanı Visar Zhiti’nin açılışını yapacağı “Yaşar Kemal Edebiyatı Buluşması”nda Arnavut yazar, tarihçi, akademisyen, etimolog, Türkolog, Y

Arnavut yazarlar Yaşar Kemal’i konuşacak
Paylaş

ARNAVUTLUK Kültür Bakanlığı, yarın ‘Yaşar Kemal Edebiyatı’nın konu edileceği bir Yaşar Kemal’e saygı buluşması düzenliyor. Arnavutluk’un Şair Kültür Bakanı Visar Zhiti’nin açılışını yapacağı “Yaşar Kemal Edebiyatı Buluşması”nda Arnavut yazar, tarihçi, akademisyen, etimolog, Türkolog, Yaşar Kemal çevirmenleri ve edebiyatseverler bir araya gelecek.
Arnavutluk’ta ilk defa gerçekleştirilecek olan bu buluşma, Kültür Bakanı Visar Zhiti  himayesinde, Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi ve Arnavutluk Büyükelçiliğinin katkılarıyla yarın 11.00’de Kültür Bakanlığı salonlarında düzenlenecek.

İNSAN DOYUMSUZLUĞUNU ALT EDINCEYE KADAR DÜŞE SIĞINACAKTIR

Etkinlikte Nebil Özgentürk’ün Yaşar Kemal Efsanesi adlı belgeselinin gösterimi de olacak. Yaşar Kemal kendisi için yapılan bu etkinliğe katılamadığı için bir mektup göndermiş. Kemal yazdığı mektubunda şöyle diyor; “İnsanoğlu mit, umut, düş, sevgi yaratan bir yaratıktır. İnsanoğlu ölüme, yoksulluğa karşı, açlığa, doyumsuzluğa karşı, mitleriyle, umutlarıyla, sevgileriyle yeni bir dünya kurup o dünyaya sığınır. İnsanlar sıkıştıklarında, ölümün acılarını yüreklerinde duyduklarında bir mit dünyası yaratıp ona sığınırlar. Mitleri yaratmak, düş dünyaları kurmak, dünyadaki büyük acılara karşı koymak, sevgiye, dostluğa, güzelliğe, belki de ölümsüzlüğe ulaşmaktır. Benim romanlarım bu temellere dayalıdır. Her çağın bir mit yaratma biçimi var. Eski Mısır’da başka mitler var. Sümerlerde, Asurlarda, Hristiyanlarda, Müslümanlarda, kuzeyde, güneyde mit yaratma biçimleri hep değişiyor. Benim savım şu ki, kıyamete kadar insanlar mit dünyaları, düş dünyaları yaratarak o dünyalara sığınacaklardır. Bir karanlıktan gelip başka bir karanlığa karışırken, insanlar ne yapabilirler dersiniz. Bir de bunca doyumsuzluk varken... Günümüzün bu karmaşasında bile her gün ne mitler yaratıp onlara sığınıyoruz. Ben de kendimi yazar sayıyorsam, insan gerçeğine bilinçli olarak miti, düşü getirdiğimdendir. İnsan nereden gelip nereye gittiğini buluncaya, doyumsuzluğunu alt edinceye kadar mite ve düşe sığınma sürecektir. Ondan sonra gene sürecektir. Çünkü insan yaşama sevincine, dünyanın güzelliğine doyamıyor.”(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Carvalho Monaco’da

SONRAKİ HABER

Büyük iktisatçı Nail Satlıgan anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...